Tragedie după tragedie! Andreea și Carmen au murit răpuse de aceeași boală. Primele semne au apărut după finalul pandemiei: „Pacientul sesizează că nu mai are putere, este obosit și nu mai poate face efort” – EXCLUSIV/FOTO

de: Cristina Doroftei
02:00, 22 iul. 2023

Tineri care păreau sănătoși tun s-au stins din viață după ce au fost diagnosticați cu leucemie acută. Boala care apărea, în general, la persoane în vârstă face acum victime în rândul tinerilor. Leucemia acută debutează brusc și zgomotos în plină sănătate, iar șansele de vindecare sunt rare

Leucemia acută este cea mai dramatică boală de sânge, medicii afirmă faptul că singurul lucru pe care-l pot face este să amâne finalul, însă nu-l pot evita. Această boală este reprezentată de o celulă normală care se dezvoltă în măduva osoasă, iar la un moment dat se transformă sub acțiunea unor factori care sunt necunoscuți.

„La tineri se acordă o sensibilitate mai mare la diagnosticarea acestei boli. Diagnosticul de leucemie acută pentru un tânăr care abia face primii pași în viață este mult mai dureroasă. Este boala la care se merge cu totul sau nimic. Ori o vindecăm, ori boala va rezolva, în mod negativ, evoluția pacientului, nu o putem controla pe intervale mai lungi de timp. Putem să amânăm finalul, dar nu-l putem evita.

Trebuie știut că leucemia acută reprezintă boala de sânge cea mai dramatică. Oamenii trebuie să fie atenți la ceea ce le spune organismul, acesta poate apărea oricând. Epidemiologia bolii s-a modificat, sunt boli care apăreau în rândul pacienților în vârstă și acum le întâlnim la vârste foarte tinere, chiar și la cea de 17 ani”, mărturisește conf. dr. Cătălin Dănăilă, șef secție Hematologie, Institutul de Oncologie Iași.

Tragedia celor două fete care au fost răpuse de leucemia acută

În ultima perioadă, două tinere pentru care s-au organizat campanii intense de donare de sânge, atât în mediul online, cât și în presă, au fost răpuse de aceeași boală, leucemie acută. Andreea A și Carmen M. au fost internate la Institutul Regional de Oncologie Iași. Au decedat una după cealaltă, la scurt timp.

„Înainte, leucemia acută o comparam cu ulcerul, pentru că se activează în general primăvara și toamna. În momentul de față suntem la o distribuție oarecum uniformă de-a lungul anului. Avem două tipuri de leucemie acută, anume cele acute linfoblastice, care au o incidență mai mare la copii, în proporție de 80 la sută, iar cele acute mieloblastice, care pot apărea la orice vârstă, dar cu predominanță la vârstele avansate, între 40-50 de ani, iar acum chiar și la tineri.

Leucemiile acute fac parte din cazurile grave, care necesită spitalizări de lungă durată. Această boală apare brusc și zgomotos, în general la persoanele care sunt în plină sănătate. Nu se anunță. Sunt cazuri care răspund la tratament, sunt cazuri care se vindecă, procentul nu este prea mare, însă această boală are potențial curativ. Sunt cazuri în care debutul este lent, progresiv, dar sunt rare. Există și pacienți la care apar așa-zisele leucemii acute secundare, adică apar într-un context definit, după ce pacientul a avut deja o altă formă de cancer, a primit tratament și a făcut chimioterapie.

Aceste tratamente favorizează apariția leucemiei acute. Sunt pacienți care au boli preleucemice, anume cele care apar mai frecvent la persoanele în vârstă, a căror măduvă nu funcționează cum trebuie, este cu anomalii. Am avut câțiva pacienți care au venit la un control de rutină și la care analizele au evidențiat boala, dar sunt cazuri extrem de rare”, adaugă conf. dr. Cătălin Dănăilă.

Tinerii pierd lupta cu boala

Leucemia acută este o boală care apare brusc și zgomotos în plină sănătate, iar șansele de vindecare sunt rare

Numărul tinerilor care pierd lupta cu această boală atinge un procent cutremurător. Medicii sunt îngrijorați, pentru că, în comparație cu alți ani, epidemiologia bolii s-a modificat, iar leucemia acută atacă toate categoriile de vârstă. În perioada pandemiei, pentru acești bolnavi situația a fost critică și a avut urmări grave.

„Vaccinul împotriva Covid-19 nu influențează apariția bolii sau apariția ei, singura legătură este faptul că, atunci când vine vorba despre infecția provocată de SARS-CoV-2, la acești pacienți evoluează mai sever, am avut multe cazuri de acest gen. Fiind o infecție activă, amână tratamentul. Nu putem începe tratamentul cu agenți citostatici care antrenează scăderea globulelor și afectarea apărării în timpul infecției active. Leucemiile acute sunt boli cu evoluții rapide, întârzierea începerii tratamentului creează mari probleme”, subliniază conf. dr. Cătălin Dănăilă, șef secție Hematologie, Institutul de Oncologie Iași.

Leucemia acută este cea care a luat viața a două fete de o frumusețe rară

Acestea au trecut printr-o spitalizare lungă, prin suferințe greu de imaginat și nu au putut să se bucure de tinerețe.

„Leucemia acută este reprezentată de o celulă normală din măduvă, care la un moment dat se transformă sub acțiunea unor factori cauzali pe care nu-i cunoaștem clar. De obicei este o celulă foarte tânără, care în loc să-și parcurgă drumul evoluției, ea rămâne tânără și cu o capacitate de proliferare mare. Se înmulțește în măduvă, care are rolul de a produce celulele din sânge, și o infiltrează.

Invadând celulele din sânge, măduva nu mai poate să-și facă treaba. Atunci, globulele roșii scad, ceea ce înseamnă anemie, pacientul sesizează ca nu mai are putere, este obosit și nu mai poate face efort. Ulterior, scad trombocitele care previn sângerările, astfel curge sânge din nas, pacientul poate avea hemoragii digestive, apar vânătăi pe membre. În alte situații scad globulele albe, care ne apără din infecții.

Pacienții vin în special pentru că au manifestări de anemie, au infecții sau pentru sângerări sau toate trei la un loc. Acestea sunt cele trei mari sindroame. Unii pot veni cu ganglioni măriți, splină mărită sau hipertrofie gingivală. Manifestările sunt multiple, așa că atrag atenția repede și pacienții ajung rapid la medic, pentru că este o boală care te aduce la spital, nu poate fi ignorată sau evitată.

Nu este o boală la care poți să stai prea mult acasă. Componenta psihică este importantă, pacientul trebuie să știe diagnosticul, ca să știe care-i dușmanul cu care luptă. Acest lucru ajută un spirit puternic, dar nu este suficient”, mai spune conf. dr.   Cătălin Dănăilă, șef secție Hematologie, Institutul de Oncologie Iași