„Tradiții pascale în zona Moldovei”, eveniment cultural-interactiv în zona pietonală a Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt din Iași

de: Valentin Hutanu
02:00, 02 apr. 2021

În zona pietonală a Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt din Iași va avea loc un eveniment cultural-interactiv intitulat „Tradiții pascale în zona Moldovei”. Totul este programat în perioada 7-11 aprilie 2021. Primăria Municipiului Iași, în parteneriat cu Asociația „ART- Meșteșugurile Prutului”, Muzeul Etnografic din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” Iași și ASIM Iași organizează activitatea

În perioada 7-11 aprilie 2021, pe zona pietonală a Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, Primăria Municipiului Iași, în parteneriat cu Asociația „ART- Meșteșugurile Prutului”, Muzeul Etnografic din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” (CMNM) Iași și ASIM Iași organizează evenimentul cultural-interactiv „Tradiții pascale în zona Moldovei”. Meșterii populari din zona Moldovei și din alte zone etnografice ale țării vor aduce în sufletele ieșenilor, în pragul Sfintelor Sărbători de Paște, bucuria tradițiilor populare românești, precum încondeierea ouălor, confecționarea de cruci, troițe și coșuri de răchită, expunerea de icoane pictate, de împletituri și de produse ceramice cu motive tradiționale românești.

La „Tradiții pascale în zona Moldovei”, copiii vor fi invitați de meșterii populari la ateliere tematice

În cadrul acestui eveniment special, copiii vor fi invitați de meșterii populari la ateliere tematice (încondeiere de ouă, pictură, împletituri) pentru a intra în atmosfera festivă a Sfintelor Sărbători de Paște. În tradiția ortodoxă, Paștele este cea mai mare sărbătoare, fiind și un bun prilej pentru ca cei plecați să se întoarcă acasă la familie și toți cei dragi. Chiar și cele mai mici sate sunt pline de viață și forfotesc de agitația oamenilor. Moldova este plină de tradiții și superstiții în preajma Sărbătorilor Pascale. După un post de 7 săptămâni, gospodinele încep încă din Joia Mare din Săptâmâna Patimilor să pregătească cele mai bune bucate de Paște. Țăranii încetează munca la câmp și se retrag spre case pentru a face curățenia de Paște.

În Moldova există o tradiție păstrată încă din bătrâni ca în Joia „Seacă” să se vopsească ouăle

Tot în Moldova există o tradiție păstrată încă din bătrâni ca în Joia „Seacă” să se vopsească ouăle, pentru că se spune că se păstrează mai bine. Tot în această zi se coc cozonacii și pasca. Următoarea zi, în Vinerea Mare, gospodinele țin post negru, nu se coace pentru că este considerat un păcat. Seara, după ce aproape totul este gata, copii mari și mici, femei și bărbați, se îmbracă de sărbătoare, iau câteva flori din grădină și pornesc spre biserică. Acolo se trece pe sub Sfânta Masă de 3 ori, apoi se cântă Prohodul.

După Prohod, preotul împreună cu tot alaiul de enoriași ies afară să înconjoare biserica în frunte fiind un bărbat mai voinic din sat care poartă în spate crucea pe care este întruchipat Iisus Hristos. La Înviere, enoriașii se îmbracă cu o haină nouă, îmbrăcămintea nouă, la fel ca și apa, are un rol purificator. Lumânarea de la Înviere trebuie păstrată în casă și aprinsă în caz de boală, calamități naturale sau supărări. În dimineața următoare, după noaptea Învierii, se pun un ou roșu și unul alb într-un bol cu apă ce trebuie să conțină monezi; copii trebuie să-și clătească fața cu apă și să-și atingă obrajii cu ouăle pentru a avea un an plin de bogății.