Tranzacția anului, făcută pe sub mână la un hotel de lux din Iași! Intimitatea a peste 9.000 de persoane, vândută pe piața neagră! (Exclusiv)
Patru indivizi au fost condamnați după ce au vrut să tranzacționeze în mod ilegal baza de date cu clienți ai unei firme de brokeraj din Belize. Tranzacția a fost inițiată într-un hotel de lux din zona Bucium, din municipiul Iași. Judecătorii l-au condamnat pe Ștefan Virgil Iliescu la 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendare, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, transfer neautorizat de date informatice în formă continuată și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată. În același dosar, Darie Leon Roșoiu și Ionuț Vîlceanu au primit câte o pedeapsă de 1 an, 5 luni și 10 zile de închisoare, cu suspendare, iar Alexandru Savu a fost condamnat la 1 an și 2 luni de închisoare, tot cu suspendare
Tranzacția anului a fost făcută pe sub mână la un hotel de lux din Iași! Intimitatea a 9.000 de oameni, la un pas de a fi vândută pe piața neagră! Totuși, mascații au fost alertați și au intrat pe fir, stricând „afacerea”. În urma anchetei, 4 indivizi au fost săltați, audiați, trimiși în judecată, iar acum au fost pedepsiți de magistrați. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului București au admis acordurile de recunoaștere a vinovăției și l-au condamnat la finele săptămânii trecute pe Ștefan Virgil Iliescu la 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendare, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, transfer neautorizat de date informatice în formă continuată și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată.
În același dosar, Darie Leon Roșoiu și Ionuț Vîlceanu au primit câte o pedeapsă de 1 an, 5 luni și 10 zile de închisoare, cu suspendare, iar Alexandru Savu a fost condamnat la 1 an și 2 luni de închisoare, tot cu suspendare. În plus, magistrații au dispus confiscarea mai multor bunuri (telefoane, memory stick-uri), care au fost utilizate la comiterea infracțiunilor. Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.
Ștefan Virgil Iliescu, Darie Leon Roșoiu, Ionuț Vîlceanu și Alexandru Savu au vrut să încheie la Iași tranzacția anului
Procesul lui Ștefan Virgil Iliescu (43 de ani), Darie Leon Roșoiu (39 de ani), Ionuț Vîlceanu (33 de ani) și Alexandru Savu (37 de ani) a început pe 13 aprilie 2021. Mai exact, atunci, procurorii au trimis la instanță acordurile de recunoaștere a vinovăției încheiate cu cei 4 indivizi.
„Pe parcursul anului 2017, inculpații au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni informatice și de serviciu, constând, în fapt, în compromiterea și comercializarea abuzivă a clientelei aparținând societății de brokeraj GEB Global Equity Brokers (Belize), cu sediul în Cipru. Drept urmare a activității infracționale, membrii grupării intenționau să obțină foloase financiare importante, în mod fraudulos, produsul infracțional-țintă ridicându-se la suma de 80.000 de euro.
În concret, gruparea astfel constituită a avut ca obiectiv principal sustragerea, prin transferarea neautorizată din platforma informatică de tip «CRM» de gestionare a bazei de date, a datelor informatice constând în informațiile confidențiale de contact ale clienților legitimi ai companiei (nume, prenume, numere de telefon, adrese de coresponență electronică – e-mail, adrese de corespondență poștală, adrese de rezidență), acțiuni urmate de luarea măsurilor organizatorice în vederea căutării pe piața de profil, găsirii și în final comercializării bazelor de date către alți clienți interesați ce activează sau care au legături cu piața de capital”, au afirmat anchetatorii cu privire la tranzacția anului ce ar fi fost perfectată la Iași.
Voiau aproximativ 80.000 de euro pentru intimitatea a peste 9.000 de persoane
Oamenii legii au susținut că activitățile specifice s-au desfășurat pe două segmente infracționale. Astfel, prima etapă a avut ca obiectiv compromiterea bazei de date a societății de brokeraj, rolul determinant în această fază avându-l chiar angajatul din conducerea firmei, Ștefan Virgil Iliescu (director service provider al firmei de brokeraj), care ar fi profitat de calitatea sa în cadrul societății și de dreptul de a avea astfel acces la toate bazele de date referitoare la clienți, putând astfel cu ușurință să dispună de ele în mod fraudulos.
