Tratament anxietate. Tulburarea cu care se confruntă o mare parte din oameni
Anxietatea ocazională a devenit o parte normala a vieții de zi cu zi. Cu toate acestea, anxietatea excesivă și îngrijorarea care devin din ce in ce mai greu de controlat, interferând cu activitățile de zi cu zi, ar putea fi primul semn al tulburării de anxietate generalizată.
Cum o putem identifica?
Anxietatea generalizată implica, de obicei, un sentiment persistent de anxietate sau groază care interferează cu modul în care o persoană își trăiește viața. Din aceasta cauză, persoanelor cu anxietate generalizată le este dificil să-și controleze îngrijorarea care, ulterior, poate provoca tulburări sociale, profesionale sau în alte domenii de funcționare.
Cauzele și factorii de risc pot include atât factori de mediu, cât și factori genetici. Aceștia pot fi: istoric familial cu persoane diagnosticate sau nu cu o tulburare de anxietate, expunerea recentă sau prelungită la situații stresante, consumul excesiv de cafeină și tutun (ceea ce poate agrava anxietatea existentă), abuzul fizic și/sau emoțional din copilărie, anumite condiții de sănătate (cum ar fi problemele tiroidiene sau aritmii cardiace).
Simptomele anxietății generalizate sunt: perceperea situațiilor ca fiind mai amenințătoare decât sunt, dificultatea de a renunța pur si simplu la grijile de zi cu zi, dificultăți de concentrare, dificultăți de somn, iritabilitate, nervozitate și dificultăți de relaxare, oboseală și epuizare, tensiune musculară, spasme sau tremurături, transpirație excesivă, inclusiv palme transpirate, dureri de stomac repetate, diaree sau alte probleme gastro-intestinale, senzație de slăbiciune în organism, bătăi rapide ale inimii, gură uscată, simptome neurologice, cum ar fi amorțeala sau furnicături în diferite părți ale corpului.
Tratament pentru anxietate
Medicul sau terapeutul tău iți poate evalua condiția mintala printr-o serie de întrebări menite să indice simptomele tulburării.
Anxietatea a fost asociată cu: refluxul gastroesofagian, tulburări tiroidiene, bolile de inimă, epilepsie, tulburarea bipolară, Feocromocitomul, utilizarea cafeinei, decongestionantelor sau albuterolului.
Remediul poate sta ori în terapii cognitiv-comportamentale, ori în medicamente.
Terapia cognitiv-comportamentala este un tip de psihoterapie care implică întâlnirea regulată pentru a discuta cu un profesionist în domeniul sănătății mintale. Scopul terapiei pentru anxietate generalizată este de a modifica modul de gândire și comportamentele nesănătoase.
În cazul în care medicul sau psihoterapeutul recomandă administrarea medicamentelor, vei primi cel mai probabil un plan de medicație pe termen scurt și un plan de medicație pe termen lung. Medicamentele pe termen scurt sunt menite să relaxeze unele dintre simptomele fizice ale anxietății, cum ar fi tensiunea musculară și crampele stomacale. Acestea se numesc medicamente anti-anxietate și pot fi acompaniate de suplimente alimentare pentru anxietate si epuizare.
Mulți oameni cu anxietate generalizată pot găsi un sentiment de ușurare prin adoptarea unor obiceiuri de viață mai sănătoase, cum ar fi: angajarea în activități fizice regulare, o dietă echilibrată și densă în nutrienți, un somn odihnitor (cel puțin 7-8 ore pe noapte). Se pot administra suplimente alimentare pentru insomnii la indicațiile medicului, în cazul în care nu te poți bucura de somnul de noapte. Alte obiceiuri sunt: practicarea meditației și yoga, evitarea stimulentelor (cum ar fi cafeaua, pastilele de dietă și pastilele de cofeină), eliberarea gândurilor prin discuții libere cu un prieten de încredere, partener de viață sau membru al familiei.
Diagnosticarea poate fi făcută doar de către un medic specialist, iar tratamentul pentru anxietate trebuie urmat doar în urma prescrierii acestuia.