Traficanți de etnobotanice din Iași, despre magistrați: „Ți-am zis, am cei mai răi judecători din oraș!” (Exclusiv)
Șase traficanți de etnobotanice din Iași au fost pedepsiți recent de judecători. Gabriel Viorel Gorovei, Laura Drăgan, Răzvan Petru Cantonistru, Aurel Avădănii, Mariana Avădănii și Mariana Roman au primit diferite pedepse, unele cu executare
Șase traficanți de etnobotanice din Iași au fost pedepsiți recent de judecători. Astfel, Gabriel Viorel Gorovei a fost condamnat de magistrații de la Tribunalul Iași la 2 ani şi 5 luni de închisoare, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată.
Totodată, Laura Drăgan a primit o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni de închisoare, în timp ce Răzvan Petru Cantonistru a fost condamnat la 1 an, 10 luni şi 20 de zile de închisoare, dar cu suspendare. De asemenea, Aurel Avădănii a fost condamnat la 1 an de închisoare, cu suspendare, în vreme ce Mariana Avădănii a primit o pedeapsă de 9 luni de închisoare, cu suspendare, iar Mariana Roman – 1 an şi 2 luni de închisoare, cu suspendare. De asemenea, judecătorii au confiscat mai multe produse interzise, printre care MDMB-4en-Pinaca, Eutylone și substanță vegetală, având eticheta „Maghiran”. De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, ea putând fi contestată.
Traficanți de etnobotanice din Iași, prinși pe picior greșit
Procesul celor 6 ieșeni a început pe 26 mai 2021. Anchetatorii i-au trimis în judecată sub acuzațiile amintite.
„În cursul lunii noiembrie 2020, inculpații au constituit un grup infracțional organizat în scopul importării din Țările de Jos (Olanda) a unor importante cantități substanțe cu efecte psihoactive, pe care ulterior le amestecau cu produse vegetale și le comercializau către consumatorii de astfel de substanțe. La începutul lunii noiembrie 2020, un inculpat a comandat cantitatea de 93 de grame de pulbere care conține MDMB-4en-Pinaca (cannabinoid sintetic, notificat în 2018 ca substanțe psihoactivă nouă) care a fost expediată din Regatul Țările de Jos (Olanda) prin intermediul coletului ce a făcut obiectul unei livrări supravegheate, colet care a fost ridicat la data de 12 noiembrie 2020 de către inculpat”, au afirmat oamenii legii din Iași.
În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.
„Cine se prezintă la proces?! Să mă caute până mă găsesc!”
Pe parcursul cercetărilor, convorbirile dintre suspecți au fost interceptate de către anchetatorii ieșeni. Astfel, din convorbirea telefonică purtată pe 11 februarie 2021, la ora 12:13:57, unul dintre inculpați discută cu o persoană din anturajul său despre o potențială condamnare din partea judecătorilor ieșeni, în cadrul altui dosar:
„M.: Dacă-i cu executare, tre’ să te și prezinți astăzi, gata?!
I.: Dar cine se prezintă?! Cine se prezintă?! Să-i f… în gură! Să mă caute, până mă găsesc! N-am știut, domnule! Nu… n-am telefon! Îmi pare rău!
M.: Ei, tu tre’ să te duci, dar… adică… te caută ei, te duci tu… cum vrei, dar…
I.: Îți dai seama că nu mă duc!
M.: Dar te-ai trecut că ești unic întreținător al familiei. Nu?!
I.: Da, da, da, da!
M.: Ei, păi, tocmai de asta îți dă cu suspendare! Se gândește și acela, c…e, se duce omul la pușcărie, rămâne femeia, n-are servici…
I.: Nu știu, să sperăm, că am… ți-am zis am cei mai răi judecători din Iași!”„Dar nu mai ai… lapte? Nimic?!”
În ziua de 9 februarie 2021, la ora 12:32:19, alt inculpat poartă următoarea discuţie cu o persoană din anturajul său:
„P.R.C.: Alo!
R.D.: Dar ce faci, măi…?
P.R.C.: Dar ce să fac, prietene?! Bine! Tu ce faci?
R.D.: Ai mai fost la muncă?
P.R.C.: Da, dar de-abia am venit de la muncă, am fost azi și am vorbit acolo și mi-a spus să mă duc mâine la garaj.
R.D.: Și? Te-a chemat cineva în oraș?
P.R.C.: Da!
R.D.: A! Și vii în oraș, îh?
P.R.C.: Da-s aici!
R.D.: Dar… nu… nu mai ai… lapte? Nimic?!
P.R.C.: Nu știu, frate! Uite, mă sună și cineva, mă sună, frățică!
R.D.: A, dar ești în oraș acum, nu?!
P.R.C.: Da, îs aici. la…
R.D.: Ei, hai, hai, hai, vorbim!”