Tramvaiul implicat în accidentul de la Filarmonică a rămas fără frâne din cauza unei căderi de tensiune. Impactul a fost inevitabil: „Vatmanul nu are nicio vină”

de: Petronel Ștefan
02:00, 20 ian. 2025

Tramvaiul care a făcut accident cu un alt vagon, la Filarmonică, a rămas fără frâne din cauza unei căderi de tensiune. Vatmanul nu a mai putut face nimic și a privit neputincios cum se apropie de accident

Incidentul a avut loc ieri, 19.01.2025, la ora 09:07, în stația de tramvai de la Filarmonică. Un tramvai GT4, cu numărul de vagon 105, a lovit puternic un Bozankaya, care era oprit în stație. Modelul GT4 avea inclusiv instalat sistemul anti-coliziune, însă acest lucru nu l-a ajutat deloc pe vatman.

Tramvaiul implicat în accidentul de la Filarmonică nu mai avea frâne

Colegii vatmanului au aflat ce s-a întâmplat în momentul respectiv cu tramvaiul. Acesta a rămas fără tensiune, iar vatmanul nu mai putea să acționeze frâna, astfel că nu mai avea control, singura opțiune era frâna pe aer, care este total ineficientă la viteze mari. Din fericire, strada era liberă și nimeni nu a fost rănit, însă vagonul Bozankaya a fost avariat serios. Un alt vatman de la CTP a rămas recent fără permis, după ce a fost implicat într-un accident în Podu Roș. Din nou, apare întrebarea: cât de sigure sunt aceste mijloace de transport pentru călători și care este starea lor tehnică reală?

„Am aflat că vatmanul respectiv, colegul nostru, nu a avut nicio vină, deoarece a rămas fără tensiune 24V la tramvai și efectiv el nu mai putea face nimic. Cum este puțină pantă dinspre Piața Unirii, noroc că a avut verde și vagonul a mers tot înainte. Singurul lucru pe care îl mai avea el la îndemână era frâna pe aer, însă aceea este pentru staționare, nu are efect la viteză de peste 5 km pe oră. Oricum, coliziunea a fost la peste 20 de km pe oră, chiar dacă în zonă este limită de viteză de 10 km pe oră. Este un vatman cu experiență, care mai are puțin și iese la pensie, deci știa să manevreze un astfel de tramvai, nu are nicio vină. De asemenea, vagonul său avea și sistem anti-coliziune instalat, dar nu l-a ajutat cu nimic”, povestește un coleg de-al vatmanului implicat în accident.

Vatmanul va da declarații

Angajații companiei au precizat în mai multe rânduri că tramvaiele model GT4 sunt sub orice critică și reprezintă un pericol pe străzi. După instalarea sistemelor anti-coliziune, multe dintre ele nu rezistă din cauza numărului prea mare de consumatori. Recent, a fost un caz în care un vehicul a luat foc în depou după instalarea sistemului. De asemenea, vatmanului îi este greu să prezinte dovezi, deoarece nu avea o cameră de bord instalată, compania interzicând folosirea acestor dispozitive.

„Un accident a avut loc în stația Filarmonică, între două tramvaie. Incidentul a fost provocat de un tramvai care circula din spate și a intrat în coliziune cu un alt vagon aflat deja în stație. În acest moment, se află în desfășurare cercetarea preliminară a incidentului. În acest context, urmează să fie luate declarațiile vatmanului care conducea tramvaiul din spate. De asemenea, în cursul zilei de mâine (n.r. – astăzi), va fi realizat un test al vagonului implicat în coliziune, împreună cu o comisie tehnică și cu prezența vatmanului, pentru a se constata starea tehnică a tramvaiului și pentru a clarifica toate circumstanțele accidentului”, au transmis reprezentanții CTP Iași, după producerea accidentului.

Vatmanul va da declarații acum în prezența reprezentanților companiei. Rămâne de văzut cine va fi scos vinovat în acest sens.

„Urmează să investigăm”, a precizat Cristian Stoica, directorul general CTP Iași.

Tramvaiul care a provocat accidentul de la Filarmonică a rămas fără frâne, în timpul mersului.