Tot mai puțini donatori de celule stem la Iași. În anul 2021, doar 73 de voluntari au donat pentru pacienții cu cancer

de: Andreea Pădurescu
02:00, 27 ian. 2022

Deficitul de donatori de celule stem la Iași pune în pericol viața bolnavilor de cancer. Medicul Elena Albu, coordonatorul Centrului donatorilor voluntari de celule stem din Iași, a vorbit despre lipsa donatorilor. În anul 2021 au fost doar 73 de voluntari

Centrul donatorilor voluntari de celule stem Iași duce lipsă de voluntari! În anul 2021 au fost înregistrați doar 73 de donatori și la începutul acestui an s-a înscris doar unul. Reprezentanții centrului au precizat că există o problemă reală a lipsei de donatori, care pune viața bolnavilor în pericol. Pacientul care necesită transplant de celule stem, inițial, va fi supus unor cure de chimioterapie și radioterapie, ca în orice alt cancer, cu scopul de a distruge celulele stem bolnave. Când această etapă s-a încheiat, pacientului i se va transplanta proba de celule stem sănătoase, care se vor multiplica și se vor transforma în celule sănătoase ale sângelui.

”În raportul pe anul 2021 au fost înscriși 73 de voluntari. Anul acesta am înscris un voluntar. Intenționăm un proiect de promovare cu Liga studenților mediciniști după sesiune. Încă nu putem spune că s-a atins cifra critică de voluntari înscriși, astfel încât fiecărui bolnav pentru care se caută donator să i se găsească imediat unul în registrul românesc. Este mult de muncă pentru a atinge acest obiectiv. A fost în primăvară o mobilizare familială pentru dna. prof. Dinu Claudia de la UMF”, a declarat Dr. Elena Albu, coordonatorul Centrului donatorilor voluntari de celule stem din Iași din cadrul Institutului Regional de Oncologie.

Donatorii de celule stem Iași s-au mobilizat pentru o profesoară de la UMF

Amintim că, în edițiile anterioare, reporterii BZI au prezentat cazul Claudiei Elena Dinu, în vârstă de 45 de ani, conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Gr.T.Popa” din Iași. Aceasta avea urgentă nevoie de celule stem, după o lungă suferință, fiind diagnosticată cu leucemie.

Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO) îi devenise a doua casă. Pentru acest caz, mai multe persoane s-au mobilizat și au doanat celule stem, iar viața profesoarei a fost salvată. Familia și apropiații familiei Dinu au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a o salva și au reușit. În prezent, Claudia Elena Dinu are o stare bună.

Ce sunt celulele stem și ce boli vindecă

”Celule stem” este un termen generic sub care sunt reunite trei categorii de celule: celule embrionare, celule stem ombilicale si celule stem adulte. Celulele stem embrionare sunt clasificate drept pluripotente, având potențialul de a da naștere tuturor celulelor care compun un corp uman. Celulele stem ombilicale și cele adulte sunt clasificate drept multipotente, desemnând că acestea au abilitatea de a se transforma în mai mult de un singur tip de celulă, cu precizarea că au o capacitate de transformare mai restrânsă în comparație cu celulele stem embrionare, conform NYSTEM (New York Stem Cell Science). Din considerente etice, celulele stem ombilicale și celulele stem adulte sunt singurele folosite în terapii regenerative; utilizarea celulelor stem embrionare fiind limitată doar la domeniul cercetărilor științifice.

Celulele stem se diferențiază prin caracteristicile pe care le posedă, locul de unde pot fi recoltate, potențial sau controversele etice pe care le ridică recoltarea și folosirea acestora. Celulele stem adulte sunt recoltate din măduva oaselor, sânge sau stratul adipos și ridică cele mai puține probleme etice și legale, însă dezavantajul acestora este legat de caracteristicile lor. Odată cu trecerea timpului, scade numărul de astfel de celule din corpul uman, oamenii de știință estimează că nou-născuții au cu până la 40 de ori mai multe celule stem în măduva osoasă față de persoanele care au ajuns la vârsta de 50 de ani, conform unui studiu din 2009 publicat în Journal of Pathology. În prezent, la Iași, tot mai mulți pacienți depind de donatorii de celule stem.