Tratamentul cu dexametazonă: OMS confirmă eficiența lui în cazurile grave de COVID-19
Tratamentul cu dexametazonă. Organizația Mondială a Sănătății a salutat rezultatele primelor teste efectuate în Marea Britanie, care arată că dexametazona poate salva viețile pacienților cu simptome grave de coronavirus.
Pentru pacienții ventilați mecanic, tratamentul cu această substanță a arătat că reduce mortalitatea cu o treime, iar la pacienții care primeau doar oxigen suplimentar cu o cincime.
Efectele benefice au fost observate doar în cazul pacienților cu forme grave de Covid-19.
Aproximativ 19 din 20 de pacienţi bolnavi de COVID-19 se simt mai bine fără să fie spitalizaţi. Dintre cei internaţi, majoritatea prezintă o ameliorare, însă unii pot avea nevoie de oxigen sau ventilare mecanică. Este vorba despre pacienţi cu risc mare, pe care dexametazona pare să-i ajute.
„Acesta este primul tratament care arată că reduce mortalitatea la pacienții cu coronavirus, care au nevoie de oxigen sau de ventilare mecanică”, a spus directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Acestea sunt vești foarte bune și felicit guvernul britanic, Universitatea Oxford și spitalele și pacienții din Regatul Unit care au contribuit la această descoperire științifică salvatoare de vieți”, a adăugat el.
Având în vedere faptul că este ieftin, el poate fi folosit în ţări sărace, afectate de pandemie, comentează BBC.
Tratamentul cu dexametazonă: Utilizat în tratamentul multor afecțiuni
A fost nevoie ca Boris Johnson să se îmbolnăvească pentru a se lua măsuri. În Marea Britanie există destulă dexametazonă, aproximativ 200.000 de doze, conform BBC. Medicamentul a fost administrat de-abia după ce premierul Boris Johnson a fost la un pas de moarte.
Dexametazona este un medicament pe bază de corticosteroizi și este utilizat în tratamentul multor afecțiuni, incluzând probleme reumatice, o serie de afecțiuni ale pielii, alergii severe, dar și boli respiratorii cum ar fi astm sau tuberculoză.
Dexametazona a fost folosită de la începutul anilor ’60 în tratarea unui evantai mare de afecţiuni, precum poliartrita reumatoidă şi astmul.
Jumătate dintre pacienţii cu COVID-19 care au nevoie ”ventilator” nu supravieţuiesc. O reducere cu o treime a acestui rusc ar avea un impact uriaş.
Medicamentul se administează intrvenos la terapie intensivă, iar sub formă de tablete pacienţilor mai puţin bolnavi.
Cercetătorii și-au exprimat părerea vizavi de rezultatele inițiale, urmând să revină cu o analiză completă în zilele următoare.
Testul Recovery a fost lansat în martie şi include medicamentul împotriva malariei hidroxiclorochina, abandonat în urma unor îngrijorări cu privire la faptul că ar creşte numărul morţilor şi al problemelor cardiace.
Alt medicament, redemsivir, un tratament antiviral care pare să scurteze perioada de recuperare a bolnavilor cu covid-19 – este deja disponibil prin intermediul Sistemului Naţional britanic de Sănătate (NHS).
În Româmnia, folosită încă de la început
Dexametazona este folosită de la începutul crizei în România și de mult timp în ATI, în orice inflamație severă.
”În schimb, corticoizii reprezintă principalul tratament în controlul sindromului de eliberare excesivă de citokine. Utilizați la pacienți cu detresă respiratorie acută în cadrul COVID-19, corticoizii au permis reducerea semnificativă a letalității, la 46% față de 62% la cei care nu au primit corticoizi. Indicația specifică este în cazurile de COVID-19 cu exces de inflamație și eventual pneumonie în evoluție, când administrarea ar trebui să se inițieze cât mai precoce: metilprednisolon (1-2 mg/kgc/zi) sau dexametazonă, 16-20 mg/zi, pentru 5-7 zile.” se arăta în Ordinul 487 din 23 martie 2020, semnat de Horațiu Moldovan.