Traian Băsescu, despre decizia Curții Europene de Justiție privind SIIJ: „O astfel de secție poate exista dacă împrejurările reclamă acest lucru”
Duminică seara, 23 mai, Traian Băsescu, europarlamentar, a vorbit la România Tv despre decizia Curții Europene de Justiție în legătură cu Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).
Fostul președinte al României a explicat că o secție cum este cea de Investigare a Infracțiunilor din Justiție poate exista dacă împrejurările reclamă acest lucru, potrivit Curții Europene de Justiție.
„Certitudinea este una singură. SIIJ, înființată la nivelul PG, este considerată de CJUE care poate exista sau nu, în funcție de instanțele naționale. Deci a rămas la nivelul instanțelor naționale, cum ar fi Parlamentul României, care poate d o lege care poate desființa sau ține SIIJ. CJUE spune că o astfel de secție poate exista dacă împrejurările reclamă acest lucru.
A fost un răspuns care a creat mai multe dispute decât ne-am fi dorit. Rămâne decizia politicului și a magistraților români ce fac cu SIIJ.
Ce înseamnă rapoartele MCV? Cât de obligatorii sunt ele. prin aceste raporte se adresează recomandări, dar raportul în sine nu poate substitui legi.
Cum de altfel rapoartele GRECO sau cele de la Veneția sunt recomandări. Altfel am desființa Parlamentul. Nu poți veni cur apoarte sezoniere și să spui că asta e lege”, a spus Traian Băsescu.
Recent, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, în ceea ce privește Secţia specială, că revine instanţelor naţionale sarcina de a verifica, dacă reforma care a condus în România la înfiinţarea unei secţii specializate şi normele privind numirea procurorilor încadraţi în această secţie, nu sunt de natură să facă secţia menţionată permeabilă la influenţe exterioare.
Ce este SIIJ
Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este o structură operativă în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a cărei activitate a devenit operațională din 23 octombrie 2018.
SIIJ are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție își păstrează competența de urmărire penală și în situația în care, alături de persoanele menționate anterior sunt cercetate și alte persoane