Transmitere comunitară sau cazuri izolate de coronavirus!? Iată statistica pe iunie a infectărilor cu COVID-19 în România
Transmitere comunitară sau cazuri izolate de coronavirus? Conform datelor oficiale, în luna iunie au fost confirmate 5.569 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Numărul reprezintă a cincea parte din totalul persoanelor diagnosticate cu virusul din Wuhan. Conform aceleaşi statistici, cele mai multe cazuri de imbolnacire sunt în spitale şi în centrele de asistenţă socială. Conform cifrelor, se pare că epidemia de COVID-19 nu s-a stins în România.
Transmitere comunitară sau cazuri izolate de coronavirus?!
De la începutul primului caz de persoana infectată cu coronavirus, în România s-au înregistrat 24.826 de cazuri de COVID-19. În luna iunie au fost raportate 5,569 de persoane care au contactat noul virus din Wuhan. La începutul lunii iunie, România încă se afla în prima stare de alertă şi nu toate măsurile de relaxare erau adoptate de către Executiv. La acel moment, în România se puteau susţine doar competiţii sportive în aer liber, spectacole, şi concerte în aer liber, romanii nu puteau circula în afara localităţii fără restricţii.
După a doua etapă de relaxare, în România, numărul cazurilor de persoane care s-au îmbolnăvit cu coronavirus a crescut simţitor. În multe zile din această lună s-au depăşit 300 de cazuri noi raportate la fiecare 24 de ore. Interesant este faptul că majoritatea cazurilor raportate nu au fost prin transmitere comunitatara. Multe dintre cazurile noi au fost izolate, în spitale sau în centrele sociale.
Transmitere comunitară sau cazuri izolate de coronavirus. Iată cazurile de infectări de COVID-19 în centrele sociale şi spitale
Conform statisticilor şi datelor oficiale, în ultimele 24 de ore au apărut mai multe cazuri de persoane infectate cu COVID-19 în multe centre sociale. Mai jos vom prezenta lista cu centrele sociale/spitale, în care au apărut cazurile de persoane infectate cu coronavirus:
De exemplu, pe 13 iunie, în Bistriţa-Năsăud a apărut focarul de la „Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice Sfinţii Zaharia şi Elisabeta”, unde trei infirmiere, o bucătăreasă şi 18 beneficiari au fost confirmaţi pozitivi cu noul coronavirus.
În judeţul Cluj, la Centrul pentru Persoane Vârstnice din comună Ţaga a apărut un alt focar unde din 56 de persoane au fost confirmate cu noul COVID-19.
Alte focare au apărut la Institutul Inimii din Cluj, unde 14 cadre medicale şi 9 pacienţi au fost testaţi pozitiv, iar la Institutul Oncologic din Cluj, 17 pacienţi şi trei cadre medicale au fost infectate.
În Sălaj, 15 persoane au fost depistate pozitiv la Complexul de Servicii Sociale Jibou.
În judeţul Alba au apărut două focare în spitale: unul la Spitalul Municipal din Sebeş, unde șase cadre medicale au fost testate pozitiv şi altul la Unitatea Medico-Socială din Ocna Mureş, unde cinci cadre medicale şi 11 pacienţi au fost infectaţi.
În Hunedoare, la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Pâclişa pentru persoane cu Dizabilităţi au fost 14 oameni testaţi pozitiv.
La Centrul de vârstnici din Orăştie, 25 de beneficiari şi cinci îngrijitori, iar la Spitalul din Petroşani 11 cadre mediacale s-au îmbolnăvit.
Nu a scăpat nici Capitală de focare: la Spitalul Bagdasar Arseni, 16 cadre medicale au fost confirmate pozitiv la începutul lunii.
La Iaşi, incă un focar de coronavirus a fost depistat ieri, 24 iunie 2020
La Iaşi, incă un focar de coronavirus a fost depistat ieri, 24 iunie 2020. 39 de copii din Centrul rezidenţial „Sfântul Nicolae” din Pașcani și din cele trei module familiale de la Verșeni au fost testați pozitiv cu noul coronavirus.
„39 de copii au fost testați pozitiv cu coronavirus. Aceştia fac parte din cele două centre unde au fost depistate 11 cazuri în săptămâna precedentă. La Centrul rezidenţial „Sfântul Nicolae” din Pașcani sunt 21 de minori infectați. La Verșeni sunt trei căsuțe de tip familial, iar în două dintre acestea au fost depistate cazuri de infectare. Momentan copii testați pozitiv au rămas în incinta acestor locuințe până ce DSP-ul și reprezentanții DGASPC vor decide unde vor fi transportați. Toți sunt asimptomatici. Starea acestora este una bună. Sunt copii care nu au ieşit din lună martie din centru. Ceilalţi minori care nu au fost infectați au fost separaţi”, a explicat Florin Ion directorul DGASPC Iaşi.
Florin Ion, directorul DSASPC a metionat că momentan copii vor rămâne în centru şi că situaţia este „evaluată împreună cu reprezentanţii DSP”.
Medicul primar infecționist Adrian Marinescu: Încercăm să găsim o explicaţie şi o motivaţie
„Aceste focare clar au un rol important. Ce mai trebuie spus este – sigur – focarele joacă un rol important, testarea, numărul de teste, dar ne interesează şi că persoanele asimptomatice se testează mai puţin. Încercăm să găsim o explicaţie şi o motivaţie pentru care totuşi în România încă nu e situaţia pe care ne-o dorim. Echilibrul de care vă spuneam între măsurile de relaxare versus măsurile de prevenţie nu e încă unde trebuie. E clar că nu respectăm cum ar trebui regulile”, a spus medicul primar infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Național „Matei Balș”, din Capitală.