Tratament pentru combaterea vărsăturilor la câini. Când să îți duci prietenul blănos la veterinar?

de: BZI.ro
14:28, 01 sept. 2022

Cel care stabilește un tratament pentru combaterea vărsăturilor la câini este medicul veterinar. Iată când trebuie să îți duci prietenul blănos la un consult de specialitate.

Câinele poate să vomite din mai multe cauze. Printre acestea se numără: o infecție bacteriană a tractului gastrointestinal, o infecție virală, schimbarea dietei alimentare, intoleranță la anumite alimente, a înghițit ceva de la gunoi, a înghițit un corp străin (jucării, bucăți de gumă de mestecat, cauciuc și altele), paraziți intestinali sau o afecțiune renală. De asemenea, mai poate fi vorba și despre probleme hepatice acute sau inflamarea vezicii, pancreatită, o intervenție chirurgicală recentă, ingerarea unei substanțe toxice, intoleranța la substanțe din anumite medicamente, atac de cord, rău de mașină sau infecție a uterului.

Dacă prietenul tău blănos vomită frecvent o perioadă mai lungă de timp, de vină poate fi o inflamație intestinală sau a stomacului, constipația severă, cancerul, disfuncții ale rinichilor, o afecțiune a ficatului sau o boală sistemică.

Câinele poate să vomite din mai multe cauze.

Tratament pentru combaterea vărsăturilor la câini

În spatele vărsăturilor se pot ascunde numeroase afecțiuni. Iar, pentru stabilirea unui diagnostic corect, medicul îi va face câinelui analize de sânge, radiografii, ultrasunete, va recurge la examinarea materiilor fecale, la endoscopii, biopsii sau la explorarea abdominală cu ajutorul unei camere video. Astfel de metode de diagnosticare sunt alese de medicul veterinar, în funcție de vârsta animalului, istoricul medical și simptomele specifice pe care le prezintă acesta.

În cazul în care vorbim despre un episod izolat, în care câinele tău a vomitat, poți să ai grijă de el acasă, fără să îi dai medicamente neprescrise de medic. Prietenul tău blănos ar trebui să își revină în trei zile, dacă nu îi dai să mănânce sau să bea în primele 6-8 ore după ce a vomitat, deoarece stomacul este încă iritat. Mai mult, după ce au trecut măcar șase ore, dă-i apă puțin câte puțin, doar dacă nu a mai vomitat între timp. După 12 ore, oferă-i o cantitate mică de hrană, care să cuprindă: cartofi fierți, orez fiert și pui foarte bine gătit.

Se poate întâmpla ca patrupedul să necesite perfuzii, antibiotice, medicamente antivomitive sau o schimbare a regimului alimentar. În orice caz, este necesar să îți duci câinile la medicul veterinar.

Se poate întâmpla ca patrupedul să necesite perfuzii, antibiotice, medicamente antivomitive sau o schimbare a regimului alimentar.

Când să îți duci prietenul blănos la veterinar?

Trebuie să îți duci câinele la veterinar dacă vărsăturile sunt frecvente sau cronice. Acestea pot fi semnele unor afecțiuni grave, cum sunt colitele, obstrucția intestinală sau o infecție cu parvovirus.

Dacă este vorba despre un episod izolat, câinele poate fi îngrijit acasă. Însă, dacă starea sa pare să se înrăutățească, nu mai sta pe gânduri și mergi cu el la medic. Cu alte cuvinte, dacă pe lângă vomă, câinele are diaree, este deshidratat, are o stare de letargie, vomită cu sânge, a slăbit foarte mult și brusc, nu mai are același apetit ca de obicei, îi este foarte sete sau nu bea apă deloc ori urinează foarte des sau aproape deloc, ar fi bine să mergi, de urgență, la medicul veterinar. În urma consultației, acesta va stabili diagnosticul și îi va prescrie prietenului tău un tratament adecvat.