Tratament hemoroizi externi inflamați: Medicamente sau remedii naturiste
Hemoroizii reprezintă o dilatare a țesutului vascular localizat la nivelul submucoasei canalului anal distal, care este susținut de țesut conjunctiv, iar în momentul în care este slăbit, duce la descendența sau prolapsul hemoroizilor.
Împotriva hemoroizilor interni sau externi există mai multe tratemente madicamentoase, dar și naturiste.
Hemoroizii sunt de două tipuri: interni și externi. Ce i interni au originea la joncțiunea dintre epiteliul scuamos si cel columnar, au inervație viscerală și, prin urmare sunt nedureroși.
Hemoroizii externi apar sub linia dințată, adică locul unde se face joncțiunea dintre epiteliul scuamos si cel columnar, și au inervație somatică și pot provoca dureri. Sunt cazuri când o persoană poate avea atât hemoroizi interni cât și externi.
De obicei, persoanele care au hemoroizi au simptome ușoare care pot fi tratate cu preparate topice ce nu necesită prescripție medicală.
Dacă hemoroizii interni sunt însoțiți de obicei de prolaps sau sângerare rectală nedureroasă, cei externi sângerează și pot provoca dureri acute în caz de tromboză.
Tratament hemoroizi externi inflamați: Ce poate prescrie medicul proctolog
În stabilirea tratamentului pentru hemoroizi, medicul va ține cont de mai multe aspecte ce țin de cauzele care au dus la apariția acestora, corectarea și îndepărtarea factorilor favorizanți, dar și îndepărtarea hemoroizilor, care se poate realiza în mai multe moduri.
Dacă hemoroizii nu produc un disconfort foarte mare, medicul proctolog poate prescrie creme, supozitoare, unguente și alte produse din această categorie. De obicei, tratamentul medicamentos este eficient mai ales în fazele incipiente, nu și în stadiile mai avansate.
Pentru hemoroizii fără complicații, se poate recomanda crioterapia, care are ca scop uscarea hemoroizilor, scleroterapia, pentru hemoroizii aflați în stadii incipiente, și metoda cu aburi, care constă în distrugerea hemoroizilor cu ajutorul aburului.
În cazul hemoroizilor externi, medicul proctolog poate recomanda trombectomie, adică îndepartarea printr-o incizie simplă a hemoroizilor în care s-au format cheaguri.
În unele situații, medicul poate recomanda proceduri minim invazive. Este vorba despre ligatura cu benzi de cauciuc, fototermocoagularea în spectru cu infraroșu, aplicarea de tratament topic și tratamentul cu radiofrecvența – procedura Rafaelo.
Pentru cazurile în care hemoroizii sunt foarte mari și dureroși poate fi necesară chirurgia. Medicul proctolog poate recomanda, având în vedere concluziile obținute în urma investigației medicale amănunțite, excizia hemoroizilor sau hemoroidectomia, capsarea hemoroizilor, folosită pentru hemoroizii interni, și cura hemoroizilor cu stapler.
Tratamente naturiste pentru hemoroizi
Tratarea hemoroizilor poate fi făcută și cu alternative naturiste.
Pentru hemoroizii care au ca simptom sângerările, se pot folosi și supozitoarele cu propolis, ce au un efect cicatrizant sau supozitoare din plante pentru acest remediu.
Pentru tratarea hemoroizilor externi, se recomandă și consumul ridicat de lichide și de anumite ceaiuri care sunt foarte eficiente. Printre cele mai des folosite ceaiuri împotriva hemoroizilor se numără ceaiul de coada șoricelului, de tătăneasă, de mușețel sau de nalbă mare. Aceste ceaiuri se obțin sub formă de infuzie ș ise recomandă să fie băute de 3 ori pe zi.
Băile de șezut reprezintă o altă soluție pentru ameliorarea durerilor provocate de hemoroizii externi. Băile de șezut se pot face cu ceai de afin, coada-șoricelului, brusture, gorun, busuioc, castan, păpădie, crețișoară, frasin, mușețel, nalbă și tătăneasă.
Un alt remediu naturist important pentru tratarea hemoroizilor sunt sunt cataplasmele pe bază de argilă. Acestea se aplică zilnic și se prepară dintr-o lingură de argilă amestecată cu apă călduță, până ce se formează o pastă, cu care se unge locul inflamat și se lasă să acționeze două ore.