Tratament eficient pentru astmul bronșic. Ce este medicația de control și în ce constă medicația de salvare?

de: Bianca Rebegea
16:32, 21 sept. 2022

Ești în căutarea unui tratament eficient pentru astmul bronșic? Află, în rândurile următoare, ce este medicația de control și în ce constă medicația de salvare pentru această afecțiune frecventă.

Astmul bronșic este o afecțiune medicală cronică, pe cât de neplăcută, pe atât de des întâlnită. Ea presupune limitarea fluxului de aer din căile respiratorii, fiind determinată de inflamația cronică a acestora. Inflamația poate fi generată de alergii, diferite substanțe și schimbări de temperatură.

Pacientul cu astm bronșic respiră cu dificultate, având senzația de lipsă de aer, iar tusea este iritativă și compulsivă. În timpul unei crize, mucusul se adună în căile respiratorii și așa se ajunge la dificultatea în respirație, care este cu atât mai gravă cu cât căile respiratorii sunt inflamate și îngustate.

Pacientul cu astm bronșic respiră cu dificultate, având senzația de lipsă de aer, iar tusea este iritativă și compulsivă.

Tratament eficient pentru astmul bronșic. În ce constă medicația de control, medicația de salvare și tratamentul combinat?

Tratamentul astmului trebuie administrat pe tot parcursul vieții. Chiar dacă pacientul nu are simptome o perioadă mai lungă de timp, are nevoie de tratament, pentru a preveni apariția unei crize de astm, care să îi pună în pericol viața. De aceea, este nevoie de medicație de control, medicație de salvare și de un tratament combinat.

Ce este medicația de control?

Medicația de control are rolul de a preveni declanșarea unui atac de astm. Aceasta constă în medicamente antiinflamatorii, care reduc inflamația din căile aeriene, cum sunt corticosteroizii inhalatori (budesonid, beclometazona, fluticazona și flixotide). Luate o dată sau de două ori pe zi (potrivit recomandării venite din partea medicului), astfel de medicamente țin la distanță simptomele.

În cazul în care inflamația nu este ținută sub control, căile aeriene se înroșesc, se umflă și se îngustează. Chiar și în lipsa simptomelor, inflamația se poate înrăutăți și poate genera o criză de astm.

Medicația de control are rolul de a preveni declanșarea unui atac de astm.

În ce constă medicația de salvare?

Medicația de salvare este folosită atunci când atacul de astm și-a făcut apariția. Aceasta dilatează bronhiile îngustate, fapt ce determină ca mușchii din căile aeriene să se relaxeze. În acest caz, ne referim la medicamentele bronhodilatatoare, care sunt de două tipuri: cu acțiune scurtă și cu acțiune lungă. Cele mai utilizate sunt bronhodilatatoarele cu acțiune scurtă, cum este Ventolinul (salbutamolul). Bronhodilatatoarele cu acțiune lungă sunt, mai degrabă, utilizate ca medicamente de control, deoarece au o acțiune mai lentă (de exemplu, Salmeterolul (Serevent)). Un medicament care acționează rapid și care poate fi folosit atât ca medicație de salvare, cât și ca medicație de control este Formoterolul.

Medicația de salvare este folosită atunci când atacul de astm și-a făcut apariția. Aceasta dilatează bronhiile îngustate, fapt ce determină ca mușchii din căile aeriene să se relaxeze.

Ce presupune tratamentul combinat?

Tratamentul combinat este, așa cum îi spune și numele, o asociere dintre medicamentele antiiflamatorii și cele bronhodilatatoare. În acest fel, are loc dilatarea căilor aeriene și, în același timp, reducerea inflamației care determină apariția simptomelor de astm.

Prin urmare, tratamentul combinat reprezintă cea mai bună soluție pentru o persoană care suferă de astm, deoarece ține sub control simptomele și previne complicațiile.