Transplanturi renale la Spitalul Parhon Iaşi. Care este starea de sănătate a pacienţilor care au primit un rinichi – VIDEO
Dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog, a transmis astăzi, 21 februarie 2022, detalii despre noile transplanuri renala la Spitalul Parhon Iaşi. Astfel, ultimii doi pacienţi care au primit o nouă şansă la viaţa sunt în aceste momente în compartimentul de transplant renal, unde se recuperează.
Cei doi pacienţi, de 57 ani, respectiv 45 ani, făceau dializă de trei ori pe săptămână, de mai mulţi ani de zile. După aproximativ 2 săptămâni aceştia vor fi externaţi şi vor avea o viaţă absolut normală.
Doi pacienţi din Suceava şi Vrancea au primit transplanturi renale la Spitalul Parhon Iaşi
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic ”Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, dr. Ionuţ Nistor, a transmis faptul ca rinichii au fost transplantaţi de la o persoană aflată în moarte cerebrală din Bacău. Organele au fost trimise la centrul regional de transplant din Iaşi şi astfel două persoane au primit o nouă şansă la viaţă.
„Activitate intensă la centrul regional de transplant Parhon din Iaşi. Colegii noştri au participat alături de colegii din spitalul din Bacău la recoltare, ulterior la transplant de rinichi la un pacient aflat în moarte cerebrală. În cursul zilei de ieri au fost transplanti 2 pacienţi, unul din Suceava şi o pacientă din Vrancea. Ambii pacienţi se aflau în program de dializă, 3 şedinţă pe săptămână şi cu o singură potenţială soluţie de revenire la o viaţă normală, prin primirea acestei noi şanse, transplantul renal”, a transmis dr. Ionuţ Nistor.
Dr. Ionuţ Nistor, despre transplanturile de la donatori aflaţi în moarte cerebrală
Medicul primar în nefrologie a menţionat că salută faptul că unităţile medicale din judeţele Moldovei au reînceput activitatea de identificare a potenţialilor donatori care sunt în moarte cerebrală. Astfel, cu această ocazie persoanele aflate pe lista de aşteptare pot primi organul pe care-l aşteaptă de ani de zile.
„Cei doi pacienţi au vârsta de 57 ani, respectiv 45 de ani. Ei se recuperează în compartimentul de transplant renal după intervenţia chirurgicală. Este de salutat ca spitalele judeţene reîncep activitatea de identificare a potenţialilor donatori aflaţi în moarte cerebrală şi în felul acesta este dată o şansă mai multor pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare. A fost o recoltare la Suceava, acum la Bacău”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic ”Dr. C.I. Parhon” din Iaşi.
Ce trebuie să facă pacienţii care au primit un transplant renal
Nu în ultimul rând, medicul ieşean a declarat faptul că persoanele care au trecut printr-o intervenţie chirurgicală de tip transplant renal trebuie că toată viaţa să urmeze o schemă de tratament cu medicamente imuno-supresoare.
„În felul acesta cât mai mulţi pacienţi din Moldova au o nouă şansă la viaţă. Aceştia făceau dializa din 2017, respectiv 2019. Perioada medie de spitalizare este de 2 săptămâni, urmând să ia medicamente imuno supresoare pentru tot restul vieţii, dar nemaifiind obligat să facă dializa de 3 ori pe săptămână”, a conchis medicul Ionuţ Nistor.
Reamintim faptul că în weekend au fost efectuate cinci transplaturi renale la Spitalul Parhon Iași și Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Astfel, doi pacienți au primit câte un rinichi și un altul un ficat. De asemenea, în momentul de faţă sunt peste 30 de pacienți aflaţi pe lista de așteptare pentru transplant hepatic, la Iași! Familia posibililor donatori refuză prelevarea organelor, iar prof. dr. Cristian Lupașcu susţine că mulţi dintre pacienţi mor în timp ce aşteaptă un ficat.