Tradiții de sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. Iată ce trebuie să facă toți creștinii!
Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia vine cu mai multe tradiții și obiceiuri în întreaga țară. Sărbătoarea s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională, românească
Astăzi, 9 martie 2022, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Aceștia au trăit în vremea împăratului Licinius, considerat a fi unul dintre cei care au prigonit creștinii.
Ziua de astăzi are și o mare însemnătate în ceea ce privește tradițiile. Sărbătoarea s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională, românească.
Tradiții de Sfinții 40 de Mucenici
În credința populară, azi se încheie ”zilele babelor”, lăsând loc ”zilelor moșilor”. Pe 9 martie, în toate comunitățile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat, moment ce deschidea, de fapt, ciclul sărbătorilor de primăvară.
După tradiția creștină, gospodinele fac în cinstea Sfinților Mucenici 40 de colaci numiți ”sfinți”, ”mucenici” sau ”bradoși”. În zona Moldovei, aceștia au forma cifrei 8 și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă. În zona Dobrogei și Munteniei, mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă.
Cine au fost Sfinții 40 de Mucenici?
Sfintii 40 de Mucenici au pătimit în localitatea Sevastia din Armenia, în vremea domniei împăratului Licinius (307-323), la porunca guvernatorului Agricola. Cei 40 de Mucenici erau soldați care au mărturisit că sunt creștini și, din acest motiv, au refuzat să jertfească idolilor. Pentru mărturisirea credinței în Hristos, cei 40 de Mucenici au fost supuși la multe chinuri pentru ca, în cele din urmă, să fie scufundați într-o apă aproape înghețată de lângă cetate.
Precum tinerii din Babilon au învins dogoarea cuptorului prin lucrarea lui Dumnezeu, la fel și cei 40 de Mucenici au învins frigul și gheața lacului de lângă Sevastia. În acea noapte de 8/9 martie a anului 320, cei 40 de creștini au biruit moartea, primind în chip văzut cununile muceniciei.
Viața Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia
Unul dintre mucenici nu a mai rezistat și a ieșit din lac. Renunțând la credința în Hristos, a fost dus într-o baie caldă, dar, acolo, a murit. Locul său a fost luat de un alt soldat creștin, paznic. Acesta, deși nu era amenințat în niciun fel, a înțeles că împărăția cerurilor era aproape de el.
A văzut cununile care se coborau asupra capetelor celor 39 de sfinți, și-a lepădat hainele și a intrat în apa înghețată. Astăzi se citește și un acatist, conform Bisericii Ortodoxe Române.
Sărbătoare importantă în calendarul creștin-ortodox
Când torționarii au venit dimineața, în locul morții, ei au văzut viața. Niciunul dintre cei 40 de Mucenici nu a murit peste noapte. Și, pentru că au fost scoși vii din lac, comandanții au poruncit să li se zdrobească picioarele cu ciocane. Toți martirii au trecut la cele veșnice în urma acestui supliciu.
Trupurile lor au fost puse într-un car, pentru a fi duse spre ardere și, apoi, să fie aruncate în lac.
Numele celor 40 de mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie. Creștinii respectă și alte tradiții de sărbătoarea Sfințiilor 40 de Mucenici.