Tratament naturist pentru gura uscată noaptea. Iată ce este xerostomia

de: Redacția BZI
08:53, 12 dec. 2024

Dacă ai gura uscată noaptea trebuie să știi că există diferite tratamente naturiste pentru această problemă, de la metode simple de hidratare, până la soluții pe bază de plante, precum ceaiul de ghimbir sau sucul de aloe vera. Această afecțiune mai este cunoscută și sub denumirea de xerostomie.

Sindromul gurii uscate, cunoscut medical ca xerostomie, reduce fluxul salivar din gură, ceea ce provoacă uscăciune, dificultăți de înghițire și vorbire și aversiuni la consumul de alimente picante, acide și crocante. Uneori, această afecțiune este asociată și cu modificările gustului.

Tratament naturist pentru gura uscată noaptea

Una dintre cele mai frecvente cauze ale gurii uscate este utilizarea anumitor medicamente, inclusiv medicamente pentru presiune arterială, opioide, antiinflamatoare, nesteroidiene, anti-diabetice și multe altele. Hipertensiunea arterială, astmul, diabetul, bolile tiroidiene și alte afecțiuni comune pot fi, de asemenea, asociate cu uscare gurii. Radiația trecută în zona capului sau a gâtului poate fi, de asemenea, rădăcina problemei.

La gura uscată, glandele salivare nu funcționează în mod corespunzător, determinând scăderea fluxului de salivă. Pentru a atenua simptomele gurii uscate, va trebui să ajustați la promovarea producției de salivă și să vă ușurați uscăciunea, oferind cât mai multă umiditate.

Consumă cel puțin 10 pahare de apă de-a lungul zilei pentru a preveni uscarea gurii, iar noaptea ține o sticlă de apă pe noptieră și bea de fiecare dată când te trezești.
Una dintre cele mai frecvente cauze ale sindromului de gură uscată este respirația pe gură.

Atunci când faci exerciții fizice limitează respirația pe gură și bea apă cât mai des. Dacă sforăi este esențial să mergi la un consult de specialitate pentru a ți se indica un remediu util. Poți avea un umidificator pentru a îmbunătăți calitatea aerului din casă. Mai ales în sezonul rece, aerul poate deveni foarte uscat, exacerbând simptomele xerostomiei. Iată cum poți scăpa și de criza de fiere printr-un tratament rapid.

Buzele uscate și crăpate sunt foarte des asociate cu xerostomia. Aplică puțin ulei de cocos de 5-6 ori pe zi, precum și înainte de culcare pentru a vindeca buzele și a putea zâmbi fără griji.

Mănâncă mere sau felii de castravete de fiecare dată când simți că ai gura uscată. Conținutul ridicat de apă al feliilor aromate, precum și fibrele din fructele și legumele care trebuie să fie mestecate bine precum morcovii și strugurii vor stimula producția de salivă.

Cauze care determină manifestarea simptomelor de xerostomia

Gura uscată poate fi determinată de o afecțiune preexistentă, poate apărea ca urmare a stilului de viață, alimentație, hidratare, consumul diferitelor substanțe, sau ca efect advers al anumitor tratament. Iată care sunt cele mai frecvente cauze care determină manifestarea acestui simptom:

Gura uscată este un efect advers comun pentru tratamente care se eliberează cu sau fără prescripție medicală. Printre acestea se numără tratamentele medicamentoase pentru tratarea depresiei, anxietății, durerii, alergiilor și răcelii comune – antihistaminicele și decongestionantele, obezității, acneei, epilepsiei, hipertensiunii – diureticele, problemelor gastrice precum scaunele moi sau grețurile, tulburărilor psihotice, incontinenței urinare, astmului sau bolii Parkinson. Gura uscată poate fi un efect secundar și în cazul administrării sedativelor și al relaxantelor musculare.Află și pe ce parte e bine să dormi pentru un somn liniștit.

Tratamentele pentru cancer, cum sunt chimioterapia și radioterapia pot determina scăderea producției de salivă. Aceasta se poate întâmpla ca urmare a radiațiilor de la nivelul capului și al gâtului, generate de tratamente pentru cancer precum chimioterapia și radioterapia.

Afecțiunile sau simptomele care duc la deshidratare, cum sunt febra, transpirația excesivă, stările de vomă și afecțiunile gastrointestinale care se manifestă prin scaun moale, pierderea de sânge sau insolația și arsurile pot provoca senzația de gură uscată.

Obiceiuri precum fumatul, consumul de tutun sau de diferite substanțe pot afecta proprietățile salivei și duce la deshidratare, intensificând simptomul de gură uscată. Atât tratamentul naturist, cât și cel medicamentos pentru gura uscată noaptea poate varia în funcție de cauza apariției xerostomiei.