Totul s-a rezolvat cu cateva buchete de flori. Secretul unei tepe de milioane cu fonduri europene

de: Constantin Mazilu
23:19, 14 mai 2014

@ Planul a fost bine gandit dinainte @ Banii au intrat in niste conturi, dupa care nimeni nu stie unde au disparut @ Este implicata o firma celebra care a avut magazine in mall-urile si supermarketurile din Iasi @ Se vorbeste de o teapa de peste 1 milion de euro

Nu s-a facut niciodata un audit serios legat de modul in care Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a aprobat in ultimii ani fondurile europene pentru dezvoltarea unor afaceri. Se constata ca aceste verificari erau absolut necesare deoarece incep sa apara din ce in ce mai multe cazuri cu firme care au tepuit pur si simplu bugetul Uniunii Europene. Au depus proiecte promitand ca vor dezvolta firmele si dupa ce au incasat fondurile europene au inchis pur si simplu afacerile. Cotidianul BUNA ZIUA IASI a prezentat in editiile anterioare astfel de situatii, iar astazi continua aceasta serie de dezvaluiri cu ceea ce s-a intamplat la firma Floraline, societate comerciala cunoscuta pe piata florilor si a ornamentelor naturale din Iasi. Amintim ca aceasta firma a avut magazine in care vindea flori in mall-urile si hipermarketurile din Iasi. In perioada 2006-2007, firma Floraline SRL a beneficiat de o finantare europeana in valoare de 400.000 de euro pentru modernizarea unor sere de flori pe care le detinea in comuna Barnova. In baza acestui proiect, a contractat si o serie de credite de la bancile comerciale tot cu scopul de a dezvolta afacerea. Numai ca, dupa ce a incasat banii europeni, cei implicati au inchis afacerea, iar Uniunea Europeana si bancile s-au trezit ca banii au disparut pur si simplu. In baza contractului de finantare semnat cu Uniunea Europeana, afacerea trebuia mentinuta functionala cel putin 5 ani. Ori, firma a intrat in insolventa in anul 2010 si in faliment in anul 2011.

Citeste si: Firma unui smecher din Iasi a tras tepe de miliarde unor primarii din judet

Ia banii de unde nu-s

Cu ocazia declansarii procedurilor de faliment si implicit de lichidare a patrimoniului, s-a constatat ca totul a fost premeditat in sensul ca s-a urmarit tepuirea celor care au creditat firma printre care se numara, dupa cum s-a spus, Uniunea Europeana prin APDRP si bancile comerciale. Adica inainte de intrarea in faliment cei care controlau afacerea au vandut bunurile de valoare unor indivizi cu care aveau unele relatii de afaceri sau de prietenie. „A fost promovata actiune in atragerea raspunderii patrimoniale a fostei conduceri a societatii comerciale care a fost admisa in parte. Au fost promovate 6 actiuni de anulare a transferurilor de drepturi patrimoniale”, se arata intr-o adresa depusa de lichidatorul firmei la dosarul de faliment al SC Floraline SRL. Printre cei impotriva carora au fost deschise procese in vederea recuperarii bunurilor luate de la aceasta societate comerciala se numara Andrei Ferentz, Costel Bejenariu, firma Romus Trading SRL, Costel Bejenariu, Anton Gheronte, Claudiu Gherghel. Lichidatorul a avut castig de cauza in justitie, deoarece in cele din urma cladirile administrative, serele si terenurile agricole au fost scoase la vanzare. Chiar si asa, dupa vanzarea acestora, s-au recuperat doar un procent foarte mic din banii pe care trebuia sa-i restituie firma, adica circa 60.000 de euro. Asta in conditiile in care numai BRD are de recuperat de la aceasta firma 659.965 de euro, Banca Transilvania, sucursala Iasi – 349.419 de lei. De asemenea, Uniunea Europeana prin APDRP vrea sa recupereze 347.726 de lei, iar restantele la plata taxelor si impozitelor care trebuie platite catre Directia de Finante ajung la 174.110 de lei. A fost vandut un teren la Barnova in suprafata de 1.405 mp pe care se aflau niste constructii pavilioane administrative in suprafata de 450 mp, proprietate evaluata la 335.000 de lei. De asemenea, a mai fost scos la vanzare un teren in suprafata de 1.487 mp situat tot la Barnova evaluat la 64.000 de lei si un teren in suprafata de 3.387 mp evaluat la 2.870.630 de lei. Dupa cum s-a mai precizat, toate proprietatile au fost vandute cu numai 60.000 de euro si in concluzie banii europeni si cei ai bancilor nu au fost recuperati. Insa, actiunile nu se vor opri aici. Mai departe pentru ca judecatorii au admis o parte din cererile administratorului judiciar de atragere a raspunderii patrimoniale pentru asociatii si administratorii firmei, se va trece la valorificarea bunurilor acestora. De-a lungul timpului aceasta firma si-a schimbat administratorii. Printre acestia se numara fostul prefect Dan Galea, o anume Mihaela Anghelescu, Arian si Laura Maret etc.

Citeste si: Un afacerist ramane fara casa pentru ca a luat fonduri europene. Gaura de milioane de euro