Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Gheorghe. Ce nu ai voie să faci pe 23 aprilie
Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc în data de 23 aprilie pe Sfântul Gheorghe, ocrotitorul Armatei Române. Această zi este marcată de mai multe tradiţii, obiceiuri şi superstiţii populare.
Sfântul Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinţi creştini, pe vremea împăratului Diocletian, în secolul al IV-lea. El a ajuns conducător de armată, datorită vitejiei şi victoriilor sale. În anul 303, Diocletian a început lupta împotriva creştinilor, iar Sfântul Gheorghe nu s-a ferit să-şi mărturisească credinţa, fapt pentru care a fost întemniţat şi torturat.
Legendele spun că Sfântul nu a fost rănit în timpul torturii şi a reuşit să învieze un mort. Văzând aceste lucruri, soţia lui Diocletian, împărateasa Alexadra, a devenit şi ea creştină. Sfântul a fost condamnat la moarte pe 23 aprilie 304.
Sfântul Gheorghe este înfăţişat pe icoane într-o ipostază de biruitor, străpungând cu suliţa un balaur. Pe lângă faptul că este ocrotitor al oştirilor, se mai spune despre Sfântul Gheorghe că este şi un protector al naturii şi al animalelor.
Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Gheorghe
Pe 23 aprilie, în unele zone din România se agaţa ramuri verzi la porţile caselor sau în cimitire, întrucât gospodarii consideră ca acestea aduc noroc şi protejează familia şi animalele din ograda de duhuri necurate, vrăji sau farmece. Ramurile se mai pun şi în hrana animalelor, pentru ca acestea să fie sănătoase pe tot parcursul anului.
Fetele nemăritate pun în calea feciorilor brazde verzi în formă pătrată, împodobite cu coroniţe. Se spune că acela care calcă pe ele se va căsători în acel an cu fata care a pus brazda în drum. Acestea sunt păstrate tot anul cu sfinţenie pentru a trata bolile sau chiar pentru a face farmece de dragoste tinerilor bărbaţi. Totodată, fetele tinere culeg în această zi mătrăguna pe care o usucă şi o păstrează în pod considerând că aşa atrag mai repede pețitorii şi se vor căsători curând.
În ziua de Sfântul Gheorghe, nu se spală şi nu se fac treburi în casă. Una dintre superstiţii mai spune că persoanale care se vor urzica în această zi vor fi mai sprintene şi mai agere tot anul şi vor avea noroc la bani. De Sfântul Gheorghe se prepară şi unsoarea oilor, un medicament compus din plante şi grăsime animală. Cu el se unge ugerul oilor pentru ca acestea să fie ocrotite de boli toată vara.
Superstiţii de Sfântul Gheorghe
Tot în această zi, fetele tinere semănau usturoi, pe care îl păstrau în casa până anul următor. Mâncând acest usturoi cu un an înainte, acestea considerau că vor fi înzestrate cu toate virtuţile şi că se vor căsători în cel mai scurt timp. În ajunul sau în dimineaţa acestei zile se mai aprindeau focuri vii, fie în vatra casei, prin frecarea a două bucăţi uscate de lemn, fie în ogradă, prin învârtirea energică a unui fuscel de lemn introdus într-o gaură practicată în blana uşii de la grajd, fie într-un loc dinainte stabilit situat în vatra satului. Se spune că aceste focuri vii ajutau la alungarea spiritelor rele.
De asemenea, în ziua de Sfântul Gheorghe, mai multe lucruri sunt interzise, conform tradiţiei populare. Iată ce să nu faci de Sfântul Gheorghe:
1. Nu uita să îţi pregăteşti ogorul de vară
În zonele rurale, bărbaţii gătesc porţile caselor şi casele, târnaţurile (prispa închisă cu scândura) pentru sosirea verii. Aceştia pun ramuri înverzite ori crenguţe cu florile care au apărut deja în luna aprilie. Ramurile verzi se pun nu doar la case, ci şi la mormintele neamurilor că să aibă o viaţă liniştită în lumea de dincolo.
2. Nu uita să hrăneşti un animal
Ziua Sfântului Gheorghe este şi ziua necuvântătoarelor. Ramurile verzi se pun şi în grajduri, iar în această zile păsările de curte nu se hrănesc cu grăunţe, ci doar cu ierburi şi alte plante verzi. Acelaşi lucru este valabil şi pentru căi şi vite. Cei care locuiesc la oraş trebuie să hrănească măcar un animal pentru a avea noroc şi belşug în toate. Aşadar, dacă vezi un câine amărât pe stradă sau o pisică abandonată, oferă-i o bucată de pâine. Dumnezeu îţi va mulţumi pentru asta.
3. Nu ai voie să speli sau să calci haine
Dacă vrei să mergi la biserică, pregăteşte-ţi hainele înainte cu o zi. Se spune că cei care spala haine în ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe vor vărsa multe lacrimi amare. Apa folosită pentru haine se va transforma în şiroaie de lacrimi.
4. Bărbaţii nu au voie să iasă cu capul descoperit
În câteva zone ale României, bărbaţii nu ies în sat cu capul descoperit pentru că ar putea fi prinşi de spirite malefice, fermecaţi şi transformaţi în cai.
5. Nu uita să semeni usturoi
Femeile seamănă usturoi în ziua de 23 aprilie pentru protecţia familiei. Gospodinele care seamănă usturoi în ziua Sfântului Gheorghe vor fi ferite de foamete şi lipsa banilor, precum şi de necazuri sufleteşti.