Totul despre crapaturile de pe limba

de: BZI.ro
22:59, 12 sept. 2018

Cand te uiti in oglinda si iti studiezi limba, observi niste crapaturi? Chiar daca o limba fisurata nu creeaza un mare disconfort, nu inseamna ca aceasta este o problema lipsita de importanta. Pot sa apara una sau mai multe fisuri adanci sau superficiale pe suprafata superioara a limbii. Uneori se extind la marginea limbii, iar adancimea si dimensiunea fisurilor variaza. Pentru ca resturile alimentare pot fi prinse in crapaturile adanci, persoanele cu fisuri in limba sunt incurajate sa perieze limba mai des, acest lucru contribuind la prevenirea aparitiei iritatiilor sau infectiilor.

Medicii nu stiu de ce se formeaza crapaturi pe limba. Se crede ca e ereditara. Uneori, limba fisurata se asociaza cu: 
Sindromul Melkersson-Rosenthal, granulomatoza orofaciala, sindromul Down, dar si cu psoriazisul, in special psoriazisul pustular. Persoanele cu o limba fisurata au uneori si o stare cunoscuta sub numele de limba geografica. Se mai numeste glosita benigna migratoare. Limba geografica este o stare inflamatorie inofensiva care afecteaza suprafata limbii. De obicei, intreaga suprafata a limbii este acoperita cu umflaturi mici, roz-alb. Dar, cu limba geografica, lipseau niste patch-uri din acele mici umflaturi. Aceste patch-uri sunt netede si rosii, uneori cu margini usor ridicate. Limba geografica nu indica infectie sau cancer si de obicei, nu provoaca probleme de sanatate.

Fisurile in limba pot sa apara atat la copii, cat si la adulti si varstnici. In copilărie, fisurile apar cel mai adesea din cauze precum: beriberi, mai ales daca exista o deficienta de vitamine A, B, acid nicotinic; anemie cu deficit de fier; prezenta parazitilor in organism; intoxicare cu saruri de mercur, plumb si alte metale grele. Daca limba dumneavoastra este dureroasa sau are leziuni de-a lungul crapaturilor, discutati simptomele cu medicul dumneavoastra. El va poate ajuta sa gasiti un tratament.