Trei blocuri din Hlincea au rămas fără apă potabilă! Dezvoltatorul imobiliar Ioan Dura a tras țeapă cu facturile proprietarilor – FOTO

de: Ciprian Boaru
02:00, 26 mart. 2022

Trei blocuri din satul Hlincea au rămas fără apă potabilă pentru că dezvoltatorul imobiliar Ioan Dura a refuzat să achite facturile. S-a răzbunat pe proprietarii care nu au vrut să plătească facturile pentru curent în urmă cu 7 ani. Contractul era încheiat pentru organizarea de șantier

Situație disperată pentru proprietarii de pe Strada Ștefan Cortez, sat Hlincea, comuna Ciurea, județul Iași. La adresa menționată, dezvoltatorul imobiliar Ioan Dura a construit 3 blocuri de locuințe colective ce le-a pus la vânzare începând cu anul 2015. Încă de la început contractele pentru furnizarea utilităților erau înregistrate pe numele investitorului. Ulterior, contractele pentru energie electrică și gaze au fost transferate pe fiecare apartamente. Însă același lucru nu s-a întâmplat și cu contractul de furnizare a apei potabile încheiat cu ApaVital SA. La mijlocul acestei săptămâni, din cauza datoriilor acumulate, ApaVital a sistat furnizarea apei potabile pe o perioadă nedeterminată.

”Acum 3-4 ani am fost preluați de «Urbica». Noi plăteam apa direct la dezvoltator. Urbica a preluat cu tot cu datorii. Noi ce vină avem?! Am plătit consumul, iar acum nu mai avem apă. Cărăm bidoane cu apă și ne spălăm la prieteni. Trei blocuri sunt afectate, dar nimănui nu-i pasă. Am încercat să vorbim cu domnul Dura, dar el spune că trebuie să plătim curentul, nu are nicio legătură. Apa este înregistrată pe un contract de șantier când s-a apucat de construit”, a precizat unul dintre proprietarii revoltați din blocurile construite de Ioan Dura.

În zona CUG, nu departe de blocurile lui Ioan Dura, au fost construite și blocurile ”Fusion Towers”. Clienții au arătat că lucrările nu sunt de calitate.

Trei blocuri din Hlincea au rămas fără apă potabilă din cauza facturilor neachitate

În acest moment, Ioan Dura are de achitat către ApaVital suma de 17.006 lei pentru un debit restant pe o perioadă de 8 luni, la care se adaugă și penalitățile.

”În perioada existenței Stării de Alertă au existat acte normative care interziceau recuperarea datoriilor reprezentând servicii de apă-canal prin sistarea acestora. În toată această perioadă reprezentanții noștri au încurajat utilizatorul să efectueze plățile în termenii prevăzuți în contract pentru a nu se acumula sume mari, care ulterior sunt mai greu de achitat. Pentru a nu se ajunge în aceasta situație, utilizatorul a fost notificat încă din data de 01.02.2022. Reluarea furnizării serviciilor de apă se va face după achitarea debitului restant și a penalităților. Neachitarea serviciilor poate duce la afectarea felului cum acestea sunt prestate pentru toți utilizatorii din aria de operare ApaVital, întrucât operațiunile pentru captare, transport, înmagazinare, pompare, distribuție, colectare apă uzată, epurare necesită acoperirea unor costuri care nu pot aștepta luni de zile”, a declarat Răzvan Manolache.

Urbica: ”Domnul Dura este frustrat”

Contactați de reporterii BZI, reprezentanții firmei de administrare blocuri au precizat că dezvoltatorul Ioan Dura nu vrea să plătească dintr-o dorință de răzbunare.

”Acolo, dezvoltatorul a dat blocuri cu contoare pasante, până veneau cele de la E.ON. Când a venit furnizorul, dezvoltatorul s-a trezit cu o sumă mare când s-a făcut regularizarea. Oamenii au refuzat să facă plățile. Domnul Dura este frustrat, ne-a blocat mutarea contractului pe asociație. În acest moment, asociația nu are nicio datorie, i-am arătat și domnului Dura. Acea factură este pentru un punct de consum din Tătărași, nu are legătură cu blocurile din Hlincea. Concluzia este că asociația nu are nicio problemă, dar apa a fost oprită”, a precizat Andrei Sabin Casian Spiridon, unul dintre asociații firmei Urbica SRL.

Probleme au fost semnalate și în cartierul ”Astoria” din satul Lunca Cetățuii.

Familia Dura: ”Să-și tragă apă din altă parte”

Apelat telefonic, Ioan Dura nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere. În schimb, soția acestuia a precizat că știe problemele de la blocurile din zona Hlincea.

”Eu m-am ocupat la blocurile respective. Ei trebuie să-mi achite suma de 16.000 de lei pentru furnizarea energiei electrice. Au trecut șapte ani și nimeni nu a plătit. Contorul de apă este al meu, să tragă din altă parte”, a explicat Cătălina Margareta Dura.

Cele trei blocuri din Hlincea au rămas fără apă potabilă, iar situația nu pare să aibă vreo rezolvare.