Toți cei care au privit-o au spus că este ireal de frumoasă! A fost nevoie de o lună și jumătate pentru un asemenea rezultat

de: Raluca Costin
02:00, 01 ian. 2022

Venera Ghinea, meșteșugar din Iași, a reprodus scena Nașterii Domnului din materiale ce pot fi reciclate și a expus-o la târgul organizat de Primăria comunei Ciurea. Are zeci de măști și costume create pentru perioada aceasta a anului, când vin urătorii. Creațiile sale au o vechime de aproape 20 de ani și străinii au cumpărat o parte dintre ele

Unul dintre cei mai vechi meșteșugari din Iași, Venera Ghinea, a recreat scena Nașterii Domnului și a expus-o la târgul organizat de Primăria comunei Ciurea. Ieșeanca a donat totul administrației locale pentru că, spune ea, a vrut să ofere ceva satului unde locuiește de mulți ani.

„Am 25 de ani de când sunt în comuna Ciurea și suntem cu asociația „Fii și fiicele satului” de ceva timp și am zis să dau și ceva satului unde locuiesc. Anul acesta am participat și noi la Sărbătorile de Crăciun, organizate de Primărie. La prima ediție a târgului de Crăciun, nu vreau să mă laud (n.r.- râde), am făcut reconstituirea scenei Nașterii Domnului. Măgarul, Iosif, Maria, cei 3 magi, toate personajele din scena asta sunt făcute de mine, donate Primăriei. Materialele sunt adunate de ani de zile și a durat vreo lună și jumătate să le fac pe toate. Nu lucram chiar în fiecare zi, dar până am decis cum să le fac, să adun materialele, cam atât a durat. Sunt 7 personaje, 3 animăluțe, plus păpușile artizanale, lucrate de mine. Oamenii care au văzut scena au fost foarte încântați, chiar le-a plăcut”, spune Venera Ghinea, meșteșugar din Iași.

Venera Ghinea, meșteșugar Iași: „Străinii erau curioși și voiau să cumpere”

Ieșeanca în vârstă de 65 de ani a făcut și măști populare din diverse materiale. Măștile au o vechime de aproape 20 de ani. Unele dintre ele au fost expuse la târguri, altele au fost vândute străinilor pasionați de folclorul românesc. Aceștia au plătit sume importante pentru măștile făcute de Venera Ghinea.

„M-a pasionat și m-a atras tot ce însemna artizanal, meșteșugărit, macrame, sculptura în piatră. Măștile sunt făcute din materiale recuperabile. Am vreo 30 de măști aici, vechi de aproape 20 de ani. Sunt păstrate bine, făcute din sfoară, ațe, cârpe. Celelalte sunt cu câlț. Cojoacele și costumul de urs, toate făcute de mine. Le-a mai purtat nepotul meu, acum adolescent, cu băieții, la urat, cu bâtele. La târguri oamenii cumpărau măști. Mai ales străinii erau curioși și voiau să cumpere. Acum câțiva ani, când am dat la târguri ultimele măști, am primit bani frumoși. Am mai dat și la târguri, dar vă spun sincer că mi-a părut rău. Câtă muncă e în spate și câți bani primești, nu e deloc rentabil. Nu pot să le lucrez în serie. Cum îmi vin ideile, așa le fac și parcă nu pot să mă despart ele. Parcă ar fi copiii mei”, spune Venera Ghinea.

Împreună cu soțul său, Dumitru Ghinea, au construit o casă unică în Iași, prezentată în edițiile anterioare ale cotidianului BZI.

Ieșeanca Venera Ghinea a început să creeze măști populare din copilărie

Venera Ghinea a făcut primele măști în copilărie. Spune că provine dintr-o familie iubitoare de folclor și tradiții și de aceea i-a fost ușor să învețe cum pot fi făcute artizanal diverse produse.

„În familia mea au fost meșteșugari, cojocari. Încercam și eu să fac, când îl vedeam pe unchiul meu cojocar. El mă încuraja, dar nu îmi ieșea mare lucru, eram copil. Era foarte solicitat tatăl să facă tot felul de minuni artizanale. De la mătușile mele am învățat festonul, cum să cos. Tatăl meu era țăran autentic, se ocupa cu agricultura, făcea funiile. La noi, la Isahiia, din Răducăneni, satul era bogat, cu tradiții. Eu cu unchiul meu am făcut și din blană, fiindcă el dobea pieile, dogea și ieșea ceva frumos. Dar dacă la noi în comună nu erau promovate ca la Ruginoasa, bineînțeles că nu s-au mai făcut așa multe. La școală mai erau expuse, pentru că învățătorii noștri din sat au încercat să păstreze meșteșugurile, tradițiile, folclorul. Au fost oameni pasionați de autenticitatea satului. Atunci am învățat să fac rogojini. Aceasta de aici are peste 100 de ani, e de la soțul meu, din Vrancea”, mai spune Venera Ghinea, meșteșugar din Iași, care are și o impresionantă colecție de păpuși.