Tractoristul din Iași cu brațe de oțel! De la sapă a ajuns în sălile universității. Daniel Florici oferă tuturor lecții despre cum trebuie să arate un trup perfect

de: Raluca Costin
02:00, 03 mart. 2021

Daniel Florici este un tânăr din Iași care, pe lângă ferma de familie, deține și o sală de sport unde este instructor de fitness. Pasiunea pentru sport a moștenit-o de la tatăl său, campion la culturism cu care muncește atât în sala de fitness, cât și pe câmp. Tânărul fermier în vârstă de 37 de ani spune că sportul a devenit un mod de viață și vine în completarea muncii de pe câmp

Cine l-a văzut vreodată pe Daniel Florici nu și-a imaginat că este, pe lângă instructor de fitness, și agricultor. Tânărul a dezvoltat, împreună cu tatăl său, Dănuț Florici, o afacere de succes, în domeniul agricol, dar și în domeniul fitness-ului, având o sală de sport în Târgu Frumos. Acesta povestește că model este tatăl său, de la care a moștenit pasiunea pentru sport.

„Culturismul e o chestie de familie. Tatăl meu e un vechi campion al României, legitimat de clubul CFR Iași. Sport fac regulat de la 10 ani, când am început cu mișcări specifice vârstei. Acum am 37 de ani și pot să spun că am ceva timp în această branșă și de mulți ani mă ocup de cursanți. Lucrăm cu oameni, iar această parte este dificilă, trebuie să fii mereu pregătit. Îi pregătim pe partea de nutriție și personal trainer pe toți cei care frecventează sala de sport. Diploma de antrenor de fitness am obținut-o în anul 2017, dar a fost o formalitate. Activitatea noastră și-a pus amprenta asupra multor persoane care au venit la noi la sală și au învățat să execute corect antrenamentele. Petrec 4 – 5 ore zilnic la sala de fitness”, povestește Daniel Florici, care deține sala de fitness Gold’s Gym Muscle, din Târgu Frumos.

Daniel Florici este un tânăr fermier din Iași, pasionat de culturism

Tânărul s-a apucat de agricultură când era adolescent, însă toată viața lui e legată de acest domeniu.

„Ferma este administrată de mine și de tatăl meu, din anul 2007. Cultivăm porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță. Producția se duce pe inputuri, o parte. Restul producției este vândută pentru continuarea campaniei agricole. Ușor, ușor, am început și campania de anul acesta, cu mici activități pe câmp. În agricultură nu există niciodată limite de timp. Știi când pleci, dar nu știi când ajungi acasă. Acum, timpul și schimbările climatice ne fac probleme. Pe partea de Sud a orașului Târgu Frumos suprafețele agricole nu sunt compacte și de aceea nu putem face sistem de irigații. În schimb, venim cu lucrări agrotehnice pentru a păstra apa în sol. Anterior înființării fermei vegetale, noi am mai practicat agricultura, dar nu organizat. Aveam o fermă de porci, dar am renunțat la ea din cauza nerentabilității. Să faci zootehnie trebuie să ai un circuit, să vinzi un produs finit”, povestește Daniel Florici.

Tânărul fermier va obține în acest an diploma de inginer agronom, fiind student la USAMV Iași

Terenurile agricole de care se ocupă Daniel și tatăl său se întind pe 250 de hectare. A reușit să ajungă la această suprafață agricolă cu investiții din fonduri proprii, dar și de la Uniunea Europeană.

„În anul 2007 am accesat fonduri europene pe SAPARD. E vorba despre o finanțare pentru achiziția unui tractor și a unor utilaje performante. Personalul de lucru este greu de găsit, de aceea mă ocup doar eu și tatăl meu de fermă, iar noile utilaje agricole te determină să ai cunoștințe bune despre noua eră tehnologică. Acum nu se mai folosește denumirea veche de «tractorist», ci de «operator utilaje agricole»”, explică tânărul fermier.

Daniel Florici: „Sportul a devenit un mod de viață pentru mine și vine perfect în completarea muncii de pe câmp”

Pentru a fi în pas cu noutățile în domeniul agricol, dar și pentru a se specializa în agronomie, ieșeanul s-a înscris la facultate în urmă cu 4 ani. Anul acesta va obține diploma de inginer agronom.

„În anul 2017 m-am înscris la USAMV, iar anul acesta dau licența și devin inginer agronom. Mereu ești nevoit să ții pasul cu ce e nou. An de an, ne confruntăm cu fel de fel de probleme pe zona agricolă, care trebuie rezolvate”, explică studentul.

Când nu este pe câmp, pe tractor, Daniel este în sala de fitness, iar seara își petrece timpul cu familia. Chiar dacă are o viață agitată, nu renunță la fitness sau la agricultură.

„Agricultura și fitness-ul fac parte dintr-un întreg, în ceea ce mă privește. Așa cum avem grijă de câmp, trebuie să avem grijă și de corp, combinăm partea utilă cu cea fizică. Sportul a devenit un mod de viață pentru mine și vine perfect în completarea muncii de pe câmp. Acolo, adun oboseală și stres atunci când trebuie să arăm, să semănăm sau să recoltam culturile, pentru că lucrăm contratimp. Tatăl meu are 61 de ani și nu a văzut niciodată medicul. Pe noi ne susține familia în activitățile noastre. Am 2 copii pasionați de utilajele agricole, momentan, dar sperăm ca și pasiunea pentru sport să fie transmisă și generațiilor următoare”, susține Daniel Florici.

Daniel Florici: „Tot ce vedeți în poze sunt rezultatul a foarte mulți ani de muncă, disciplină și o alimentație corespunzătoare”

În ceea ce privește mușchii săi, care seamănă cu cei ai lui Hulk, spune că rezultatele au fost obținute prin multă muncă, dar a contat și fondul genetic.

„Ca să clarificăm un aspect foarte discutat în lumea sportului și mai ales a culturismului și fitness-ului, eu și tatăl meu practicăm un sport «curat», fără substanțe dopante, steroizi sau anabolizante. Tot ce vedeți în poze e rezultatul a foarte mulți ani de muncă, disciplină și o alimentație corespunzătoare. Foarte mulți fac confuzia între suplimente nutritive și steroizi. Sunt două lucruri total diferite. Noi încurajăm sportul «curat», contează mult fondul genetic, dar și alimentația care reprezintă 70 la sută din rezultatul final. Dacă nu mai pot face sport niciodată, pierd din masa musculară din cauza inactivității organismului, dar nu foarte mult, nu sunt reacții negative asupra organismului”, mai explică Daniel Florici.