Toți bărbații întorc capul după ea, dar puțini știu că Daria Jane a fost cândva băiat: „Am început tranziția socială la 17 ani, iar pe cea medicală la 18” – FOTO

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 16 feb. 2023

Daria Ioana Bulzan are 24 de ani și este originară din Botoșani. Tânăra este una dintre cele mai populare femei transgender din România, fiind cunoscută în mediul online drept Daria Jane. În prezent, după multe operații chirurgicale extrem de dificile, Daria a devenit o femeie după care toți bărbații întorc capul

Daria s-a născut în data de 15 iunie 1998, în Botoșani. A absolvit Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” București, secția Actorie, iar mai apoi a absolvit și Facultatea de Administrație și Afaceri București, specializarea Marketing. Tânără mărturisește că în timpul liber adoră să călătorească și să compună muzică.

Încă din fragedă copilărie, tânăra și-a dat seama că nu este un băiețel normal, deoarece prefera să se joace doar cu păpuși, să stea cu fetele și să aibă activități specifice genului feminin. Cu toate acestea, abia în perioada pubertății și-a dat seama că este, de fapt, o femeie transgender.

Operația de schimbare de sex este una destul de costisitoare, o astfel de intervenție putând ajunge să coste și 60 de mii de euro

Daria Jane: „De la 3-4 ani am simțit că nu mă identific cu genul masculin”

Daria s-a născut în data de 15 iunie 1998, în Botoșani. A absolvit Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti” București, secția Actorie, iar mai apoi a absolvit și Facultatea de Administrație și Afaceri București, specializarea Marketing

Daria și-a dat seama că nu se identifică cu genul masculin în timpul adolescenței, când avea circa 16 ani. Din fericire, a avut suficient curaj să vorbească despre asta cu mama sa, magistrat, care, deși își dorise dintotdeauna să aibă un băiat, a înțeles-o și a susținut-o pe toată durata schimbării de sex.

Încă din primele momente în care a conștientizat că suferă de disforie de gen, Daria și-a dorit să facă tot posibilul să devină femeie în adevăratul sens al cuvântului. Astfel, la 17 ani a început tratamentul hormonal, iar când avea doar 18 ani, Daria a mers cu mama sa în Thailanda, unde a avut loc schimbarea de sex. Tânăra a ales să facă marea schimbare în Thailanda, deoarece medicii de acolo sunt specialiști în astfel de operații. Operația de schimbare de sex este una destul de costisitoare, o astfel de intervenție putând ajunge să coste și 60 de mii de euro.

„De la 3-4 ani am simțit că nu mă identific cu genul masculin. Din fericire, am avut o familie foarte deschisă și nu am avut probleme cu deschiderea acestui subiect. Am fost, în schimb, discriminată în școală, deoarece eram singura fată trans din liceu. Nu erau prea mulți profesori înțelegători, iar copiii nici atât. Am început tranziția socială la 17 ani, urmând să o încep pe cea medicală la 18. Ea a inclus mai multe operații faciale, vaginoplastie și augumentarea sânilor, dar și terapie de substituție cu hormoni”, a mărturisit tânăra.

Încă din fragedă copilărie, tânăra și-a dat seama că nu este un băiețel normal, deoarece prefera să se joace doar cu păpuși, să stea cu fetele și sa aibă activități specifice genului feminin

Ce sfaturi are Daria Jane pentru tinerii transgender

Daria se consideră norocoasă, deoarece a avut parte de toată susținerea părinților săi. Cu toate acestea, s-a simțit adesea marginalizată de colegii de școală

Daria Jane are zeci de mii de urmăritori pe rețele sociale și nu se sfiește să vorbească deschis despre schimbarea sa de sex. Tânăra consideră că românii ar trebui să conștientizeze că a fi transgender nu este deloc o alegere, ci o problemă medicală cât se poate de serioasă. Disforia de gen apare atunci când o persoană simte cu tărie că identitatea de gen atribuită la naștere nu corespunde cu sexul cu care se identifică.

„A fi transgender este un diagnostic medical. Astfel de lucruri nu sunt niște mofturi, nimeni nu alege să fie trans, așa cum nimeni nu alege să se nască brunet sau blond sau cu ochii albaștri. Să întrebi un om cu disforie de gen de ce a ales să fie trans este ca și cum ai întreba un om diabetic de ce a ales să aibă diabet, nimeni nu alege așa ceva. A fi trans este un handicap.

Studiile făcute pe femei transgender decedate, femei care s-au născut într-un corp de băiat, dar cu creier de fată, au  arătat că femeile analizate aveau structura creierului de tip feminină. Eu m-am născut într-un corp de băiat, dar gândesc ca o femeie”, a spus tânăra.

Daria se consideră norocoasă, deoarece a avut parte de toată susținerea părinților săi. Cu toate acestea, s-a simțit adesea marginalizată de colegii de școală, motiv pentru care îi sfătuiește pe copiii și tinerii transgender să nu se lase intimidați de cei din jur.

„Sfatul meu pentru toți copiii care trec prin ce am trecut eu este să lupte cât de mult pot ei să rămână în școală, să o termine, în ciuda discriminării. Este important să lupți pentru a fi independent în așa fel încât să nu depinzi de părerea oamenilor. Restul vin de la sine”, a adăugat Daria Jane.