Totul despre zona zoster. Cauze, simptome, tratament și imagini

de: BZI.ro
09:29, 28 iul. 2022

Cauți imagini cu zona zoster? Ei bine, în rândurile următoare, ți-am pregătit câteva poze, pentru a ști, cu certitudine, dacă te-ai infectat. Mai mult, vei descoperi care sunt cauzele și simptomele care anunță instalarea infecției.

Zona Zoster reprezintă o infecție virală, care își face apariția în momentul în care virusul varicelo-zosterian se reactivează la nivelul unui nerv. Virusul este responsabil atât pentru varicelă, cunoscută și sub numele de vărsat de vânt, cât și pentru zona zoster, care constă în reactivarea fazei latente. De regulă, infecția apare la persoanele vârstnice și la cele infectate cu HIV, manifestându-se mai agresiv la pacienții imunocompromiși.

De obicei, tratamentul presupune administrarea de medicamente antivirale, care sunt cu atât mai eficiente cu cât sunt luate în primele 72 de ore. În plus, medicii recomandă și medicamentele antiinflamatoare.

Zona Zoster reprezintă o infecție virală, care își face apariția în momentul în care virusul varicelo-zosterian se reactivează la nivelul unui nerv.

Imagini cu zona zoster. Cum se manifestă afecțiunea?

Zona zoster debutează cu o senzație de arsură, mâncărime sau cu o durere îngrozitoare într-o anumită zonă a corpului. Astfel de simptome pot să apară doar pe o jumătate a toracelui, abdomenului sau feței, ori pe o porțiune a brațului sau membrului inferior. Până când nu își face apariția erupția, durerea poate fi confundată cu durerea din alte afecțiuni, cum sunt cele la nivelul plămânilor, inimii sau rinichilor.

Pe măsură ce afecțiunea evoluează, pielea se înroșește și apar vezicule cu lichid. Acestea continuă să se extindă și să devină dureroase și pruriginoase. În cea de-a șaptea zi, veziculele se sparg și formează cruste, care se vindecă în următoarele 2-3 săpătmâni.

Infecția este caracterizată și de prezența febrei, a asteniei și a durerilor musculare de mică intensitate.

Cere, de urgență, sfatul unui medic dacă te confrunți cu aceste simptome și, mai ales, dacă ai peste 60 de ani, dacă tu sau persoanele cu care stai în casă aveți un sistem imunitar slăbit sau dacă veziculele sunt extrem de dureroase.

Zona zoster debutează cu o senzație de arsură, mâncărime sau cu o durere îngrozitoare într-o anumită zonă a pielii.

Tratament pentru zona zoster

Din păcate, zona zoster nu are un tratament specific. Cu toate acestea, simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor.

În primele 72 de ore de la apariția simptomelor, trebuie să iei legătura cu un medic, care să îți recomande medicamente antivirale, de tipul aciclovir, famciclovir sau valaciclovir. Acestea ameliorează simptomele, reduc durata bolii și previn complicațiile.

Pe măsură ce au apărut veziculele, ai grijă să speli zona afectată cu delicatețe și, în special, cu apă rece, de două ori pe zi. Pentru a scăpa de senzația de mâncărime, folosește comprese cu loțiune cu calamină și fă băi calde cu ovăz.

În cazul în care vorbim și despre o infecție bacteriană, medicul îți poate prescrie un unguent cu antibiotic.

Dacă nevralgia posteherpetică și-a făcut apariția (apare la 10-15% dintre pacineți și reprezintă o complicație a afecțiunii), evită să iei medicamente antialgice obișnuite, deoarece nu au niciun efect. În schimb, medicul specialist neurolog ți-ar putea recomanda agenți neuractivi (antidepresive triciclice), medicamente antiepileptice (gabapentina, pregabalin) sau medicamente narcotice și non-narcotice (administrate sistemic (opioide) şi topic (pach-uri şi creme cu lidocaină)).

Internarea în spital este recomandată persoanelor cu simptome severe, celor aflate în imunodepresie, dacă zona zoster este diseminată, dacă există o suprainfecție bacteriană facială severă sau în cazul unei afectări oftalmologice sau cerebrale grave.

În cazul în care vorbim și despre o infecție bacteriană, medicul îți poate prescrie un unguent cu antibiotic.