Traseu turistic unic în Iași, amenajat în satul Poiana cu Cetate. Are o lungime de 2,5 kilometri, dificultate redusă și parcurge o arie protejată
Un traseu turistic unic în Iași a fost amenajat de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – Serviciul Teritorial Iași și Direcția Silvică Iași. Traseul tematic intitulat „Poiana cu Schit – natură, cultură, spiritualitate” va fi inaugurat astăzi, 24 aprilie 2023. Acesta are o lungime de 2,5 km, dificultate redusă, fiind localizat în satul Poiana cu Cetate, comuna Grajduri, județul Iași
Traseul tematic intitulat „Poiana cu Schit – natură, cultură, spiritualitate”, unic în Iași, va fi disponibil de astăzi, 24 aprilie 2023. Acesta parcurge situl Natura 2000 ROSAC0135 (fost ROSCI0135, Pădurea Bârnova – Repedea) și rezervația naturală 2.543 Poiana cu Schit, inclusă în acest sit. Traseul are o lungime de 2,5 km, dificultate redusă, fiind localizat în satul Poiana cu Cetate, comuna Grajduri, județul Iași.
De-a lungul traseului tematic sunt amplasate 18 panouri informative și module interactive care ilustrează bogăția naturală, culturală și spirituală a locului. Realizat de RNP – Romsilva, prin Direcția Silvică Iași, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, prin Serviciul Teritorial Iași, traseul tematic va reprezenta un veritabil instrument educațional și va crea cadrul pentru organizarea unor lecții de educație în natură, într-un mediu adecvat, cu un suport informațional accesibil, obiectivul principal fiind acela de a stimula interesul vizitatorilor pentru explorarea naturii, transformând o plimbare în aer liber într-o experiență interactivă, utilă și plăcută.
Traseu turistic unic în Iași, amenajat în satul Poiana cu Cetate
De asemenea, inițiativa realizării unui traseu tematic vine în completarea măsurilor active de management pentru rezervația naturală 2.543 Poiana cu Schit, identificate în urma întâlnirilor grupului de lucru, cu o abordare multidisciplinară, constituite în scopul stabilirii măsurilor viitoare de management activ, în vederea ridicării și menținerii unui standard ridicat de protecție și conservare a valorilor naturale, culturale și istorice adăpostite de rezervația naturală în discuție.
Poziționarea traseului este în vecinătatea satului Poiana cu Schit, la intrare, primul drum la dreapta. La finalul acestui traseu se află și Poiana cu Schit cu ruinele Schitului lui Duma și sculpturile în piatră din Muzeul natural Poiana cu Schit. Pe parcursul traseului se observă 18 panouri informative cu coduri QR, care oferă o mulțime de informații interesante referitoare la viețuitoarele pădurii, speciile de arbori cele mai întâlnite, curiozități legate de floră și faună, viața într-un ochi de apă, viața în luminiș, lemnul mort, animalele sălbatice, urmele lor și, nu în ultimul rând, despre pădure și rolul ei.
Gradul de dificultate este ușor, iar durata de parcurs este de 30 de minute, fiind disponibil pe toată perioada anului, cu excepția perioadelor cu căderi abundente de zăpadă, fără însoțitor sau cu însoțitor, prin solicitare prealabilă la Ocolul Silvic Pădureni, punctul de plecare pentru Proiectul de Parteneriat încheiat cu Direcția Silvică Iași.
Traseul turistic parcurge una dintre cele mai importante arii protejate din Iași
Localizată pe teritoriul comunei Grajduri, Poiana cu Schit face parte din fondul forestier de stat, administrat de către Direcția Silvică Iași, prin Ocolul Silvic Pădureni. Autoritatea responsabilă cu rol în administrarea ariilor naturale protejate de pe teritoriul județului Iași este, la acest moment, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, prin Serviciul Teritorial Iași. Poiana cu Schit este una dintre cele mai valoroase rezervații naturale din județ, prin conotațiile de ordin ecologic, cultural, istoric și spiritual.
Poiana cu Schit este cea mai mare şi expresivă poiană din masivul păduros Bârnova-Repedea – unul dintre cele mai vaste areale de pădure nefragmentată din judeţul Iaşi, prin flora bogată şi variată, fitocenozele interesante, stejarii seculari, peisajul inedit, dar şi prin conotaţiile istorice și culturale deosebite. Mărturii de sfârșit de secol XIV stăruie și astăzi în poiană, prin ruinele unui schit şi ale unei bisericuţe de cnezat vale din vremea lui Duma Negru, în care au slujit cândva călugări greci.
Peste 200 de specii de plante pot fi admirate în aria protejată din Iași
Amprenta culturală este dată de muzeul de artă în aer liber, cu sculpturi în piatră, având autori cu nume sonore în cultura românească, rod al Taberei de sculptură Scânteia Iași, desfășurată în 3 ediții – 1986, 1987 și 1988. Lucrările au autori celebri în cultura românească, precum Dan Covătaru, Alexandru Ciutureanu, Alexandru Galai, Mihai Istudor, Dumitru Căileanu, Romeo Pervolovici, Dorin Lupea, Dumitru Juravle, Corneliu Camaroschi și alții.
Din punct de vedere ecologic, rezervația este importantă prin compoziție floristică (200 de specii de plante superioare), prezența unor specii înscrise în diverse Liste Roșii (crinul de pădure, săbiuța, specii de orhidee), stejarii seculari ce se înalță din loc în loc în poiană, prin peisajul inedit, dar și prin întregul cumul de factori ce impresionează pozitiv, astfel încât oferă posibilitatea unei conexiuni deosebite cu natura, departe de tumultul lumii moderne. O altă arie protejată din Iași, care este și sit Ramsar, este Delta Moldovei.
Traseul turistic unic în Iași, amenajat în satul Poiana cu Cetate, este disponibil vizitatorilor.