Tragedia unui cadru medical s-a transformat într-o nouă șansă la viață pentru doi pacienți cu grave probleme renale! Transplanturile au fost realizate de medicii de la Spitalul „Parhon” Iași

de: Redacția BZI
02:00, 18 iul. 2024

Tragedia unui cadru medical, în vârstă de 50 de ani, s-a transformat într-o nouă șansă la viață pentru doi pacienți cu grave probleme renale. Femeia a ajuns în comă profundă la Spital Clinic Municipal de Urgență Moinești în urma unui puseu hipertensiv care a dus la ruptura unui anevrism cerebral cu hemoragie cerebrală masivă. Familia femeii a decis să doneze organele și astfel să ofere unor pacienți cu grave probleme de sănătate șansa la o nouă viață.

Doi pacienți cu grave probleme renale au primit șansa la o viață normală după transplantul renal!

Cei doi rinichi prelevați de la asistenta în vârstă de 50 de ani au fost transplantați la un pacient în vârstă de 55 de ani și la altul în vârstă de 47 de ani. De la începutul anului, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, au fost realizate 23 de intervenții de transplant renal.

„Sunt două intervenții de transplant care au fost efectuate în weekend. Rinichii au fost transplantați la doi bărbați aflați pe lista de așteptare, primul pacient, un bărbat de 47 de ani, din Onești. Al doilea pacient este tot un bărbat în vârstă de 55 de ani, din Neamț, care se confrunta cu o boală genetică și era în program de dializă de 2 ani. În total, anul acesta, avem efectuate 23 de intervenții de transplant, opt sunt de la donator viu. Această cifră este ușor mai mică decât cea de anul trecut, când au fost realizate 55 de intervenții și 27 până în luna iulie. Ne așteptăm și ne dorim ca centrele regionale de identificare a donatorilor din fiecare județ să contribuie și să fie active, încât numărul de pacienți de pe lista de așteptare să scadă. În acest moment, pe lista de așteptare sunt peste 400 de pacienți”, a declarat conf. univ. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

Ambii pacienți au o evoluție favorabilă, dar sunt monitorizați în permanență pentru ca medicii să se asigure că intervențiile chirurgicale au fost un succes.

„Totul a început duminică dimineața. Ne-am prezentat în spital în vederea plecării către Spitalul Moinești. Am plecat împreună cu colegii de la Chirurgie de la Spitalul «Sf. Spiridon». Recolta a început în jurul orei 12.30. Din Germania, au venit colegi pentru prelevarea plămânilor, iar inima a fost prelevată de colegii din Croația. Totul a decurs în circa 6 ore, fără incidente. Apoi, ne-am întors la Iași, colegii care au realizat implantul erau deja în sală, pentru a scădea cât mai mult timpul de implant al ambilor rinichi. În decursul a circa 5 ore, s-au terminat ambele intervenții începute simultan, cu două echipe. Evoluția este favorabilă, pacienții sunt urmăriți, conform protocolului, pentru a vedea că lucrurile sunt în regulă”, a transmis dr. Daniel Andone, medic specialist urolog, Spitalul „Dr. C.I. Parhon”.

Prof. univ. dr. Adrian Covic: „Trebuie subliniate frumusețea și importanța actului de donare”

Prof. univ. dr. Adrian Covic, șeful Compartimentului de Transplant Renal al Spitalului „Dr. C.I. Parhon”, a subliniat importanța pe care o au spitalele din întreaga regiune a Moldovei în identificare a donatorilor.

„Spitalul din Moinești este o nouă adăugare la lista de spitale din teritoriul Moldovei care pot oferi rinichi. Presa are un rol foarte important în activitatea de transplant, inclusiv de a pune presiune pe managerii de la spitalele din județele Moldovei, pentru că în Ardeal, în Transilvania, lucrurile funcționează foarte frumos, vorbim aici de Oradea, Sibiu, Deva, Baia Mare, Cluj, Hunedoara, Brașov, Timișoara. Trebuie subliniate frumusețea și importanța actului de donare, pentru că permanent sunt accidente, pacienți care au câte un accident vascular cerebral, aceștia sunt cei mai buni donatori. Pacientul care suferă un mare accident vascular cerebral e bine, e sănătos, doar creierul e mort, nu există niciun dubiu că este o situație dramatică, familiile sunt foarte sensibile. Așa a fost la Moinești, donatorul este un cadru medical, iar familia a înțeles imediat situația. Echipa noastră de transplant este foarte bună, avem 10 medici. Am reușit să creăm o echipă mare, largă de chirurgi care pot să recolteze, să facă oricând intervenția. Au fost aduși, la Spitalul «Parhon», 10 pacienți din tot teritoriul Moldovei, de la Galați până la Suceava. Donatorii sunt din Bacău și Neamț, oameni simpli, unul în dializă și unul în predializă, ținem cont de vechimea în dializă, vechimea pe lista de așteptare, cea mai bună potrivire, dar și ca pacientul să nu aibă alte comorbidități care să nu pună în pericol intervenția și pacientul”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Covic, șeful Compartimentului de Transplant Renal al Spitalului „Dr. C.I. Parhon”.

În acest moment, peste 400 de pacienți cu grave probleme renale care își doresc o nouă șansă la o viață normală se află pe lista de așteptare pentru transplantul renal.