Tratament pentru spondiloza cervicală: Ce să faci dacă te confrunți cu amețeli

de: Bianca Rebegea
14:21, 06 dec. 2021

Cauți un tratament pentru spondiloza cervicală? Ai ajuns în locul potrivit! În rândurile care urmează vei afla ce este, de fapt, spondiloza cervicală, și cum poți trata amețelile provocate de această afecțiune.

Spondiloza cervicală este o boală osteorticulară degenerativă, care apare în condițiile degradării unor structuri ale coloanei vertebrale, din zona gâtului. Această afecțiune apare, de regulă, după 60 de ani, dar este din ce în ce mai întâlnită și la tineri. Cauza spondilozei cervicale este munca statică sau de la birou, asociată cu mult timp petrecut într-o postură corporală incorectă. Astfel, această afecțiune este rezultatul unei vieți sedentare. Cu cât musculatura din partea de sus a spatelui şi de la nivelul umerilor este mai slab dezvoltată, cu atât presiunea pusă pe coloana cervicală va fi mai mare.

Cum știi că te confrunți cu spondiloză cervicală? Iată care sunt cele mai comune simptome

Spondiloza cervicală se manifestă prin durere și rigiditate la nivelul coloanei vertebrale și al umerilor. Durerea poate fi de intensitate redusă, simțindu-se ca un disconfort, când efectuezi mișcări ample sau poate fi severă, ducând la anchilozare. Durerea se poate extinde și la cap sau brațe, generând tulburări de concentrare, amețeli, vertij, dificultăți de coordonare și amorțeli ale mâinilor. De asemenea, spondiloza cervicală poate afecta și funcția renală.

Astfel, dacă te confrunți cu aceste simptome, mergi cât mai repede la medic. Problemele sunt extrem de grave, atunci când apar amorțelile, furnicăturile și înțepăturile la nivelul membrelor!

Spondiloza cervicală se manifestă prin durere și rigiditate la nivelul coloanei vertebrale și al umerilor.

Tratament pentru spondiloza cervicală: Cum scapi de amețeli

Durerile și amețelile provocate de spondiloza cervicală pot fi ameliorate cu ajutorul unui guler cervical, dar și cu exerciții care ţin durerea şi rigiditatea gâtului sub control. Medicul specialist poate recomanda tratament medicamentos, tratament naturist sau tratament chirurgical. În toate cazurile, însă, ai nevoie de consult medical de specialitate.

În afară de tratamentele despre care vom vorbi în continuare, este necesară și gestionarea stresului.

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos pentru spondiloza cervicală diferă în funcție de severitatea simptomelor. Scopul acestuia este de ameliora durerea și de a ajuta pacientul să revină la activitățile obișnuite. Totodată, previne și afectarea permanentă a nervilor spinali şi a măduvei spinării.

Medicul poate prescrie: medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei), corticosteroizi, medicamente care relaxează musculatura, ameliorând spasmele musculare, medicamente care ameliorează durerea nervilor deterioraţi sau antidepresive.

Tratament naturist

Înainte de a urma aceste tratamente naturiste, cere sfatul medicului. Poți încerca: gheara diavolului – poate trata febră, artrita, tulburările gastro-intestinale, acţionează ca un antiinflamator, poate ameliora durerile, ghimbir (ceai de ghimbir) – poate fi folosit ca antiinflamator și salcie albă (coajă de salcie albă) – ameliorează durerile şi este antiinflamatoare.

Tratament chirurgical

Dacă tratamentul medicamentos nu își face efectul, medicul îți poate prescrie tratament chirurgical. Operația poate implica: îndepărtarea unui disc cu probleme, îndepărtarea unei părţi a unei vertebre, realizarea unei grefe osoase (fuzionarea unui segment osos).

Tratamentul chirurgical constă în două dimensiuni:  îndepărtarea cauzei durerii şi controlul mişcării.

Spondiloza cervicală poate fi tratată medicamentos, cu ajutorul remediilor naturiste, iar cazuri mai grave, prin intervenție chirurgicală.