Tragedie în Munții Făgăraș! Un bărbat a murit după ce a căzut în gol 400 de metri

de: BZI.ro
12:19, 30 aug. 2020

Tragedie în Munții Făgăraș, acolo unde un turist și-a pierdut viața. Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit ieri seară, în munții Făgăraș, după ce a căzut de la 400 de metri înălțime.

Din cauza epidemiei și a aglomerație de pe litoralul românesc, tot mai mulți oameni preferă o excursie la munte în această perioada. Așa a ales și bărbatul care și-a pierdut viața astăzi. Acesta era din București și se afla singur pe munte, încerca să escaladeze o creastă în momentul în care s-a întâmplat accidentul.

Din păcate bărbatul s-a dezechilibrat și a căzut în gol de la 400 de metri înălțime. Echipajele de urgență ajunse la fața locului nu au mai putut face nimic pentru a-l salva.

Tragedie în Munții Făgăraș! Un bărbat a murit după ce a căzut în gol 400 de metri

„Am fost anunțați prin 112 referitor la un turist… Apelanta care ne anunța a spus că l-a văzut căzând exact ca un bolovan din piatră în piatră, de pe un perete.

Colegii mei s-au deplasat la locul accidentului și era clar că a căzut foarte mult pentru că avea multiple traumatisme. Am sperat că putem să-l livrăm în viață elicopterului.

A supraviețuit până a venit elicopterul, era inconștient, dar leziunile au fost incompatibile cu viața și a decedat.”, a declarat Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.

„Un experimentat al muntelui”

Se pare că bărbatul care și-a pierdut viața nu era la prima aventură pe munte, acesta făcea des diverse drumeții. Însă de această dată a ales un traseu destul de periculos, care nu se parcurge de unul singur.

Șeful Salvamont Argeș a tras un semnal de alarmă și a subliniat necesitatea echipamentului corespunzător și a unui partenere în astfel de drumeții periculoase.

„Era pe un traseu de alpinism, numai că alpinismul se face împreună cu un coechipier și cu asigurări. Or, se pare că domnul era un experimentat al muntelui, mergea pe munte, dar a ales să meargă singur și s-a întâmplat ce nu trebuia să se întâmple.

Salvamontiştii au intervenit pentru a ajuta un turist epuizat fizic

Salvamontiştii au intervenit pentru a ajuta un turist epuizat fizic, care a fost lăsat singur pe traseu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de cei cu care urcase pe munte.

Membrii unui grup de turişti din Iaşi, care au decis să-şi petreacă sfârşitul săptămânii trecute pe Ceahlău, au dat dovadă de inconştienţă crasă, comportându-se iresponsabil şi dovedind că minime cunoştinţe de comportament pe munte în caz de necesitate le sunt total necunoscute.

Membrii unui grup de turişti din Iaşi, care au decis să-şi petreacă sfârşitul săptămânii trecute pe Ceahlău, au dat dovadă de inconştienţă crasă, comportându-se iresponsabil şi dovedind că minime cunoştinţe de comportament pe munte în caz de necesitate le sunt total necunoscute.

Salvamontiştii care acţionează în masiv au fost solicitaţi în noaptea de 8/9 august, pentru acordarea primului ajutor şi transportul unei persoane din Iaşi, care era în stare de epuizare avansată şi început de hipotermie în zona Chica Fântânele.

Tânărul cobora cu un grup de amici de la Vârful Toaca pe un traseu lung

Tânărul cobora cu un grup de amici de la Vârful Toaca pe un traseu lung (Cabana Meteo – Fântânele – Durău), care are peste 7 kilometri, iar la un moment dat, în jurul orei 17.00, a fost surprins de o poaie rece.

„În lipsa unui echipament adecvat, problemele medicale existente şi frigul şi-au spus repede cuvântul. În jurul orei 19:00 au apărut primele semne de epuizare, iar odată cu lăsarea serii, frigul s-a accentuat şi în zona Chica Fântânele nu a mai putut să meargă“, a comunicat Serviciul Salvamont Neamţ. A fost momentul când ieşenii au luat o decizie proastă, lăsându-l pe traseu pe cel care nu mai putea continua coborârea, după ce s-au sfătuit inclusiv cu el. Era ora 22.00.

„Grupul din care făcea parte a decis, împreună cu el, să rămână acolo singur în aşteptarea echipei Salvamont, care fusese alertată prin 112. O greşeală şi o atitudine greu de înţeles pentru mulţi“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Când salvatorii montani au ajuns la ieşean, acesta era deja în hipotermie şi aproape incoerent, fiind adus cu greu în parametri cât de cât normali prin administrarea de ceai cald şi aplicarea de dispozitive termice în zona toracică şi a axilelor.