Transplant de plămâni la o pacientă infectată cu COVID-19: Fata de 20 de ani a stat șase săptămâni pe ventilație mecanică
Transplant de plămâni la o pacientă infectată cu COVID-19. O femeie tânără, ai cărei plămâni au fost afectați iremediabil de noul coronavirus, a fost supusă cu succes unui dublu transplat de plămâni la un spital din Chicago. Medicii spun că este pentru prima dată când o astfel de operație a fost efectuată cu succes la un pacient cu COVID-19 în Statele Unite.
Este o procedură extremă care oferă speranțe persoanelor ai căror plămâni au fost grav afectați de infectarea cu noul coronavirus.
Femeia care a suferit transplantul, în vârstă de aproximativ 20 de ani, a stat șase săptămâni cuplată la un ventilator și la un aparat pentru oxigenarea extracorporeală.
Imediat ce ea a fost testată negativ la noul coronavirus, doctorii au supus-o transplantului de plămâni, care i-a salvat viața.
Transplant de plămâni la o pacientă infectată cu COVID-19: I-au salvat viața!
Luna trecută, o astfel de procedură a fost aplicată în premieră și în Europa, la spitalul AKH din Viena, unde medicii au realizat primul transplant de plămâni ca metodă de a salva o bolnavă de COVID-19. Potrivit echipei de chirurgi, pacienta avea plămânii atât de afectați de infecția cu SARS-CoV 2, încât nu avea șanse de supraviețuire fără acest transplant. Când a fost internată cu simptome de COVID-19, pacienta de 45 de ani nu avea alte afecțiuni, dar starea ei s-a deteriorat rapid.
În lume, nu este pentru prima dată când se recurge la o astfel de metodă extremă pentru a salva viața unui pacient cu COVID-19. În martie a fost realizată în premieră o astfel de intervenție, în China.
Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, a explicat la Digi24 că situația extremă în care ajung acești bolnavi este cauzată de „furtuna de citokine”, o reacție exagerată a sistemului imunitar al organismului, care blochează practic funcția respiratorie a plămânului. Provocarea pentru medici nu este transplantul în sine, ci monitorizarea evoluției ulterioare a pacientului. Acești pacienți trebuie urmăriți săptămâni, chiar și luni după intervenția chirurgicală, pentru că poate apărea rejectul de grefă (respingerea transplantului de către organism – n.r.), motiv pentru care acești pacienți trebuie să facă un tratament cu imunosupresoare, a spus Beatrice Mahler.
Transplant renal făcut și la Iași în timpul pandemiei
Medicii de la Spitalul „Dr. C. I. Parhon“ din Iaşi au efectuat recent o operaţie în timpul căreia au transplantat un rinichi prelevat de la o persoană aflată în moarte cerebrală.
O echipă de la Spitalul Parhon s-a deplasat la Cluj pentru a participa la operaţia de recoltare de la o persoană aflată în moarte cerebrală. De acest transplant a beneficiat o femeie în vârstă de 36 de ani, din judeţul Botoşani, care de doi ani făcea dializă.
Pentru realizarea intervenţiei au colaborat mai multe echipe din Iaşi. În afara echipei de transplant de la Spitalul Parhon, au ajutat centrul CEMEX şi laboratorul de biologie moleculară din cadrul Institutului Regional de Oncologie pentru efectuarea testelor PCR pentru coronavirus, prof. univ. dr Ioana Grigoraş a coordonat echipa de anestezie şi terapie intensivă, echipa DSP, prin şeful acesteia, dr Lucian Indrei, ne-a consiliat epidemiologic şi ne-a oferit întreg suportul în contextul epidemiei actuale.
Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi, prin intermediul Centrului Regional de Transplant Renal, este unica unitate medicală de profil din ţară unde se efectuează astfel de intervenţii chirurgicale de la declanşarea stării de pandemie pentru noul coronavirus.