Tratament naturist pentru dermatita atopică la bebeluși!

de: BZI.ro
14:30, 13 aug. 2024

Dermatita atopică la bebeluși este o afecțiune care apare în primele luni de viață ale copilului, dar s-a înregistrat și după vârsta de 2 – 3 ani. Aceasta se manifestă ca o inflamație cronică a pielii ce se caracterizează prin uscăciune cutanată, leziuni roșiatice la nivelul pielii și o mâncărime intensă.

Dermatita atopică la bebeluși nu este o afecțiune contagioasă, însă ea provoacă părinților stări tensionate deoarece e de lungă durată și aceștia nu reușesc să descopere cine este de vină: detergentul de rufe, săpunul, transpirația sau unghiuțele.

Cele mai bune tratamente naturiste împotriva dermatitei atopice la bebeluși

Petele roșii apar pe față și obraji, pe gât, mâini și picioare, înaintând pe tot corpul atunci când dermatita atopică este într-o formă avansată. Ele se extind mai mult prin scărpinare, iar bacteriile și ciupercile pot oricând sa infecteze zonele.

Cu acceptul medicului este posibil să se ofere copilului și alternative naturale, astfel încât mămicile trebuie să cunoască câteva trucuri utile:

Crema de gălbenele fabricată în casă este bună în tratarea acestei afecțiuni. Cea din comerț conține parfum sau coloranți, așa că este nocivă pielii bebelușului. Compoziția se obține din doi pumni de flori fierte în 250 m ulei la bain-marin timp de 45 de minute, se strecoară și apoi se amestecă repede cu o nucă de ceara de albine și rășină de brad. Acest amestec se omogenizează cu 2 linguri de alcool dublu rafinat (indicat ar fi fără alcool). Se păstrează la temperatura scăzută și se aplică pe pielea copilului când este nevoie.

Îmbăierea copilului în apă fiarta cu tărâțe de grâu sau de ovăz. Se învelește într-o fașă sterilă tărâțe (în jur de un kilogram) și se fierb așa cam două ore. Tratamentul poate reduce roșeața, mâncărimea și vindecă pielea.

Aplicarea uleiului de cocos zilnic înainte de culcare este util pentru a reduce roșeața și  pentru a combate descuamarea și uscăciunea în doar câteva zile. Unii copii pot fi alergici la cocos, așa că trebuie folosit cu băgare de seamă.

Vitamina E este unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru dermatita atopică, eliminând într-un timp cât mai scurt mâncărimile și inflamațiile.

Cum se manifestă?

Factorii de mediu pot activa simptomele dermatitei atopice oricând în viaţa copiilor care au moştenit terenul atopic. Pielea manifestă mâncărime foarte puternică şi se inflamează, producându-se roşeată, iritații, umflare, fisurare, descuamare, cruste şi solzi.

Dermatologii au clasificat afecţiunea la copii  în două tipuri:

Dermatită infantilă, manifestată între 2 luni şi 2 ani, apare sub forma unor leziuni cu caracter acut dispuse mai ales la nivelul capului (scalp, obraji), gâtului, trunchiului şi a extremităţilor. La copiii mici, iritaţia cu mâncărime poate produce o erupţie cu cruste care apar în special pe faţă şi scalp sau pete care pot apărea oriunde.

Dermatita copilăriei apare între 4 şi 10 ani de viaţă, şi se manifestă sub forma unor leziuni mai puţin acute şi mai puţin umede, frecvent localizate în zonele flexoare (pliurile gâtului, cotului, genunchiului, încheietura mâinii).

Specialiştii în dermatologie recunosc că principala cauză este predispoziţia ereditară, iar în cazul în care ambii părinţi au prezentat alergii în copilărie, probabilitatea este de 80% ca sugarul să sufere de dermatită atopică.

Alte cauze ale dermatitei atopice la bebeluși pot fi factorii alimentari, precum laptele de vacă, ouăle, alunele, arahidele, soia, grâul, peștele, fructele de mare; parfumuri, detergenți și săpunuri dure.