„Baza de date gestionată de societate era compusă din clienți străini, majoritatea ruși, cu potență financiară de investiție pe piața de capital, din acest motiv gruparea, fiind conștientă de valoarea și potențialul respectivelor date informatice, intenționa să abordeze persoane interesate direct în exploatarea acestora și a obținerii astfel în schimb a unui preț pe măsură, aproximativ 80.000 de euro pentru un număr de peste 9.000 de contacte. Cea de-a doua etapă infracțională a fost cea destinată comercializării abuzive a datelor informatice compromise, etapă ce presupunea activități de căutare pe piața de profil de eventuali cumpărători interesați în achiziționarea acestora, purtarea negocierilor necesare și, în final, vânzarea acestora la un preț cât mai mare”, au mai spus anchetatorii.
Tranzacția, perfectată într-un hotel de lux din Iași
Oamenii legii au mai susținut că, după intrarea în posesia respectivelor baze de date confidențiale și care nu erau destinate publicității, informații pe care Ștefan Virgil Iliescu le cunoștea datorită atribuțiilor sale de serviciu, în continuare, acesta le-a transmis și divulgat, fără drept, celorlalți membrii ai grupării, care răspundeau de partea comercializării ulterioare a acestora, prin acțiuni succesive de tip mijloc-scop, afectând interesele legitime și activitatea specifică a firmei cipriote de tranzacționare financiară pe piața de capital. La începutul lunii iulie 2017, aceștia au luat legătura cu un potențial client, divulgând o parte din date și oferindu-i astfel spre testare, din baza de date deținută, un număr de 50 de contacte, fără însă ca tranzacția de vânzare-cumpărare să se finalizeze.
Acest client a realizat că respectivele date informatice aparțin companiei cipriote și a adus la cunoștință această intenție de comercializare unuia dintre asociații firmei respective. Acesta din urmă, cu intenția de a recupera baza de date sustrasă, în prima parte a lunii iulie 2017, a continuat să corespondeze cu respectivul vânzător, purtând în perioada 3 – 11 iulie 2017 mai multe conversații pe o rețea de socializare negocieri de preț, stabilind diverse modalități de testare și tranșe de plată a datelor informatice și, în final, chiar o întâlnire la un hotel de lux din Iași, în ziua de 11 iulie 2017.
„În ziua de 11 iulie 2017, persoana de încredere s-a întâlnit inițial în Iași (într-o cameră de la un hotel de lux) cu persoana care deținea efectiv bazele de date, stocate într-un sistem informatic și care răspundea astfel de integritatea și siguranța respectivelor date informatice. Această persoană a fost identificată ca fiind inculpatul Alexandru Savu, care, cu aceea ocazie, fiind coordonat de către inculpații Vîlceanu și Roșoiu, i-a arătat și divulgat persoanei de încredere o mare parte din baza de date oferită spre vânzare, După foarte scurt timp, în urma discuțiilor telefonice purtate de inculpatul Alexandru Savu, la întâlnirea cu presupusul client s-au prezentat ceilalți membrii ai grupării, inculpații Vîlceanu și Roșoiu, persoane care purtau efectiv negocierile și stabileau toate coordonatele tranzacțiilor, întâlnirea luând sfârșit cu stabilirea unei noi întrevederi, de această dată în București”, au mai afirmat anchetatorii.
Interceptări incendiare realizate de anchetatori: „Te-au dus la Iași, acolo, unde ziceai că face ședința?”
