Totul despre banane: Iată ce beneficii aduc organismului

de: BZI.ro
15:00, 15 oct. 2021

Bananele sunt acele fructe, pe care toate lumea le iubește. Sunt ușor de curățat și, pe deasupra, mai sunt și gustoase. Iată ce beneficii aduc organismului.

Banana este fructul perfect pentru o gustare, de pus în shake dimineața sau chiar ca bază pentru clătite. Chiar dacă este bogat în calorii, acest fruct cremos și delicios are multe proprietăți, care nu pot fi trecute cu vederea. Un renumit medic nutriționist, Florin Ioan Bălănică, a precizat că bananele sunt perfecte de consumat în prima parte a zilei, deoarece vin cu un aport considerabil de glucide și energie.

“Recomand consumul ocazional de banane, în special în prima parte a zilei, la micul dejun sau drept gustare, deoarece aduc un aport considerabil de glucide şi energie. Totodată, pot fi consumate după antrenament, deoarece potasiul din conţinut poate preveni crampele musculare”, susţine nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru „Ce se întâmplă, doctore?”

Tot ce nu știai despre banane: Iată ce beneficii au

Bananele sunt ideale pentru persoanele care se confruntă cu boli cardiovasculare. Consumate ocazional, ele sunt adjuvanți nutriţionali hipotensori, datorită conținutului bogat de potasiu. De asemenea, potasiul ajută și la sănătatea oaselor, pentru că este capabil să contracareze pierderea urinară crescută de calciu.

Efectul antiacid al bananelor protejează împotriva ulcerului gastric. Substanțele conținute de aceste fructe mențin sănătatea celulelor care formează mucoasa stomacului, producând o barieră de mucus gros, care ține la distanță acizii din stomac. În plus, inhibitorii de protează, care se găsesc în banane, contribuie la eliminarea bacteriilor din stomac, agenţi patogeni ai ulcerului gastric.

Bananele sunt numai bune de consumat edacă aveți sindrom diareic. Ele redau echilibrul fluidelor și reconstruiesc rezervele de potasiu, un electrolit necesar în reglarea funcției cardiace. Pectina conținută de banane ajută la normalizarea tranzitului.

Nu multă lume știe, dar bananele sunt o sursă de fructooligozaharide, un compus prebiotic care hrăneşte bacteriile bune din colon. Aceste bacterii produc vitamine și enzime digestive, care îmbunătățesc capacitatea organismului de a absorbi nutrienții.

Totodată, bananele sunt bogate în vitaminele B6 și C. Ele mai conțin și minerale, dar și vitamine esențiale, precum: fier, magneziu, calciu, fosfor, vitamina A, E, acid folic şi caroten.

În banane mai găsim și mangan, un mineral care participă la funcţiile metabolice şi la sănătatea oaselor.

Bananele au în componență și o cantitate mare de fibre, care oferă senzația de sațietate și ajută la optimizarea tranzitului intestinal.

Cine nu trebuie să consume banane?

Potrivit medicului nutriționist, bananele ar trebui evitate de persoanele cu tulburări ale metabolismului glucidic, dar și de diabetici. Acest lucru se întâmplă, deoarece bananele sunt bogate în zaharuri şi au un indice glicemic mare.

”Bananele sunt bogate în zaharuri şi au un indice glicemic mare, ceea ce înseamnă că organismul nostru produce insulină după ce le consumăm. De aceea ar trebui evitate de cei cu tulburări ale metabolismului glucidic, de diabetici.

Propun ca aceste fructe să fie servite cu moderaţie, deoarece sunt hipercalorice, bogate în glucide, iar atunci când sunt consumate în exces pot duce la creştere în greutate.

Bananele trebuie introduse în alimentaţie în situaţii individualizate, când proprietăţile sanogene depăşesc dezavantajul caloric”, adaugă Florin Ioan Bălănică.