Trei frați din Iași au investit toți banii câștigați din greu în străinătate într-o afacere cu tutun! Acum riscă să piardă tot și vor să plece din nou din țară! Povestea tristă a unor români care au vrut să facă avere în patria lor

de: evelina.chitoroaga
02:00, 03 oct. 2020

Trei frați din Iași care au muncit din greu în Italia și au investit banii munciți în străinătate într-o afacere din domeniul agricol, vor să renunțe la acest business. De-a lungul celor opt ani în care au încercat să dezvolte afacerea cu tutun din comuna Valea Seacă, și-au dat seama că nu vor putea să trăiască decent din cultivarea acestei plante, dacă nu vor fi ajutați măcar cu o subvenție decentă. Din cauza nerentabilității afacerii, au redus suprafața cultivată de la 26 de hectare, în anul 2012, la numai trei hectare, în anul 2020.

Cei trei frați din Iași, Victor Daniel Pleșcan, Mihai Pleșcan și Petru Alin Pleșcan, au plecat entuziaști la drum când au înființat plantația cu tutun din comuna Valea Seacă, în anul 2012. Acum sunt la un pas de a renunța de tot la tutun. După ce au muncit 12 ani în Italia și au învățat totul despre tutun, au crezut că, dacă revin în comuna natală cu aceste cunoștințe, vor dezvolta o afacere de succes în domeniul agricol. Aceștia și-au dat seama, însă, că planurile nu sunt așa cum sperau și nu pot trăi decent din această afacere. De aceea, doi dintre cei trei frați au renunțat de tot la tutun și lucrează în cu totul alte domenii.

Mihai Pleșcan: „Dacă anul viitor nu vom primi subvenție, renunțăm de tot. Ne axăm pe cultura mare, facem altceva, plecăm în afară”

Primul pas pe care l-au făcut cei din familia Pleșcan a fost reducerea suprafeței cultivate. Mihai Pleșcan, singurul dintre cei trei frați care mai cultivă tutun, spune că au renunțat la cele 23 de hectare pentru că nu mai reușeau să acopere cheltuielile.

„Am redus suprafața și am ajuns la trei hectare. Din astea trei, două hectare sunt compromise, calamitate. Dacă scot două tone de pe hectarul ce a mai rămas, e bine. Seceta a distrus producția de anul acesta și noi am renunțat la plantația-mamă pentru că nu era rentabil. Tot ce reușeam să vindem, investeam în plantație. Dacă anul viitor nu vom primi subvenție, renunțăm de tot. Ne axăm pe cultura mare, facem altceva, plecăm în afară”, a spus Mihai Pleșcan.

Doar unul dintre cei trei frați din Iași, care au investit banii munciți în străinătate, în afacerea cu tutun, mai cultivă această plantă

Cultivatorul povestește că de-a lungul ultimilor trei ani a obținut un preț mic pentru producția obținută. Astfel, prețul derizoriu primit pentru kilogramul de tutun, zilierii care trebuie plătiți cel puțin 100 de lei pe zi și subvenția oferită de APIA, care nu acoperă costurile de producție, determină cultivatorii de tutun să fie optimiști când înființează plantațiile, dar să renunțe repede la această idee de afaceri în agricultură pentru că nu există piață de desfacere. Numai pentru un hectar înființat cu tutun, un cultivator cheltuie 1.000 de euro, însă costurile cresc odată cu achiziția unor utilaje pentru diverse lucrări, înființarea unui spațiu de depozitare a serelor unde se usucă tutunul, sau cu forța de muncă, ajungând la cel puțin 2.000 de euro la hectar.

Prețul mic oferit pe kilogramul de tutun, cheltuielile cu forța de muncă, dar și altele neprevăzute au contribuit la scăderea suprafeței cultivate în Iași

Mihai Pleșcan mai spune că anul 2020 a fost unul dificil și decisiv în ceea ce privește afacerea de la Valea Seacă.

„E greu să faci agricultură, mai ales când nu ai un preț bun pentru producție. De la fabrica din Zimnicea ne plătește cu 1,4 lei pe kilogram sau 4,5 lei pe kilogram, cea mai bună calitate. Anul acesta, din martie, ne-a sunat procesatorul să ne spună că nu ne mai ia marfa. Aproape ne-am pus în genunchi ca să îl convingem să o ia. Nu sunt interesați pentru că au acolo, în zona Buzăului, Constanța, cultivatori care au suprafețe mai mari, nu vor să cheltuie cu combustibilul, pentru că e prea mare distanța. Nu mai spun de subvenție. Dacă anul viitor nu primim o subvenție decentă, renunțăm de tot la tutun”, mai spune Mihai Pleșcan.

Subvenția pentru hectarul de tutun, oferită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), s-a redus la jumătate în ultimii doi ani

Astfel, fermierii din Iași primeau, în urmă cu patru ani, o subvenție de 2.000 de euro la hectar, dar aceasta a scăzut până la 1.000 de euro.

„Dacă mai luăm subvenție, mai încercăm să continuăm așa cum putem. Sperăm că România va negocia la Bruxelles o subvenție bună pentru noi. Dacă poate ar fi mai mulți cultivatori în Iași, am obține un preț mai bun. Dar eu, cel puțin momentan nu recomand o astfel de investiție până nu știm sigur dacă o să luăm o subvenție bună. V-am zis, altfel renunțăm. Unul dintre frații mei a renunțat deja, lucrează la școală din comună, eu mă chinui cu ce mai am, fratele celălalt nu mai are nici el plantația și lucrează la oraș”, mai spune Mihai Pleșcan.

Cei trei frați din Iași au investit în afacerea cu tutun aproximativ 50.000 de euro, însă nu au reușit să facă profit din vânzarea plantei

De-a lungul celor opt ani în care cei trei frați din Iași au încercat să dezvolte afacerea cu tutun după modelul italian, investiția inițială de 10.000 de euro a crescut până la 50.000 de euro. Astfel, nici măcar jumătate din banii cheltuiți nu au fost recuperați din vânzarea producției de tutun.

„Au fost perioadele mai bune, când vindeam toată producția la un preț rezonabil, dar toți banii primiți îi reinvesteam. Mereu trebuie investit în acest tip de afacere. Noi am plecat din Italia pentru că nu mai eram plătiți bine. Acum, cu plantația care nu ne ajută să facem bani, am noroc de soție, că ea aduce venituri în casă”, mai spune Mihai Pleșcan.

În Iași nu mai sunt înregistrați la Direcția Agricolă alți cultivatori de tutun, iar cei care au încercat să cultive au renunțat rapid

Un alt cultivator de tutun care a renunțat la plantație este Sorin Vasiliu, care a înființat o plantație cu tutun în comuna Lespezi, dar a renunțat la ea. Iașul nu mai are cultivatori de tutun înregistrați la Direcția Agricolă Iași. Doar familia Pleșcan deținea 26 de hectare în tot județul. Suprafețele au scăzut simțitor în ultimii ani, dar și numărul celor interesați să îl cultive. Din anul 1999 până în 2004, producția totală de tutun Burley a fost de 1.124 tone, potrivit Direcției Agricole Iași. Din anul 2004 până în prezent, cultivatorii de tutun au încercat timid culturile pe suprafețe mici, iar în cele din urmă au renunțat la afaceri.