Tratament pentru apnee în somn. Cele mai moderne metode pentru a scăpa de acest deranj

de: Corina Birta
15:05, 23 ian. 2023

Mulți pacienți sunt în căutare de tratament pentru apnee în somn. Răspunsul depinde de ceea ce înțelegeți prin „tratament”. Din păcate, nu există o „pastilă magică” care să vă scape instantaneu de această afecțiune. Dar, pierderea în greutate este aproape întotdeauna primul sfat pe care medicii îl dau pacienților cu semne de apnee în somn, cum ar fi somnolența, oboseala, sforăitul și așa mai departe.

Aceștia explică faptul că pierderea a doar 10% din greutatea corporală în cazul supraponderalității poate afecta dramatic simptomele apneei de somn la adulți. Și ar funcționa ca un potențial remediu pentru apneea obstructivă, în care căile respiratorii sunt blocate, spre deosebire de cea centrală, în care problemele de respirație sunt rezultatul unor semnale eșuate între creier și centrul respirator.

Tratament apnee în somn. Este pierderea în greutate un „leac” pentru această afecțiune?

Cu toate acestea, în cazul pacienților diagnosticați cu SAOS, sindromul de apnee obstructivă în somn, o creștere a țesutului adipos în zona laringelui determină o constricție a căilor respiratorii. Prin urmare, pierderea în greutate în combinație cu terapia apneei în somn este un pas spre reducerea simptomelor și a severității SAOS și spre îmbunătățirea parametrilor respiratori.

În plus, există mai multe opțiuni de tratament care pot ameliora simptomele, vă pot ajuta să vă bucurați de un somn sănătos și să vă îmbunătățiți starea de bine. Care este metoda potrivită pentru dumneavoastră trebuie să fie stabilită de medicul dumneavoastră în timpul unei consultații și examinări.

Printre cele mai reușite terapii pentru ameliorarea disconfortului se numără aplicatorii bucali, dispozitive care împing înainte maxilarul inferior. De asemenea, chirurgia în timpul căreia lumenul gâtului este lărgit chirurgical.

Medicii recomandă aparatele speciale CIPAP cu compresoare care pompează aer în căile respiratorii la o anumită presiune. O metodă alternativă pentru tratarea apneei obstructive de somn ușoare până la moderate la adulți și pentru sforăit este o atelă de protuberanță dentară.

Acesta este un dispozitiv care este plasat în gură, cu ajutorul căruia maxilarul inferior este deplasat înainte. Atunci când maxilarul este extins cu aproximativ 0,5 cm față de poziția normală, limba și palatul superior moale nu pot obstrucționa căile respiratorii. 

Corecția chirurgicală. Terapia cu ajutorul aparatului CPAP

În trecut, intervenția chirurgicală era adesea principalul tratament pentru apneea de somn, dar tratamentul chirurgical este acum mult mai puțin folosit. Țesuturile moi ale faringelui și palatului moale sunt îndepărtate chirurgical pentru a lărgi căile respiratorii, deși acest lucru este recomandat doar ca ultimă soluție.

Chirurgia este, de asemenea, o alegere posibilă atunci când amigdalele foarte mărite sunt cauza dificultăților de respirație. Pentru ca tratamentul chirurgical al apneei de somn să aducă un efect pozitiv, este foarte important să se efectueze o examinare preliminară amănunțită, cu determinarea volumului încălcărilor și a gravității acestora, prezicând consecințele.

Principiul metodei CPAP este de a crea o presiune pozitivă constantă a aerului în tractul respirator superior al pacientului. Fluxul său sub o anumită presiune previne căderea țesuturilor moi ale pereților faringelui unei persoane adormite și elimină principalul mecanism de dezvoltare a sforăitului și a apneei în somn.

Un tratament eficient pentru apnee în somn cu ajutorul unui aparat CPAP modern, cu alegerea corectă a mască și a regimului, nu provoacă niciun disconfort. În plus, modificări pozitive ale stării de bine sunt observate aproape imediat după începerea tratamentului.