„Tramvaiul Reciclării”, lansat de Salubris, Primăria Municipiului Iaşi şi CTP – FOTO, VIDEO
Salubris împreună cu Primăria Municipiului Iași și Compania de Transport Public a lansat joi, 1 aprilie 2021 „Tramvaiul Reciclării”. Evenimentul lansării a avut loc în stația Târgu Cucu și au fost prezenți, primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, directorul Salubris, Cătălin Neculau și directorul CTP, Cristian Stoica.
„Tramvaiul Reciclării” este un proiect gândit încă din 2020 și este cea mai ecologică metodă de reciclare. Ieșenii se vor putea debarasa de electronicele și electrocasnicele de care nu mai au nevoie lăsându-le în locuri special marcate în stațiile de tramvai. Deșeurile vor fi ridicate de angajații Salubris.
Ce utilităţi are „Tramvaiul Reciclării”
Tramvaiul Reciclării are două utilități, partea din față este dedicată educației și a fost amenajat un loc special, iar cel de-al doilea vagon este depozitul pentru deșeuri.
„Este un proiect inedit și încercăm să ecologizăm chiar și procesul de colectare a deșeurilor, pentru că utilizăm un tramvai și după cum bine știți că este cel mai ecologic mijloc de transport public din lume în momentul de față. Tramvaiul este pregătit special pentru a colecta deșeurile electrice și electrocasnice acolo unde România este destul de deficitară. Colectarea este gratuită și se va face pe capetele de traseu ale tuturor liniilor principale din municipiu, în fiecare weekend pentru a nu încurca circulația rutieră. În funcție de solicitări vom multiplica numărul de locații în care putem prelua deșeurile. Proiectul nu a fost foarte scump, în jur de 70.000 de lei, bani pe care i-a asigurat compania Salubris, care v-a valorifica aceste deșeuri. Tramvaiul va funcționa operat de Salubris, respectiv de CTP și în felul acesta folosim și tramvaiele care sunt scoase din uz”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.
Proiectul, întâlnit în ţările occidentale
Directorul Salubris Iaşi susţine că proiectul a fost inspirat din Elveţia şi este o bună practica în ţările occidentale.
„Este un proiect care a venit ca și o bună practică din țările occidentale, un proiect care a fost inspirat din Elveția, un proiect care cu siguranță va avea succes, pentru că vine în sprijinul ieșenilor care pot să se debaraseze mult mai ușor de deșeuri. Noi sperăm că prin acest proiect reușim să atingem ținta de colectare separare a deșeurilor și în special a celor electrice”, a precizat Cătălin Neculau, directorul Salubris.