Tot mai mulți șomeri în România. Care este județul cu cei mai puțini salariați

de: BZI.ro
13:20, 04 mart. 2024

Un studiu recent a demonstrat că sunt tot mai mulți șomeri în România. Rata şomajului în luna ianuarie 2024 a fost cu 0,1 puncte procentuale mai mare față de cea înregistrată în luna decembrie 2023. Pe sexe, rata şomajului la bărbați a depăşit-o cu 1,3 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 6,3% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,0% în cazul celor de sex feminin). Iată care este județul cu cei mai puțini salariați.

Tot mai mulți șomeri în România

România se confruntă cu o creștere a șomerilor, mai ales în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani. Rata șomajului în ianuarie a fost de 5,7%, în creștere cu 0,1% față de luna anterioară.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna ianuarie a anului 2024 a fost de 472.000 persoane, în creștere față de luna precedentă (458.900 persoane) și în creștere față de aceeaşi perioadă a anului precedent (453.100 persoane).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,4% pentru luna ianuarie 2024 (3,9% în cazul femeilor şi 4,7 % al bărbaţilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 72,0% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna ianuarie 2024.

Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă. Stimulentul de 1.000 lei este acordat tinerilor şomeri neindemnizaţi. Ministerul Muncii mai acordă prima de inserţie de 1.794 de lei pentru absolvenţii din evidenţele ANOFM care îşi găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni.

Județul din țară cu cei mai puțini salariați

Județul Vaslui are cei mai puțini salariați din Regiunea de Nord-Est. În ceea ce privește rata șomajului, la sfârșitul acestui an aceasta va ajunge la un procent de 7,9%, cea mai mare de la nivelul Regiunii Nord-Est. În anul 2027, potrivit prognozelor oficiale, Vasluiul va fi lider la nivel național alături de Teleorman cu o rata a șomajului de 7,3%.

O creștere considerabilă a fost înregistrată și în cazul persoanelor care solicită indemnizație de șomaj. Indemnizaţia de şomaj reprezintă o compensaţie parţială a veniturilor, atât pentru persoanele care-și pierd locul de muncă, cât și pentru absolvenții instituţiilor de învăţământ care nu și-au putut găsi un loc de muncă.

Conform legii, beneficiază de indemnizaţie de şomaj persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii: au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni înainte de a depune cererea de șomaj; nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă – acesta este de 598 de lei în 2024; nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii; sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Rata șomajului a crescut în primele luni ale anului 2024.  Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 1,3 puncte procentuale mai mare decât la femei, iar județul Vaslui are cei mai puțini salariați, potrivit unei statistici realizate de Institutul Naţional de Statistică.