Tratament inovator pentru pacienții de coronavirus, folosit la Timișoara

de: Cristian Zavastin
14:47, 02 sept. 2020

Pacienții cu coronavirus de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara beneficiază de un tratament inovativ care îi ajută să nu mai ajungă la terapie intensivă. Tehnica este folosită și în cazul altor boli pulmonare, pentru a preveni insuficiența respiratorie.

Medicii timișoreni folosesc această nouă tehnică de tratament non-invaziv de câteva săptămâni. Practic, pacienților li se montează pe față o mască, care îi ajută să respire mai ușor.

Tratament nou pentru pacienții de coronavirus, folosit la Timișora

Această tehnică era aplicată până acum pentru alte afecțiuni, pentru bolnavii care aveau dificultăți de respirație. Medicii de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara au decis să folosească această tehnică pentru a scădea numărul pacienților infectați cu COVID-19, în scopul de a scădea numărul celor care vor ajunge să aibă nevoie de ventilație mecanică în secția de terapie intensivă.

Medicii spun că această mască îi ajută pe pacienți să respire, procedura fiind diferită de cea de ventilație mecanică, aplicată în secția de terapie intensivă, unde pacientul ajunge când deja starea lui este gravă.

În Timișoara sunt 20 de astfel de aparate, iar cinci pacienți beneficiază deja de această tehnică. Medicii spun că în ultimele săptămâni au folosit acest tratament și că pacienții care au beneficiat de noua tehnică nu au mai ajuns la terapie intensivă.

Terapie cu oxid nitric, la Cluj

Tot pentru a veni în sprijinul pacienților, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj medicii folosesc o nouă terapie, cu oxid nitric, administrată pacienților în stare foarte gravă. Tratamentul este la început de aceea unii medici sunt circumspecți că ar ajuta la îngrijirea pacienților cu COVID-19 și așteaptă să apară studii medicale despre eficiența lui.

Unul dintre medicii spitalului, Milena Man, șef de secţie COVID-19, a propus terapia cu oxid nitric pentru pacienţii în stare extrem de gravă. Aceata a făcut parte din grupul voluntarilor români care au plecat în Italia atunci când medicii de acolo nu mai făceau faţă numărului uriaş de cazuri. În spitalele italiene a învăţat cum poate fi folosită această terapie în cazurile cele mai grave. Cele pentru care alte tratamente nu mai dădeau rezultate.

Până acum doi pacienţi au beneficiat de acest tratament la Cluj Napoca. Amândoi au răspuns bine. Cel mai tânăr dintre ei era un caz aproape pierdut, celelalte tratamente nu-i amelioraseră în niciun fel starea.

Tratament inovator la o echipă de fotbal

Staff-ul medical al formației spaniole Fuenlabrada, alături de compania farmaceutică Fagron, au găsit o schemă de tratament inovatoare, care să elimine simptomele COVID-19 și să ofere o vindecare cât mai rapidă.

Formula a fost compusă din mai multe substanțe chimice de origine naturală și ingrediente precum zinc, seleniu, vitamina D sau siliciu.

La 48-72 de ore după administrarea tratamentului, simptomele celor infectați au dispărut, iar prima vindecare a apărut după 10 zile.

Medicul echipei Fuenlabrada susține că această schemă de tratament ajută la eliminarea simptomelor COVID-19, dar, și mai important, la reducerea riscului de contaminare cu noul coronavirus.

„Reglarea sistemului imunitar ne-a ajutat să ținem sub control virusul, pentru ca acesta să nu se răspândească și în rândul celor care nu fuseseră testați pozitiv. De asemenea, cei infectați au avut șansa ca, la doar 48 de ore după tratament, să scape de orice simptom”, a declarat Jose Manuel Blanco, medicul echipei Fuenlabrada.