Tratament pentru stafilococul auriu în nas. Iată cum scapi de infecție definitiv

de: BZI.ro
09:04, 16 mai 2022

Cauți un tratament eficient pentru stafilococul auriu în nas? Ai ajuns în locul potrivit! În acest articol articol îți vom vorbi despre infecția cu stafilococ auriu, cum se pune diagnosticul și cum se tratează definitiv.

Infecția cu stafilococ este provocată de bacteriile din genul Staphylococcus, care se pot găsi atât la nivelul nasului, al gâtului, cât și al pielii. Deși prezența acestora nu ridică probleme de obicei, sunt și cazuri în care determină apariția unor simptome extrem de supărătoare.

Mai multe categorii de persoane se află în zona de risc pentru dezvoltarea unor patologii provocate de stafilococi, și anume: persoanele cu boli cronice ( de exemplu, diabetul), persoanele HIV pozitive și/sau care au dezvoltat SIDA, persoanele care au o boală neoplazică (cancer) și se află sub tratament cu chimioterapice, persoanele cu boli vasculare sau pulmonare, persoanele cu profesii care presupun contact direct prelungit cu alte persoane sau lucruri utilizate la comun, persoanele care au nevoie de dializă și persoanele imunodeprimate.

De precizat este că infecția cu stafilococ este contagioasă, ceea ce înseamnă că bacteria se poate transmite, cu ușurință, de la o persoană la alta, fie prin contact direct, fie prin contact indirect (prin folosirea sau atingerea unor obiecte de uz comun).

Infecția cu stafilococ este provocată de bacteriile din genul Staphylococcus, care se pot găsi atât la nivelul nasului, al gâtului, cât și al pielii.

Diagnostic și tratament pentru stafilococul auriu în nas

Infecția cu stafilococ auriu în nas se diagnostichează astfel: se începe cu istoricul familial, după care se recurge la un examen fizic complet. Scopul acestui examen este de a înlătura alte cauze care pot declanșa simptomatologia respectivă. Ulterior, se trece la investigațiile de laborator, care sunt esențiale în identificarea bacteriei. Se recoltează probe de la nivelul nasului, dar și din sânge, pentru a stabili, cu certitudine, diagnosticul.

Tratamentul include, în funcție de simptomatologie, antibiotice. Acestea sunt, în cazul tulpinilor meticilino-rezistente (MRSA), cefalosporinele sau vancomicina (luându-se în considerare, totuşi, dacă stafilococul este de tip VRSA). În cazul Staphylococcus aureus sensibil la meticilina (MSSA), recomandate sunt oxacilina sau alte peniciline antistafilococice (dicloxacilina, nafcilina). Mai mult decât atât, în cazul infecțiilor purulente, care nu pot fi tratate cu antibiotice, este indicat drenajul.

De asemenea, se poate recurge la înlăturarea obiectelor predispozante, cum ar fi o proteză, care a generat cantonarea bacteriană.

Prin urmare, infecția cu stafilococ auriu poate lua mai multe forme, care debutează cu manifestări moderate, care pot fi tratate cu ușurință, dar poate ajunge și la forme mai severe, amenințătoare de viață. Observată la timp și tratată corespunzător, infecția poate fi ținută sub control, prevenindu-se multirezistența la antibiotice.

Tratamentul include, în funcție de simptomatologie, antibiotice.

Cum se manifestă infecția cu stafilococ auriu în nas?

De regulă, oamenii pot fi doar purtători ai stafilococului, fără să prezinte simptome. Dar, sunt și cazuri în care apar mai multe manifestări, precum: umflătură, mâncărime, roșeață, cruste, durere nazală, secreții nazale sau febră. Astfel de simptome își fac apariția după o altă infecție secundară, cum ar fi răceala sau gripa, afecțiuni ce implică nas înfundat, dureri în gât, tuse, febră, dureri nazale.

Infecția cu stafilococ auriu în nas poate da și simptome severe, cum ar fi: febră mai mare de 38 ° C, bătăi rapide ale inimii, probleme de respiraţie, ameţeală, confuzie sau dezorientare, somnolenţă, reducerea urinării etc. În cazul în care vă confruntați cu astfel de manifestări, nu ezitați să cereți sfatul unui medic.