Transpirație rece pe spate? Semnul care indică o urgență medicală
Transpirația rece pe spate poate apărea atunci când avem febră sau anxietate, iar în unele cazuri poate semnala o problemă de sănătate gravă. Există însă factori de luat în considerare înainte de a intra în panică.
Simptomele asociate transpirației reci pe spate
Toată lumea transpiră, unele persoane mai mult decât altele. Transpirația este un răspuns natural al organismului pentru reglarea temperaturii și eliminarea toxinelor. De obicei, transpirația apare ca răspuns la căldură sau stres.
Atunci când ne este cald, transpirația ne ajută să ne răcorim, iar efectul de răcire apare prin evaporarea transpirației de pe piele, eliminând căldura din corp. Transpirația este și un răspuns obișnuit la stres, deoarece declanșează o stare de adrenalină, care duce la transpirație.
Transpirația este vitală pentru reglarea temperaturii corpului și eliminarea toxinelor. Fără transpirație, corpul s-ar supraîncălzi, iar acest lucru ar putea duce la deces. Așadar, transpirația are un rol crucial în menținerea sănătății.
Termenul medical pentru transpirația rece este “diaforeza”. Aceasta apare atunci când corpul transpiră fără să ne fie cald sau să fim în mijlocul uneu activități fizice. În cazuri grave, transpirația rece poate indica afecțiuni precum cancerul, mai ales atunci când apare în timpul nopții, sau poate fi unul dintre primele semne ale unui atac de cord.
Simptomele transpirației reci includ, de obicei, oboseală, frisoane și ganglioni limfatici umflați. Este indicat să consulți un medic dacă aceste simptome sunt însoțite de transpirație rece și febră ridicată, frig și tremurături, confuzie sau respirație rapidă, puls anormal de ridicat, dificultăți de respirație sau pierderea cunoștinței. Există mai multe cauze pentru transpirația rece, inclusiv anxietatea, durerea, fluctuațiile hormonale, zahărul scăzut în sânge sau infecțiile. Modul în care transpiri poate oferi indicii despre cauza specifică.
Cele mai comune cauze ale diaforezei
Hiperhidroza. Unii oameni transpiră excesiv tot timpul, chiar și fără efort fizic sau căldură. Aceasta poate fi o condiție numită hiperhidroză, care poate fi tratată cu medicamente sau antiperspirante speciale.
Stresul și anxietatea. Transpirațiile pot fi un efect secundar al stresului, iar situții stresante pot declanșa un astfel de răspuns al organismului, eliberând adrenalină și determinând transpirația.
Stările de greață. Starea de rău la stomac poate crește ritmul cardiac și provoca transpirație. În general, aceasta vă dispărea odată cu eliminarea cauzei, dar dacă apar și alte simptome severe, trebuie consultat medicul.
Medicamentele. Anumite medicamente pot provoca transpirație rece ca efect secundar, printre care se află antidepresivele, agenții hipoglicemici, inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei, opioidele și medicamentele care perturba activitatea hormonilor.
Schimbările hormonale. Variațiile nivelurilor hormonale, cum ar fi scăderea testosteronului, pot afecta reglarea temperaturii corpului și provoca transpirație, fenomen comune în timpul menopauzei.
Infecțiile. Bacteriile sau virusurile care cauzează infecții pot declanșa un răspuns imunitar precum este și transpirația. Infecții precum pneumonia, gripa, COVID-19, tuberculoza, mononucleoza și HIV pot fi asociate cu creșterea nivelului de transpirație.
Febra. Febra, indiferent de cauza acesteia, poate determina apariția transpirației reci, fiind un răspuns natural al corpului la infecții sau boli.
Durerile. Durerea extremă poate declanșa transpirație rece, mai ales în cazul unor leziuni grave sau a unui șoc la nivelul organismului.
Anumite tipuri de cancer. Unele forme de cancer, cum ar fi limfomul, leucemia, cancerul de prostată, cancerul osos și cancerul hepatic, pot fi asociate cu transpirația rece, în special în timpul somnului. Dacă transpirația persistă, este recomandată consultarea unui medic.
Zahărul scăzut în sânge. Scăderea nivelului de zahăr din sânge, cunoscută și sub numele de hipoglicemie, poate cauza transpirație rece, mai ales în cazul diabetului.
Atacul de cord. Transpirația rece poate fi unul dintre primele semne ale unui atac de cord, însoțite de alte simptome, cum ar fi dureri în piept, dificultăți de respirație și amețeli.
Atunci când te confrunți cu transpirație rece pe spate, fii întotdeauna atent și la alte simptome asociate. Dacă transpirația rece este singurul simptom și nu este asociată cu alte neplăceri, aceasta este, în general, inofensivă. Însă, dacă este însoțită de alte simptome, este recomandată o evaluare medicală. Transpirația rece pe spate, care apare în mod constant sau care este însoțita de febră, puls rapid, dureri în piept, dificultăți de respirație sau amețeli sunt semne că ar trebuie să consulți un medic.