Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Ștefan! Datini vechi, menite să aducă belșug și sănătate
Pe 27 decembrie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii creștine, și respectă cu sfințenie numeroase tradiții și obiceiuri specifice acestei zile. Anul acesta, ca în fiecare an, românii vor marca această zi specială prin datini vechi, menite să aducă belșug și sănătate în casele lor.
Sfântul Ștefan este o figură emblematică în creștinism, un simbol al jertfei și al devotamentului față de Dumnezeu. În această zi, peste 500.000 de români își serbează onomastica, iar tradițiile legate de sărbătoarea Sfântului sunt păstrate cu mare respect. Conform statisticilor, 356.480 de bărbați și 145.109 femei poartă acest nume, iar în multe gospodării se respectă ritualuri specifice.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan
Unul dintre obiceiurile cele mai răspândite este oferirea de pomană pentru sufletele celor care au murit în condiții tragice. De asemenea, pachetele cu mâncare sunt dăruite celor care poartă numele Sfântului Ștefan. În unele zone din România, se obișnuiește ca cei care se confruntă cu probleme de sănătate sau care au dispute de lungă durată să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ștefan, care trebuie sfințită în această zi pentru a aduce liniște și vindecare.
Preoții recomandă ca, de Sfântul Ștefan, să ne întărim relațiile prin fapte bune și reconciliere, pentru ca belșugul și sănătatea să vină în gospodărie. Un obicei vechi în Muntenia este prepararea „Pâinicilor lui Ștefan”, un fel de pâine coaptă dintr-un aluat similar cu cel de cozonac, unsă cu miere.
Aceste pâini au formă rotundă, simbolizând pietrele cu care Sfântul Ștefan a fost ucis. Înainte de a fi oferite copiilor săraci, pâinicile sunt sfințite de preot la biserică. Totodată, de Sfântul Ștefan, se prepară și mucenici, care conțin miere și nucă, simboluri ale jertfei și iubirii necondiționate.
Cum să ai belșug și sănătate în casa ta
În plus, este recomandat ca, în această zi, să se dăruiască o icoană cu Sfântul Ștefan sau o candelă nouă aprinsă pentru a aduce sănătate și spor în familie.
În ziua de 27 decembrie, conform tradițiilor, există anumite lucruri care sunt total interzise. Deși Sfântul Ștefan este protector al călătoriilor, se recomandă evitarea drumețiilor montane și a deplasărilor în locuri izolate, întrucât acest comportament ar putea să fie considerat o sfidare a tradițiilor. De asemenea, într-o zi de mare sărbătoare, nu se spală haine, nu se coase și nu se face curățenie în casă.
Certurile sunt strict interzise pe 27 decembrie, indiferent de cine ar avea dreptate, iar împăcările din această zi sunt văzute ca fiind mai durabile și mai puternice. Se spune că persoanele care nu au reușit să se împace în Ajunul Crăciunului mai au o șansă pe 27 decembrie pentru a-și rezolva conflictele.