Transformare spectaculoasă pentru o zonă din centrul orașului Iași! În prim-plan sunt un palat celebru, o biserică și descoperiri subterane istorice (EXCLUSIV)

de: evelina.chitoroaga
02:00, 27 nov. 2020

Transformare importantă pentru o zonă din centrul orașului Iași! O biserică și un palat celebru, unde s-au descoperit hrube spectaculoase, au primit decizii oficiale care aprobă demararea etapelor de restaurare și reabilitare după zeci de ani. Concret, Direcția Județeană pentru Cultură a dat avize favorabile pentru proiectele ce vizează Biserica Sfântul Gheorghe Lozonschi – Iași, respectiv fostul Palat Sturza, unde acum funcționează Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Investițiile sunt de aproximativ 90 de milioane de lei

Se pregătește o transformare radicală pentru o zonă din centrul orașului Iași! Este vorba despre un lăcaș de cult istoric și un palat celebru, unde s-au descoperit hrube spectaculoase! Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) a dat avize favorabile pentru proiectele ce vizează Biserica Sfântul Gheorghe Lozonschi – Iași, respectiv fostul Palat Sturza, unde acum funcționează Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC). Aici, verdictul final trebuie confirmat și de Comisia Națională a Monumentelor Istorice (CMNI). Ambele investiții se ridică la aproximativ 90 de milioane de lei.

Lângă Biserica Sfântul Gheorghe – Lozonschi, în anul 2018, s-a făcut o descoperire arheologică fabuloasă

Lângă Biserica Sfântul Gheorghe – Lozonschi, în anul 2018, s-a făcut o descoperire arheologică fabuloasă. Lângă monumentul istoric au ieșit la iveală o serie de hrube spectaculoase aflate într-o stare de conservare foarte bună. Aici este un proiect de restaurare și reabilitare realizat de arhitectul Smaranda Gâlea. Descoperirea arheologilor ieșeni este revoluționară pentru ceea ce înseamnă trecutul subteranelor care se află în centrul Iașului și care sunt vechi de câteva sute de ani bune!

„Să ne înțelegem că aici nu erau depozitate sticle de vin sau cartofi… Vorbim de hrube late de aproximativ șapte metri, înălțime de peste trei metri și jumătate și o lungime de peste 30 de metri… Ele duc către începutul secolului al XVIII-lea și au o valoare istorică edilitară pentru Iași de-a dreptul fantastică. Desigur, eu ca arheolog nu-mi doresc nimic altceva decât ca ele să fie puse în valoare. Este ceva unic pentru trecutul orașului nostru și, tocmai de aceea, trebuie să păstrăm acest lucru… Nimeni nu se opune dezvoltarii imobiliare din citadela noastră, doar că momentan s-a oprit totul acolo atâta timp cât vorbim de vestigii extrem de rare!”, declara arheologul medievist Stela Cheptea, directorul Centrului de Istorie și Civilizație Europeană din cadrul Academiei Române – filiala Iași.

De arătat că nici măcar arheologii nu s-ar fi așteptat ca, la intersecția actualelor străzi Costache Negruzzi și Arh. G.M. Cantacuzino (lângă Parcul Guliver, aflat în imediata apropiere de Piața Unirii) să fie gasite galerii subterane lungi de peste 30 de metri.

Totul a fost descoperit în timpul unei documentări în teren dedicate realizării unei cercetări arheologice lângă Biserica Sf. Gheorghe – Lozonschi

Descoperirea a avut loc în timpul unei documentări în teren dedicate realizării unei cercetări arheologice lângă Biserica Sf. Gheorghe Lozonschi. Ea a apărut la aproximativ 3 metri sub cota terenului actual. Hrubele au o înălțime interioară de până la 3 metri și o deschidere interioară de peste 4 metri. Construcția este realizată în formă de L și are o boltă în semi-cilindru, întărită cu arce dublouri. Vorbim despre hrube late de aproximativ 7 metri, înălțime de peste 3 metri și jumătate și o lungime de peste 30 de metri… Ele duc către începutul secolului al XIX-lea, adică înainte de domnia lui Mihail Sturdza (fost domnitor al Moldovei între aprilie 1834 și iunie 1849). Biserica Sfântul Gheorghe – Lozonschi este un edificiu de cult ortodox care a fost construit în anul 1800 de către boierul Iordachi Lozonschi și soția sa, Ecaterina.

