Românii sunt obligați să achite acești bani în luna septembrie! Cine este scutit de plata taxei

de: Mirela Gabriela Todosi
15:40, 12 aug. 2024

Românii sunt obligați să achite acești bani în luna septembrie! Este vorba de a doua tranșă a impozitului pe case, terenuri sau mașini. Iată cine este scutit de plata taxei.

Românii sunt obligați să achite acești bani în luna septembrie!

Din luna septembrie 2024, cei care dețin case, mașini sau terenuri vor fi nevoiți să achite a doua tranșă a impozitului. O noutate în acest an este că toți cei care dețin case sau autovehicule scumpe, sunt obligați să plătească taxa pe lux, care presupune un impozit special.

Impozitul poate fi achitat în două tranșe, prima dată fiind 31 martie, iar cea de a doua, 30 septembrie. Însă, cei care dețin autovehicule și doresc să plătească tot impozitul până la data de 31 martie, beneficiază de o bonificație de până la 10%.

Regula este valabilă și pentru plata impozitelor pe case și terenuri. În cazul terenurilor, impozitul este stabilit în funcție de suprafață și de zonă.

Cetățenii care nu trebuie să plătească impozit la stat

Românii sunt obligaţi prin lege să plătească impozitul pe casă şi maşină. Cei care nu trebuie să plătească taxe la stat sunt românii care se află în situații deosebite sau excepționale. Este vorba despre persoanele fără adăpost sau cele care trăiesc în condiții de sărăcie și nu au mijloace pentru a-și acoperi nevoile de bază.

O altă noutate în anul 2024 cu privire la impozit este aceea că o categorie de șoferi sunt scutiți de plata impozitelor. Cei care se încadrează în această categorie sunt proprietarii de vehicule istorice,  dar și cei care dețin autovehicule electrice sau cei care au handicap grav. Pentru a obține scutirea de la plata impozitului auto, persoanele fizice trebuie să depună o cerere, însoțită de documente care atestă încadrarea lor în una dintre categoriile de scutire prevăzute de lege. Anul 2024 a venit cu majorarea mai multor taxe și impozite. Cele locale, adică cele pentru casă, maşină, teren şi chiar pentru locul de parcare, vor crește cu 13,8%. Este şi cea mai mare creştere din ultimii ani și este efectul indexării cu rata inflației.

Începând din 2025, primăriile vor trebui să utilizeze grilele notariale pentru a calcula impozitele pe proprietate, conform noilor reglementări introduse prin Ordonanța de Urgență nr. 16/2022. Acest nou mecanism ar putea duce la creșteri semnificative ale impozitelor în anumite zone ale țării. De exemplu, în București, impozitele ar putea să se dubleze, iar în Cluj, chiar să se tripleze. Schimbarea urmărește alinierea valorilor de impozitare mai aproape de valorile de piață ale proprietăților. Ministerul Finanțelor lucrează la dezvoltarea unui nou sistem denumit e-Proprietatea. Acest mecanism modernizat va deveni funcțional de la 1 ianuarie 2026, oferind o metodă mai precisă pentru evaluarea proprietăților. e-Proprietatea va reprezenta o bază de date națională, centralizând informații despre valorile de piață ale proprietăților din România. Autoritățile intenționează să crească impozitele pe proprietate, astfel încât primăriile să încaseze mai mulți bani.

Trebuie de știut faptul că achitarea taxelor către stat se face după o anumită ierarhie. Amenzile sunt încadrate și ele la taxe, dar ca poziționare se află înaintea impozitelor. Există situații în care românii nu pot achita impozitul local. Dacă o persoană are amenzi pe numele ei și nu le-a plătit, nu se poate achita impozitul local. Mai întâi trebuie plătite amenzile, apoi impozitul de stat.