Toți cei care vor să adopte un copil trebuie să știe asta! Iată care sunt etapele care trebuie parcurse

de: Bianca Ciubotariu
04:00, 11 nov. 2019

Un număr considerabil de ieșeni își doresc să adopte un copil, dar deseori nu primesc un răspuns pozitiv. Că e birocrația, că e lipsa unor criterii pe care nu le îndeplinesc, ieșenii care vor să adopte se izbesc de uși închise. De multe ori nu li se dau explicații, iar în alte cazuri decizia autorităților este amânată. Direcția Generală de Protecție a Copilului (DGASPC) are o serie de criterii bine definite pe care le solicită a fi îndeplinite de către cuplurile care își doresc să adopte unul sau mai mulți copii.

Criteriile de eligibilitate

Activitatea Compartimentului Adopție și Postadopție al DGASPC Iași urmărește promovarea, dar și asigurarea serviciilor specializate privind adopția. În termenii descriși de reprezentanții DGASPC, adopția reprezintă actul juridic prin care se asigură copiilor aflați în sistemul de protecție dreptul la o familie proprie și definitivă. Pentru a putea adopta unul sau mai mulți copii, doritorii trebuie să prezinte atingerea anumitor criterii. În scopul promovării șanselor de adopție, DGASPC desfășoară campanii mass-media cu privire la programul național de adopție. Prin activitățile acestora se încearcă identificarea persoanelor sau familiilor cu reședința în România care doresc să adopte.

Evaluări

Persoanele sau familiile depistate ca fiind potențial adoptatoare sunt supuse unor evaluări psiho-sociale. După această primă „probă”, persoanele selectate vor avea șansa de a face cursuri de formare privind statutul de părinți adoptatori. La final, persoanele care vor participa vor primi o atestare conform căreia întrunesc condițiile socio-psiho-materiale și dețin capacități parentale privind procedura adopției. DGASPC asigură, la solicitarea acestora, consultanță de specialitate privind acordarea serviciilor în domeniul adopției.

Este sau nu copilul adoptabil?

Următorul pas în procedeele aferente procesului de adopție este clarificarea situației juridice pentru copiii al căror Plan Individualizat de Protecție (PIP) are ca finalitate adopția. Pentru acest lucru, DGASPC informează și consiliază familiile biologice ale copiilor al căror PIP prevede adopția, în vederea exprimării acordului de deschidere a procedurilor de adopție. Se consiliază în egală măsură și copilul. În funcție de vârsta acestuia și de gradul său de maturitate, acestuia i se explică demersurile ce urmează a fi făcute pentru adopție. Se întocmește ulterior documentația specifică și asigurarea reprezentării în instanță a procedurilor de adopție. După acestea, se integrează treptat copilul în familia adoptivă.

Evoluția copilului va fi urmărită

Din momentul în care este adoptat copilul, DGASPC va urmări toată evoluția acestuia și posibilitatea lui de adaptare în familia care l-a adoptat. Doar instanța judecătorească va decide încuviințarea adopției copilului aflat în încredințare în vederea adopției și finalizarea adopției. Din punct de vedere statistic, DGASPC Iași a organizat trei cursuri pentru doritorii să adopte, la care au participat 64 de persoane.

După aceste cursuri au fost atestate 57 de familii, dintre care 46 sunt familii aflate la primul atestat, iar 11 familii au reînnoit atestatul. În anul 2019 au fost 20 de încredințări în vederea adopției, dintre care 18 copii au fost încredințați persoanelor sau familiilor aflate în evidența DGASPC. Un alt caz a fost al unui copil provenit din sistemul de protecție DGASPC din alt județ, încredințat spre adopție unei persoane aflate în evidența DGASPC Iași. Cel de-al 20-lea caz este un copil ieșit din sistemul DGASPC Iași. Acesta a fost încredințat în vederea adopției unei familii adoptatoare de sub evidența unui alt DGASPC din România.