După ce au aflat că baza de date secretă le-a fost sustrasă, reprezentanții firmei de brokeraj au formulat o plângere. Anchetatorii au intrat pe fir și au realizat interceptări care să ajute la probarea activității infracționale a celor 4 indivizi. Astfel, oamenii legii au interceptat nu doar conversațiile dintre ei, ci și cele cu martorul:
„N.A.: De ce mă scoți din sărite?! Stau și eu după un om. A plecat omul la serviciu, eu îl chem înapoi. Vino, bre, mută-mă, f…-mă! Așa a fost vorba?!
A.S.: Dacă nu mă lași pe mine să fac totul… Am zis că te iau, te duc la hotel, frumos!
N.A.: Am stat la P., omule. Ești sănătos la cap?! Ți-am zis că opresc la finii mei, la Ploiești, și după aia ajung în București. Dacă rămân la ei, bine, dacă nu, ajung în București. Exact asta ți-am spus, nu?! Nu te-am mințit cu nimica!
A.S.: Ai zis că mă suni!N.A.: Nu ți-am dat mesaj la 11:00 că am ajuns în București? Ce dracu? Doar nu suntem nebuni! (…)
A.S.: Dar n-ai venit cu mașina, adică de la B_ n-ai venit cu mașina ta?
N.A.: Am venit… M-a adus Ghenadi până la intrare, am mai stat de vorbă și m-am dus la P. Mi-a dat P. adresa și m-am dus la P., la adresă. Mie mi-e greață să…A.S.: Și te-au dus la Iași, acolo, unde zicei că face ședința?
N.A.: Normal. Normal. V-am zis că nu se poate. Ceea ce-i făcut e program. Deci, noi mai avem… Uite, vă dau ședințele. Vă dau… peste două săptămâni exact unde-i ședința. Și locație, și tot, tot, tot! Dar v-am spus foarte clar: cât managerii sunt în verificări și țin firma sub control… La 2 săptămâni este raportarea. N-ai ce să faci! Nu scoți la capăt cu ei. Așa-i protocolul, așa-s făcute convențiile. (…)D.R.: Cum stăm?
N.A.: Foarte bine stăm. Să ne apucăm de cumpărat și să dăm drumul la treabă. Îl așteptăm pe A., nu?
D.R.: Când ai zis că mai vin contacte?
A.S.: August.
N.A.: Mi-a zis și mie la telefon că în august se mai poate lua. Cât ai zis? Două-trei mii?
A.S.: Vreo două mii, cred. Nu știu. Depinde cât o să fie. Tot așa.
N.A.: Ideea e că n-aș vrea să ne lungim. Știi?
D.R.: Tu n-ai vrea, îți dai seama cum n-am vrea noi.A.S.: Ei mai au… au undeva la 20.000 de clienți …
N.A.: 20.000 de clienți?
D.R.: Este un singur… un singur broker cu mai multe brand-uri. Știi?
N.A.: Am înțeles.
D.R.: Depinde cum își face loc. Știi?N.A.: Deci, asta-i coordonată… toată firma asta e coordonată de un om, de un manager, care voi…hei, alo…
D.R.: Dă-mi-o de acolo…
N.A.: …dă-mi un Like. I like you. Două mii, trei mii…
D.R.: De asta ți-am spus… Dacă are vreun client și se vorbește de o sumă mare și ai nevoie de… Bă, vreau la ăsta! Îmi dai adresa de mail, numărul de telefon.
N.A.: I-am dat mesaj lui A. și îmi zice că… cum erau? 4.000? Te-am rugat la Iași, atunci, să-mi spui și mie exact. N., îs 4.700 de …. , 2.500 de… mi-ai zis tu 3QS!D.R.: EQ3.
A.S.: EQ3.
N.A.: Eu de unde să știu?
A.S.: E aceeași…aceeași licență, același lucru. E tot… GEB este Equity …
N.A.: Acuma mi-ai spus!
A.S.: Celălalt brand al lor este… Cum îi zice, mă? Trade…
D.R.: Tradeberry.
A.S.: Tradeberry!”
Pe 18 iulie 2017, mascații au descins și au efectuat percheziții domiciliare la suspecți, ocazie cu care au ridicat mai multe mijloace de probă, inclusiv telefoane mobile și stick-uri de memorie.