Transplant fecal pentru tratarea bolii Alzheimer
Transplant fecal pentru tratarea bolii Alzheimer. „Implantarea” unor scaune sanatoase unui pacient bolnav este un proces inca neatestat, dar eficient pentru a trata boala Alzheimer. Cercetari privind microbiota si acest tip de transplant sunt numeroase si unele tari au înfiintat deja banci pentru colectarea scaunelor de la oameni sanatosi (de exemplu, OpenBiome în Statele Unite).
Metoda este simpla si eficienta: consta în introducerea excrementelor unui donator sanatos în stomacul pacientului, printr-un tub nazogastric sau o colonoscopie. Acest lucru face, în esenta, tratarea pacientilor care sufera de diaree severa, datorita unei bacterii rezistente la toate antibioticele, prin restabilirea microbiotei pacientilor cu „bacterii bune”.
Transplant fecal pentru tratarea bolii Alzheimer
Cu toate acestea, în timpul unuia dintre aceste transplanturi, un pacient tratat pentru o infectie bacteriana rezistenta si-a ameliorat si simptomele Alzheimer-ului. Este ceea ce raporteaza medicii într-un studiu publicat în Journal of International Medical Research.
La doua luni de la procedura (sotia sa a fost donatorul), octogenarul nu numai ca nu mai era infectat, dar testele lui neuro-cognitive s-au îmbunatatit semnificativ. Scorul sau, care a fost mediu înainte de transplant (20), a revenit la un scor normal (26). Mai mult: sase luni mai târziu, îsi îmbunatatise si mai mult nivelul testelor, ajungând la un scor de 29!
Nu trebuie sa fie insa trasa nici o concluzie pripita, avertizati cercetatorii. Dar exista speranta: „În prezent este în curs de desfasurare un studiu randomizat controlat cu placebo, pentru a evalua eficacitatea transplantului de fecale în boala Alzheimer, ale carui rezultate sunt asteptate cu nerabdare”, explica Harry Sokol, profesor de gastroenterologie si nutritie la spitalul Saint-Antoine Paris, potrivit Futura Santé.