Toți cetățenii vor avea Internet gratuit! Ce pași trebuie de urmat
Comisia Europeană a stabilit că toți cetățenii vor avea Internet gratuit! UE a lansat o aplicație care le oferă celor din țările membre Internet la mare viteză fără costuri. Iată ce pași trebuie de urmat.
Toți cetățenii vor avea Internet gratuit!
Comisia Europeană a lansat aplicația WiFi4EU, care oferă acces gratuit la internet Wi-Fi în spațiile publice din întreaga Europă. Aplicația europeană a fost dezvoltată pentru a-i ajuta pe cetățeni să găsească mai rapid rețelele hotspot.
Aplicația WiFi4EU le oferă europenilor acces la Wi-Fi de mare viteză fără costuri suplimentare. Această aplicație identifică hotspot-urile WiFi4EU din apropierea utilizatorilor printr-o interfață intuitivă bazată pe hărți. Aceasta oferă acces la peste 93.000 de hotspot-uri private, fără urmărire sau colectare de date.
Noi măsuri UE privind Inteligența Artificială
Uniunea Europeană creează un birou pentru Inteligența Artificială. Scopul declarat este de a încuraja inovarea în Europa, creând în acelaşi timp încredere prin limitarea riscului de abuzuri. Crearea biroului vine pe fondul rămânerii în urmă a UE în competiția globală privind dezvoltarea de softuri AI. Cea mai mare parte a acestei legislaţii se va aplica din 2026. Se vor aplica reguli specifice pentru Inteligența Artificială generativă, cum ar fi ChatGPT al OpenAI, pentru a asigura, în special, calitatea datelor. Biroul pentru Inteligenţă Artificială va asigura în special aplicarea uniformă a reglementărilor în întreaga Uniune Europeană, în colaborare cu statele membre. Capacitățile de Inteligență Artificială au crescut vertiginos în ultimii ani, suficient de repede încât autoritățile de reglementare, companiile și consumatorii încă își dau seama cum să folosească tehnologia în mod responsabil.
De asemenea, continuă să crească îngrijorările cu privire la modul în care se vor schimba diverse industrii și locuri de muncă pe măsură ce IA va prolifera pe piață. Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei. Inteligența Artificială va schimba piața muncii pe viitor, susțin experții. Ca urmare, unele joburi o să dispară, pe când altele vor fi din ce în ce mai căutate.
O nouă lege UE impune pașaport digital pentru electrocasnice. Din anul 2026, pentru a putea fi comercializat un produs, acesta trebuie să aibă un pașaport digital, care să dovedească îndeplinirea unor cerințe minime de proiectare ecologică. Noul regulament UE introduce alte cerințe pentru producătorii de electrocasnice și impune noi tipuri de etichetare a produselor. Noul regulament introduce și cerințe de informare specifice, care includ clase de reparabilitate, durabilitate, amprenta de carbon sau amprenta asupra mediului, precum și informații cu privire la modul de instalare, utilizare, întreținere și reparare a produsului.
De asemenea, vor fi făcute publice informații cu privire la colectarea în scopul recondiționării sau a refabricării, respectiv a modului de returnare sau de tratare a produsului la sfârșitul ciclului de viață. Sunt reglementate și etichetele produselor, atât în privința formatului cât și al conținutului necesar, cu scopul de a reduce la minimum impactul produsului asupra mediului și pentru a asigura durabilitatea optimă.
Comisia Europeană a lansat recent o aplicație pentru cetățenii din țările membre UE. Prin aplicația WiFi4EU, europenii vor avea acces la Wi-Fi de mare viteză fără costuri suplimentare.