Tragedie fară margini la Iași! Un tânăr de 18 ani a murit înecat după ce a căzut de pe o saltea gonflabilă în râul Siret. S-a stins sub ochii mamei sale (EXCLUSIV)

de: cristian.george
02:00, 05 aug. 2020

Tragedie  la Iași. Un tânăr în vârstă de 18 ani a murit înecat în râul Siret chiar sub ochii mamei sale. Acesta se afla pe o saltea gonflabilă, însă la un moment dat a căzut în apele adânci. Nu știa să înoate, iar odată căzut nu a mai ieșit la suprafață. Curenții puternici l-au ținut la fund, iar când a fost scos de salvatori din apă a fost prea târziu.

Un tânăr în vârstă de 18 ani a murit înecat în Siret zilele trecute. Eduard Doboș este de loc din comuna ieșeană Răchiteni. Duminică a mers la Siret împreună cu mama sa și cu tatăl său vitreg pentru a se scălda. Tânărul nu știa să înoate, însă a acceptat să se urce pe o saltea gonflabilă împreună cu tatăl său viteg. Ambii s-au urcat de la mal, însă curenții i-au tras spre mijlocul râului. La un moment dat, cei doi au vrut să întoarcă salteaua, însă tânărul s-a dezechilibrat și a căzut în apele Siretului.

A căzut de pe saltea, iar din cauza faptului că nu știa să înoate s-a înecat

Odată ajuns în apă, tânărul a fost tras la fund de curenții puternici. Nu știa să înoate și nu a mai ieșit la suprafață. Mama băiatului care se afla pe mal a sunat disperată la numărul unic de urgențe 112 și a cerut ajutor.

La scurt timp, în zonă au ajuns mai multe echipaje medicale, pompierii și polițiștii. A început o luptă contracronometru pentru ca viața tânărului să fie salvată. După aproape două ore de căutări, trupul tânărului a fost găsit. Medicii au început manevrele de resuscitare, însă, din păcate, totul a fost în zadar. Au fost nevoiți să constate decesul.

Polițiștii din Iași au deschis un dosar penal în acest caz

Trupul neînsuflețit al tânărului a fost transportat la Institutul de Medicină Legală (IML) Iași pentru necropsie, în timp ce polițiștii ieșeni au deschis o anchetă. „Polițiștii au fost sesizați printr-un apel la numărul unic de urgențe 112 despre faptul că un tânăr s-a înecat în râul Siret. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. S-a dispus efectuarea necropsiei pentru stabilirea cauzei decesului”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași. După efectuarea necropsiei se vor stabili cauzele decesului, cu toate că lucrurile sunt destul de clare.

Un alt tânăr s-a înecat la începutul lunii trecute

La începutul lunii trecute, un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, a murit înecat într-un iaz din capăt CUG. Moartea sa a rămas un mister pentru că știa foarte bine să înoate. Vineri, în jurul orei 10:00, un apel la numărul unic de urgențe 112 avea să anunțe că un tânăr a sărit într-un iaz din zona CUG și nu a mai ieșit la suprafață. Imediat, un echipaj de pompieri a ajuns în zonă. Ore întregi, cu ajutorul unei bărci pneumatice, l-au căutat în iaz pe tânăr. După aproximativ cinci ore de căutări, pompierii au găsit trupul tânărului.

Medicii au încercat să-l resusciteze pe tânărul înecat, însă au fost nevoiți să declare decesul

După ce a fost scos din apă, medicii ajunși la fața locului au încercat să-l resusciteze, însă eforturile lor au fost în zadar. Au fost nevoiți să declare decesul. Polițiștii ieșeni au deschis în acest caz un dosar penal.

„Polițiștii au fost sesizați printr-un apel la numărul unic de urgențe 112 despre faptul că un tânăr s-a înecat în zona CUG. În cauză a fost deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din clupă, iar cercetările continuă pentru stabilirea întregii situații de fapt. S-a dispus efectuarea necropsiei pentru stabilirea cauzei decesului”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.

Ce a putut aduce moartea tânărului găsit înecat

Apropiații tânărului au precizat că acesta știa să înoate foarte bine. Nimeni nu înțelege cum s-a produs tragedia. Medicii ieșeni spun că o practică a tinerilor poate fi fatală. Plonjonul.

„Un plonjon în apă de mică adâncime poate fi fatal pentru persoana respectivă. În condițiile în care cineva este alături, îl poate salva, dar există riscul să moară după câteva zile sau să râmână paralizat de la gât în jos. În momentul în care se face plonjonul, te lovești cu fruntea de fundul apei sau de alt obstacol, se frânge coloana cervicală și se rupe măduva. Centrul respirator nu mai funcționează și survine înecul”, a declarat dr. Florin Grămadă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie din Iași. De asemenea, există posibilitatea ca la contactul cu apa diferența termică să conducă spre un stop cardiac.