Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei, a vorbit vineri, 29 ianuarie, despre incendiul de la Institutul „Matei Balș“.
Traian Berbeceanu a spus că instalaţia electrică şi de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat, precizând că astfel a putut fi evitată o tragedie de şi mai mari proporţii.
„Când am ajuns, incendiul era deja lichidat, se proceda la evacuarea şi relocarea pacienţilor din pavilionul afectat. O organizare impecabilă din punctul meu vedere, dincolo de faptul că s-a produs o nenorocire, o dedicare totală a personalului medical de la Matei Balş. Vreau să reamintim tuturor că echipa medicală de la Matei Balş de un an de zile lucrează la foc continuu, într-un stres incredibil, o dedicare totală pentru pacienţi”, a declarat Traian Berbeceanu.
Traian Berbeceanu: „În acel pavilion nu erau probleme de încălzire“
Prefectul Capitalei a adăugat că pavilionul unde s-a produs incendiul era recent renovat şi că sistemele anti-incendiu au funcţionat.
„Ştiu că acel pavilion la care s-a produs incendiul este recent renovat şi era renovat după toate standardele cerute. Din informaţiile pe care le-am obţinut la faţa locului în acel pavilion nu erau probleme de încălzire. Din fericire, sistemele anti-incendiu au funcţionat şi în momentul în care s-a declanşat incendiul instalaţia electrică şi instalaţia de aprovizionare cu oxigen au deconectate automat şi în felul acesta s-a putut evita o tragedie de şi mai mari proporţii. În urma renovării pavilionului toate sistemele au fost schimbate şi erau după standardele cerute de normele în vigoare”, a mai afirmat Traian Berbeceanu.
Nu sunt informaţii despre care medicale rănite
Prefectul Capitalei a menționat că nu știe dacă au fost şi cadre medicale rănite.
„Nu am informaţii despre care medicale rănite. Din fericire cred că nu au fost astfel de situaţii. La momentul la care eu am plecat de la Matei Balş erau cei patru decedaţi, dar nu erau probleme deosebite legate de ceilalţi pacienţi sau de personalul medical sau auxiliar al Institutului Matei Balş, Când am plecat, sosise echipa de cercetare la faţa locului de la Serviciul Omoruri şi procurorii criminalişti care împreună cu cei de la IGSU efectuează cercetarea la faţa locului şi să stabilească cauzele acestei tragedii”, a menționat Traian Berbeceanu.
Incendiu la Institutul „Matei Balş”
Un incendiu a izbucnit în vineri dimineaţă într-un corp de clădire al spitalului Matei Balş. Au fost evacuaţi în jur de 120 de pacienţi. Iniţial autorităţile au anunţat trei victime, iar un pacient în stare gravă a fost intubat, dar a murit şi el.
Comandantul Orlando Șchiopu, cel care a coordonat intervenția de la Institutul Matei Balș din Capitală, a anunțat că 102 persoane au fost evacuate în urma incendiului care a afectat instituția vineri dimineața.
Rudele pacienților internați la Institutul Matei Balș, unde un pavilion a luat foc în această dimineață, s-au adunat în fața spitalului pentru a afla informații despre cei dragi. 4 oameni au murit și peste 100 de pacienți au fost transferați fie în alte spitale, fie în alte pavilioane ale institutului.
Premierul Florin Cîțu a trimis Corpul de Control la Institutul „Matei Balş“
Premierul Florin Cîţu a trimis Corpul de Control la Institutul de boli infecţioase „Matei Balş”, în urma incendiului în care au murit patru oameni vineri dimineaţa.
„În aceasta dimineață o tragedie a lovit Bucureștiul. Din păcate, cu victime. În primul rând transmit sincere condoleanțe familiilor îndoliate. Din primul moment am activat Planul Roșu și împreună cu Ministerul de Interne și prefectul municipiului București am luat toate măsurile ca situația să fie stabilizată rapid. În același timp au fost identificate locuri în alte spitale din București unde au fost transferați imediat mai mulți pacienți.
M-am asigurat că transferul s-a făcut în condiții sigure. Un lucru este cert, de aceasta dată reacția autorităților a fost eficientă și rapidă. Despre cauze și responsabili discutăm după ce avem toate informațiile”, a transmis Florin Cîţu pe Facebook.