Tratament incontinență urinară la femei. Manifestările bolii și cum să scapi de eliberarea necontrolată

de: BZI.ro
12:00, 21 oct. 2022

Astăzi este la mare căutare un tratament pentru incontinență urinară la femei. Incontinența urinară este eliberarea necontrolată de urină din uretră. Este o boală care afectează nivelul de confort al persoanei. Calitatea scăzută a vieții duce la tulburări de stres și la inadaptare socială. Statistic, 40% dintre femei sunt afectate de incontinență urinară. Dezvoltarea lor are loc, de obicei, după vârsta de 40 de ani.

Există mai multe tipuri de incontinență urinară. Incontinența de efort presupune excreția unei cantități mici de urină din cauza creșterii presiunii intraabdominale. Acestea se manifestă îndeosebi în situații de râs, tuse sau strănut. Incontinența imperativă contribuie la eliberarea unei cantități mici de urină atunci când există o nevoie foarte puternică de a urina, căreia persoana nu-i poate rezista. Pe când incontinența urinară combină simptomele incontinenței urinare de efort și de urgență. Iar enurezis contribuie la urinare inconștientă în timpul somnului. Iar incontinența extrauretrală este asociată cu defecte congenitale sau dobândite ale uretrei.

Un tratament pentru incontinență urinară la femei depinde de cauza bolii

Tratament incontinență urinară femei. Cum să-ți controlezi numărul de vizite la toaletă

Opțiunile actuale de tratament pentru incontinența urinară sunt naturiste, medicamentoase și chirurgicale. Metodele nemedicamentoase includ terapia comportamentală. Este un antrenament special al vezicii urinare, în care trebuie să mergeți la toaletă după un program strict definit. Se recomandă să mergeți la toaletă la fiecare oră sau două pe parcursul zilei și să măriți perioadele dintre vizite cu 15-30 de minute în fiecare săptămână.

Această metodă poate duce la o reducere treptată a manifestărilor bolii. Pacientul începe să controleze numărul de vizite la toaletă, astfel încât volumul vezicii urinare să crească treptat. Scopul acestei terapii este de a încerca să nu urinați cât mai mult timp posibil. Se folosește orice metodă, de la culcat la așezat, care suprimă nevoia de a merge la toaletă.

Tratamentul chirurgical este recomandat pacienților în cazul în care metodele conservatoare s-au dovedit ineficiente

Cu cât reușește să amâne mai mult timp mersul la toaletă, cu atât mai mult se întinde vezica urinară. Pentru a întări mușchii planșeului pelvian, se folosește un set de exerciții special concepute, care reface mușchii netezi ai planșeului pelvian. Acest tip de exercițiu are rezultate pozitive și contribuie la recuperare. Injectarea de acid hialuronic sub uretră s-a dovedit a fi un tratament excelent.

Când este recomandat tratamentul chirurgical? Cum se aplică banda specială

Tratamentul chirurgical este recomandat pacienților în cazul în care metodele conservatoare s-au dovedit ineficiente. O procedură chirurgicală frecventă până în prezent este bucla TVT. Acest tip de intervenție chirurgicală este „standardul de aur” în tratamentul incontinenței urinare. Banda specială este utilizată ca suport sub vezica urinară și sub gâtul uretral și este folosită pentru a preveni scurgerile de urină.

Cu cât reușește să amâne mai mult timp mersul la toaletă, cu atât mai mult se întinde vezica urinară

Tehnica se realizează sub anestezie locală. Medicul face o mică incizie în pielea peretelui vaginal anterior. Banda TVT este plasată sub partea de mijloc a uretrei, iar acele sunt scoase prin incizii în abdomen. După ce „dispozitivul” este plasat, acele sunt îndepărtate. Bucla este autofixată pe țesuturile parauretrale. Apoi, peste incizii sunt plasate suturi chirurgicale. Operația se face în 30 de minute.

Un tratament pentru incontinență urinară la femei depinde de cauza bolii și este aleasă individual de către medic în fiecare caz. Incontinența urinară este o problemă gravă care necesită un tratament imediat. Este foarte important să consultați un medic la timp pentru a preveni consecințele negative și pentru a începe tratamentul în timp util.

Opțiunile actuale de tratament pentru incontinența urinară sunt naturiste, medicamentoase și chirurgicale