Tratament cu lipitori: Indicații, contraindicații și preț

de: Bianca Rebegea
10:35, 29 mart. 2022

Tratamentul cu lipitori nu este pentru oricine. Persoanele care au hipotensiune arterială, de exemplu, ar trebui să stea departe de această metodă. Iată care sunt indicațiile, contraindicațiile și prețul unui astfel de tratament.

Hirudoterapia reprezintă o metodă de tratament, în cadrul căreia se utilizează lipitori medicinale (Hirudo medicinalis). De-a lungul timpului, această terapie a stârnit curiozitatea multor oameni, fiind cunoscută în Egiptul antic, Grecia și China. În prezent, lipitorile sunt cultivate în laborator și folosite ca tratament pentru numeroase afecțiuni.

În prezent, lipitorile sunt cultivate în laborator și folosite ca tratament pentru numeroase afecțiuni.

Tratament cu lipitori: Care este prețul unei ședințe de hirudoterapie?

Prețurile tratamentului cu lipitori medicinale variază în funcție de locația geografică, experiența și modul de tarifare ales de terapeut. Există terapeuți care tarifează la numărul de lipitori, iar prețul mediu este de 20 de lei pe fiecare lipitoare folosită. În acest fel, pacientul plătește în funcție de numărul de lipitori de care are nevoie.

De asemenea, există și terapeuți care au un preț fix per ședință. Acesta variază între 150-250 de lei.

Înainte de a alege o astfel de metodă de tratament, solicitați sfatul unui medic sau al unui specialist.

Indicații pentru hirudoterapie

Tratamentul cu lipitori este indicat în cazul persoanelor care se confruntă cu boala hipertonică, boala ischemică a inimii, cardioscleroza, ateroscleroza, tromboflebita, varice, hemoroizi, artrite și distonia neurocirculatorie.

Totodată, și cei care se confruntă cu boli reumatice (reumatism; artrita reumatoidală; sclerodermie; boala Veghener), boli metabolice ( obezitate; gută; diateza) sau patologii endocrine (glanda tiroidă; diabet zaharat) pot apela, fără probleme, la hirudoterapie.

Tratamentul cu lipitori este ideal și pentru persoanele diagnosticate cu boli ale sistemului gastro-intestinal, precum colicistita, dischinezia biliară, calculi biliari, hepatită, pancreatită, colită, dereglări ale digestiei sau constipație. Un astfel de tratament poate ameliora și dereglările neurologice (encefalopatie toxică, venoasa şi discirculatorie; hipertensiune intracerebrală; migrenă; neurite; radiculite; hernii discale; polineuropatie; dereglări vegetative; neuroze; insomnie; dureri de cap şi ameţeli; neuralgii, radiculalgii) sau afecțiunile din sfera ORL (haimorita; frontita; etmoidita; sinuzita).

Hirudoterapia este recomandată și în ginecologie (procesele inflamatorii ale bazinetului mic (endometrite, parametrite, salpingooforite); adenomioza; endometrioza; chisturi ovariene; miom uterin; varice a bazinetului; menopauza; disfuncţia ovarelor; sterilitate; procesele de sechele; amenoree(lipsa ciclului); dereglări ale ciclului menstrual; ciclu dureros) sau urologie (prostatita; adenom al prostatei; urolitiaza).

Bolile pielii, cum sunt psoriazisul, neurodermatita, eczema, acneea sau furunculoza pot fi tratate cu ajutorul hirudoterapiei. Efecte senzaționale le are și în cazul bolilor aparatului locomotor, cum ar fi: artroza, osteohondroza, spondiloze, afecţiunile post-traumatice ale încheieturilor şi oaselor.

Contraindicații pentru tratamentul cu lipitori

Așa cum am spus, există și persoane cărora le este interzis la hirudoterapie. Acesta este cazul acelora care au hematofilie (boală înăscută), diateză hemoragică, hipotensiune arterială, anemie de orice fel (în stadiu avansat) sau care urmează un tratament cu anticoagulante.

Printre beneficiile tratamentului cu lipitori se numără: o mai bună circulație a sângelui, reducerea sau eliminarea durerii, inducerea relaxării mentale și fizice, reducerea inflamației și a infecției, eliminarea artritei, reducerea cheagurilor de sânge și a toxinelor, revitalizarea țesuturilor, eliminarea sau reducerea problemelor de piele, întreținerea celulelor creierului și a sinapselor neuronale. Acesta este un tratament 100% natural și nu produce efecte secundare.

Bolile pielii, cum sunt psoriazisul, neurodermatita, eczema, acneea sau furunculoza pot fi tratate cu ajutorul hirudoterapiei.