Hrubele sunt vechile grajduri ale prințului Grigore Sturza

Datele istoricilor și arhelogilor arată că hrubele, regăsite de aceștia în anul 2018, sunt vechile grajduri ale prințului Grigore Sturza.
De precizat că Facultatea de Teologie Ortodoxă a funcționat în clădirea fostului Seminar „Mitropolit Veniamin Costachi”, construit chiar pe locul reședinței prințului Sturza. De reamintit că, pe strada Cloșca 9 au fost ridicate casele vornicului Ilie Sturza, arse la 1683.

„Vorbim despre hrube late de aproximativ șapte metri, înălțime de peste trei metri și jumătate și o lungime de peste 30 de metri… Ele duc către începutul secolului al XVIII-lea și au o valoare istorică edilitară pentru Iași de-a dreptul fantastică. Desigur, eu ca arheolog nu-mi doresc nimic altceva decât ca ele să fie puse în valoare. Este ceva unic pentru trecutul orașului nostru și, tocmai de aceea, trebuie să păstrăm acest lucru…”, declara, la momentul descoperirii și în exclusivitate pentru reporterii Cotidianului BZI, reputatul arheolog medievist Stela Cheptea, directorul Centrului de Istorie și Civilizație Europeană din cadrul Academiei Române – filiala Iași.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei investește câteva milioane de euro și în istoricul Palat Sturza din Iași

Pe de altă parte, tot de anul acesta, Mitropolia Moldovei și Bucovinei este partener la investiția de câteva milioane de euro în istoricul Palat Sturza din Iași! Acesta va fi reabilitat și restaurat cu 80 de milioane de lei, bani proveniți de la Guvernul României și din fondurile Mitropoliei. Deja, la Direcția Județeană pentru Cultură este depus proiectul intitulat „Consolidare, restaurare și refuncționalizare a imobilului – fostul Palat «Sturza» în Municipiul Iași, strada Cloșca, nr. 9, monument istoric IS-II-m-B-03808”.

Celebrul monument istoric este actualul sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Acesta este în faza de Proiect Tehnic (PR), respectiv de Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC). Proiectați sunt: arh. Corneliu Ciobănașu, arh. Filip Ciobănașu, ing. Ioan Rotărescu și ing. Ciprian Scutaru. Elaborator este S.C. Arc Design S.R.L., iar beneficiar Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopia Iașilor prin ing. Mircea Precupan.

Guvernul va asigura o sumă de 76,1 milioane lei, iar Mitropolia Moldovei va aloca 4,3 milioane de lei în reabilitarea Palatului Sturza

Defalcat, Guvernul României va asigura o sumă de 76,1 milioane lei, iar Mitropolia Moldovei 4,3 milioane lei în reabilitarea Palatului Sturza” Iași. Executivul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Urmează organizarea licitației de proiectare și execuție a lucrărilor de către Compania Națională de Investiții (CNI). Vor fi realizate lucrări la nivelul instalațiilor (electrice, sanitare, de stingerea incendiilor etc.) și va fi înlocuită tâmplăria (tâmplaria sculptată a accesului principal din lemn de stejar și grilaj decorativ din fier forjat va fi restaurată). Vor fi făcute recompartimentări parțiale la demisol, parter, etaj și mansardă. Investiția va cuprinde și reabilitarea acestor hrube și punerea lor în valoare, locul putând să devină o atracție turistică a Iașului.