Tranzacția secretă a senatorului PSD Maricel Popa! S-a folosit de un angajat ca să facă avere cu cele mai frumoase păduri din Iași. A plătit de zece ori mai mult pentru 4 hectare – GALERIE FOTO, DOCUMENTE

de: Redacția BZI
02:00, 24 dec. 2021

Senatorul PSD Maricel Popa se află în mijlocul unui scandal imobiliar uriaș cu suprafețe de păduri din Iași. Parlamentarul s-a folosit de un angajat pentru a cumpăra un teren forestier la marginea orașului. Titlul de proprietate a fost mutat de pe o comună pe alta și în cele din urmă a dispărut din arhivele statului. Maricel Popa a făcut o afacere de circa 300 de mii de euro cu 4 hectare de pădure într-o zonă extrem de căutată a Iașului

Senatorul PSD Maricel Popa se numără printre cei mai bogați ieșeni, cu o avere de câteva milioane de euro. De-a lungul timpului, Popa a fost implicat în numeroase tranzacții imobiliare, falimentări de firme și alte combinații care i-au adus în buzunare un munte de bani. În urmă cu aproape două decenii, actualul parlamentar a reușit să facă o tranzacție extrem de dubioasă, de pe urma căreia a pus mâna pe 4 hectare de pădure în apropierea orașului. Tranzacția respectivă ridică însă și acum numeroase semne de întrebare.

Actualul senator PSD s-a folosit de un fost angajat la vremea respectivă, Viorel Butnaru, pe care l-a pus să cumpere de la moștenitorii unei persoane, la un preț de nimic, un teren forestier retrocedat de autoritățile statului. Culmea, terenul a fost plimbat mai întâi pe Bârnova, după care pe Schitu Duca. Iar beneficiarul final a fost tocmai actualul parlamentar. Astfel, Popa ar putea fi acuzat de spălare de bani după această tranzacție făcută prin angajatul său.

Teren mutat de pe o comună pe alta pentru senatorul PSD Maricel Popa

Filmul evenimentelor este unul destul de simplu. În primul contract de vânzare, moștenitorii Nicolai Ruscior, Vasile Savu, Paraschiva Savu, Gheorghe Savu și Ștefan Savu îi vând lui Viorel Butnaru un teren forestier de 40 de mii de metri pătrați din extravilanul comunei Schitu Duca. Terenul a fost vândut cu 1.05 miliarde de lei vechi (32 de mii de euro) în 23 decembrie 2002. Patru zile mai târziu, pe 27 decembrie 2002, acest Viorel Butnaru vinde către Omega IS Comunications SRL, administrată de Maricel Popa, același teren, dar cu 10 miliarde de lei vechi (320 de mii de euro). Cine este acest Viorel Butnaru? Tocmai unul din angajații lui Maricel Popa de la falimentara Moldoforest SA.

Practic, Popa l-a pus pe angajatul său să cumpere pădurea de la moștenitori, după care a achiziționat suprafața respectivă de la acesta. Inițial, titlul de proprietate a moștenitorilor Ruscior și Savu a fost emis de Comisia Locală de Fond Funciar Bârnova, însă terenul a fost înregistrat pe Schitu Duca, cele două comune fiind lipite una de cealaltă. Așa s-a ajuns ca suprafața „cumpărată” de Maricel Popa să fie trecută pe Schitu Duca în cele din urmă. Reamintim că Maricel Popa a păcălit Statul într-o altă afacere cu Poșta Română, de pe urma căruia s-a ales cu 365 de mii de euro.

Jonglerii cu titluri de proprietate cu păduri din Iași

Titlurile de proprietate emise pe Bârnova și cel emis pe Schitu Duca au același număr și același cod. Ambele au fost trecute cu numărul 1, codul 095088, data fiind 17.06.2002, cu șase luni înainte de tranzacția în care a fost implicat Maricel Popa. Ce este dubios în toată această afacere este faptul că un alt titlu cu numărul 1, din Schitu Duca, a fost emis în 2003 și este înregistrat pe Parohia Satu Nou din comună. Cum a ajuns titlul numărul 1 să fie dat cu un an înainte, titlu care nu se mai regăsește în arhivele instituțiilor, nimeni nu își poate explica. De precizat că, la vremea respectivă, prefect era Neculai Apostol, cel care deține în prezent imperiul Kosarom, apropiat de Maricel Popa.

Cum toți moștenitorii aveau deja peste 60 de ani la momentul emiterii titlului de proprietate, iar aceștia locuiau în Suceava, se poate înțelege că afacerea era parafată de ceva vreme. Viorel Butnaru a ajuns să fie intermediar în afacerea pădurilor înainte de a fi numit administrator unic al Moldoforest. Originar din Bacău, Viorel Butnaru a fost o vreme și director la Direcția Silvică din județul vecin. Acesta ar fi mușamalizat furturile de lemn din păduri, a acoperit zeci de transporturi ilegale, cu foi de drum false. Numele acestuia a apărut și în scandalul retrocedărilor ilegale a 43.000 de hectare de pădure, în afacerea Hrebenciuc – Sturdza.

Senatorul PSD a refuzat să comenteze

Contactat telefonic, senatorul PSD Maricel Popa a refuzat să comenteze despre modul în care a intrat în posesia terenului respectiv.

„Nu vă aud”, a susținut Maricel Popa, după care a închis telefonul.

De-a lungul anilor, Maricel Popa a mai falimentat unele din firmele sale pentru a pierde urmele combinațiilor. Ba chiar anul trecut și-a donat averea celor doi copii, pentru a-și pune bunurile la adăpost în cazul unei cercetări penale. În 2020, Maricel Popa avea nu mai puțin de 12 suprafețe de teren în județul Iași, în municipiu, comuna natală Comarna, comuna Schitu Duca și nu numai. În doar câteva zile, Maricel Popa a „rămas” cu terenurile moștenite de la Comarna și cu un teren în Iași. Autoritățile statului ar trebui să ancheteze și modul cum a reușit Maricel Popa să pună mâna pe cele patru hectare de pădure de la marginea Iașului, pentru a face lumină în acest caz. Procurorii ar trebui să se îndrepte și împotriva lui Vasile Butnaru, cel care a vândut terenul către Popa. Acest caz este unul clasic de spălare de bani, iar Direcția Națională Anticorupție ar trebui să cerceteze modul în care actualul senator a făcut această afacere.