Transpirație abundentă noaptea: Din ce cauză apare și cum poate fi tratată

de: Bianca Rebegea
12:40, 01 mart. 2022

Te confrunți cu transpirație abundentă noaptea? Descoperă, în acest articol, care sunt cauzele transpirației excesive și cum poate fi tratată.

Transpirația pe timpul nopții este un fenomen normal, mai ales dacă încăperea este prea călduroasă sau hainele pe care le porți sunt prea groase. De cele mai multe ori, transpirația nu indică o problemă de sănătate, însă dacă te trezești frecvent cu așternuturile ude, ar fi bine să mergi la medic.

Atât adulții, cât și copii pot transpira excesiv pe parcursul nopții. Iată care sunt cele mai frecvente cauze.

De cele mai multe ori, transpirația nu indică o problemă de sănătate, însă dacă te trezești frecvent cu așternuturile ude, ar fi bine să mergi la medic.

Transpirație abundentă noaptea: Cauze

Transpirațiilee nocturne pot fi cauzate de medicamentele care tratează depresia, de medicamentele utilizate în tratamentul diabetului (hipoglicemiante) și de terapia hormonală pentru tratamentul cancerului.

De asemenea, transpirațiile abundente care apar pe parcursul nopții pot fi determinate de mai multe probleme de sănătate: anxietatea, bolile autoimune, endocardita, hipoglicemia (glicemia scăzută), hiperhidroza (un răspuns exagerat al glandelor sudoripare), hipertiroidia, accidentul vascular cerebral, boala Hodgkin, leucemia și tuberculoza.

O altă cauză a transpirațiilor nocturne poate fi și consumul de alcool sau de droguri, dar și administrarea unor medicamente (antidepresive, steroizi, analgezice).

În cazul în care transpirațiile sunt însoțite și de bufeuri, poate fi semn de menopauză. Femeile trecute de 50 de ani și care experimentează menstruații neregulate sau absența perioadelor menstruale, se pot confrunta cu transpirații nocturne.

Din păcate, există și cazuri în care cauza transpirațiilor rămâne necunoscută.

O altă cauză a transpirațiilor nocturne poate fi și consumul de alcool sau de droguri, dar și administrarea unor medicamente (antidepresive, steroizi, analgezice).

Tratament pentru transpirațiile nocturne abundente

În majoritatea cazurilor, nu este necesar un tratament pentru transpirațiile nocturne. Simpla înlocuire a hainelor prea groase, cu unele mai subțire și scăderea temperaturii în camera în care dormi este suficientă. Însă, dacă ai și alte simptome, mergi la medic, pentru a stabili cauza cu exactitate.

Astfel că, dacă suferi frecvent de transpirații nocturne și ești îngrijorat, dacă ai febră mare, frisoane, tușești, ai diaree, dureri pe o anumită parte a corpului sau slăbești fărtă motiv, nu mai sta pe gânduri și solicită ajutorul unui medic.

Dacă medicul este de părere că medicamentele pe care le iei sunt cauza transpirațiilor nocturne, îți poate prescrie un alt medicament.

Dacă nu ai și alte simptome, care ar putea indica o problemă serioasă, deschide fereastra și dormi întyr-o cameră mai rece. Dacă este posibil, lasă geamul deschis pe parcursul nopții. În plus, poți schimba așternuturile cu unele mai subțiri și din materiale naturale. Bea apă rece, deoarece te poate ajuta să te răcorești și fă un duș rece înainte de culcare. Evită alimentele picante, țigările sau alcoolul, înainte de a te pregăti de somn.

Nu în ultimul rând, ajustează-ți timpul antrenamentelor sportive. Activitatea fizică chiar înainte de somn ar putea contribui la creşterea transpiraţiei în timpul nopţii.

Mergi la medic dacă transpirația abudentă de pe timpul nopții te îngrijorează!

Dacă medicul este de părere că medicamentele pe care le iei sunt cauza transpirațiilor nocturne, îți poate prescrie un alt medicament.